Valér
-2 °C
0 °C

Legyűrték a magyarokat a birkózó-Eb-n

2008.04.01. 14:12
Szabadfogású birkózásban eddig egy magyar olimpiai kvótánk van, azt Hatos Gábor szerezte. A tamperei Európa-bajnokságon lehetne gyűjteni továbbiakat, de a két nagy esélyes mindjárt az első körben kikapott. Ritter Árpád és Aubéli Ottó is világklasszissal szemben maradt alul, a vigaszágról is rögtön búcsúztak, így rosszabbul nem is kezdődhetett volna a verseny, hiszen a hat vereség mellé győzelem nem került.

Mind a négy magyar versenyző az első mérkőzésén kikapott a tamperei olimpiai kvalifikációs birkózó Európa-bajnokság első napján, amelyen a szabadfogásúak 55, 66, 84 és 120 kilogrammos kategóriáinak küzdelmeit rendezik meg.

Az már a hétfői sorsolásnál eldőlt, hogy a magyarok számára nagyon nehezek lesznek az első meccsek, valamennyien exszovjet versenyző ellen kezdtek, Ritter Árpádra (84) és Aubéli Ottóra (120) egyaránt világ- és Európa-bajnok várt.

A legkisebbeknél a juniorkorú Szabó-Czibolya Gábor az örmény Mihran Dzsaburjantól, a 66 kilós, szintén junior Tőzsér Sándor az azeri Emin Azizovtól kapott ki két sima menetben.

A két fiatalhoz hasonlóan a kétszeres Eb-győztes, illetve világbajnoki ezüstérmes Ritter és a vb- és Eb-harmadik Aubéli sem tudott menetet nyerni.

Ritter a tavaly világ- és Európa-bajnok orosz Georgij Ketojevtől az első menetben 2-0-ra, a másodikban 6-1-re kapott ki. Aubéli a sydneyi olimpiai bajnok, kétszeres vb- és négyszeres Eb-aranyérmes, már szlovák színekben versenyző David Muszulbesszel szemben szintén két menetben maradt alul, igaz, neki legalább sikerült megszorongatnia riválisát (1-0, 2-0).

A négy birkózó számára még nem ért véget az Eb, ugyanis amennyiben legyőzőiknek sikerül fináléba jutniuk, a vigaszágon a bronzéremért csatázhatnak, ami szerencsés esetben olimpiai kvótát jelenthet.

A szövetségi kapitány, Gulyás István feltétlenül bízott abban, hogy Ritternek és Aubélinek már ezen a versenyen meglesz a kvótája, és a még hátralévő másik két olimpiai pótversenyen - Martignyban vagy Varsóban - már nem kell küszködniük.

A vb-harmadik Aubéli a verseny előtt úgy nyilatkozott, hogy jó formában érzi magát, érmet szeretne, mert akkor szinte biztosan meglesz az olimpiai indulási joga. Erre egyelőre várni kell, mint ahogy az első magyar éremre is, mert a vigaszágon is azonnal vereséget szenvedett a két magyar versenyző. Ritter az örmény Lalijevtől kapott ki, Aubéli az orosz Ahmedovtól, ő legalább nyert egy menetet.

Kvótához az Európa-bajnokság győztesei jutnak Tamperében, vagy azok, akik a nem kvótások közül a legjobb eredményt érik el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!