Valér
-2 °C
0 °C

Vitalij Klicsko ki akarja ütni a jelölteket

2008.04.01. 13:49
A nehézsúlyú exvilágbajnok Vitalij Klicsko Kijev főpolgármestere akar lenni. Két éve már próbálkozott ezzel, de akkor megverték. Most a győztes Csernoveckij korrupciós ügyei miatt indulhat ismét. Utána bokszolni szeretne a WBC-világbajnok nigériai lidércnyomással.
Vitalij Klicsko üt, Danny Williams összeomlik

Vitalij Klicsko exvilágbajnok ökölvívó független jelöltként száll ringbe az ukrán főváros főpolgármesteri székéért a májusra előre hozott választáson.

A 36 éves sportoló és egyben ismert közéleti személyiség a jelölésével kapcsolatos okmányokat hétfőn nyújtotta be a kijevi városi választási bizottságnak. A jelenlegi főpolgármester, Leonyid Csernoveckij korrupciós ügyei miatt írták ki a választást május 25-ére.

Két éve is indult, de elbukott

Azzal kapcsolatban, hogy miért jelölteti magát, Klicsko az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: "A kijevi polgárok nevében jelöltetem magam, hiszen nem vagyok egyetlen pártnak sem a tagja, egyetlen politikai erőhöz sem tartozom. Meggyőződésem, hogy az ukrán főváros demokratikus erőinek egyetlen közös jelöltet kell indítaniuk, akit a kijeviek nagy többsége támogat, és akiben maximálisan megbízik".

Arra az újságírói kérdésre, hogy az általa említett jelölt ő maga lenne-e, Klicsko közölte: ennek tárgyában jelenleg tárgyalásokat folytat a demokratikus erőkkel, de - tette hozzá - a megbeszélések eredményétől függetlenül fenn fogja tartani jelöltségét. Klicsko sajnálkozva állapította meg, hogy Kijev, amely egykor a kertek és a műemlékek városa volt, mára kődzsungellé vált.

A kétméteres óriásnak ez a második nekifutása: 2006-ban a különc milliomos bankárral, Csernoveckijjal szemben veszített, aki egyebek közt arról híresült el, hogy az alkalmazottak hazugságvizsgálóval való ellenőrzésére buzdított, és azt forszírozta, hogy pénzzel kárpótolják a szegényeket a stresszért, amelyet a gazdagok szomszédságában lakva kell elszenvedniük.

Klicsko akkor kettős vereséget szenvedett, mert amellett, hogy nem lett polgármester, nem tudott bekerülni a törvényhozásba sem, pártja nem érte el a háromszázalékos küszöböt.

Több mint három éve bokszolt utoljára

Az egykori nehézsúlyú bajnok 2005-ben vonult vissza hivatalosan az ökölvívástól, 2004 decemberében, a Danny Williamsszel szemben, technikai K.O.-val megnyert találkozón öklözött legutóbb. Azóta minden évben többször felmerül, hogy visszatér, de kiújuló sérülésére hivatkozva rendre lemondja már szervezés alatt álló meccseit.

Legutóbb úgy volt, hogy Samuel Peterrel, a WBC nigériai lidércnyomásnak nevezett bajnokával bokszolhat, de azt az összecsapást is elhalasztották. Peter időközben legyőzte a kazah Oleg Maszkajevet, megszerezve első vb-övét, majd kijelentette, bármelyik Klicskóval hajlandó kiállni.

Ez Vladimirral, Vitalij öccsével szemben egyszer már összejött neki, de a fiatalabb Klicsko okosan kibokszolta. A szakértők örülnének Vitalij visszatérésének, aki a nehézsúly legmarkánsabb egyénisége volt az elmúlt évtizedben, s nagy valószínűleg nagyon megverné a nigériait. A főpolgámester-választáson kisebbek az esélyei, hacsak valóban nem áll mellé az ukrán jobboldal egésze.

Vitalij egyébként a narancsos forradalomban is exponálta magát, határozottan kiállt Viktor Juscsenko későbbi elnök mellett, Danny Williamst narancsszín kendővel az övében pofozta pépesre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!