Wöller bronzérmes, de kvóta nincs

2008.04.02. 20:19
Két szabadfogású birkózó végzett pontszerző helyen a tamperei Európa-bajnokságon. Közülük Wöller Gergő bronzérmes lett, az ötödik helyre jó Ligeti Dániel a szövetségi kapitány szerint a torna meglepetésembere. Olimpiai kvótát senki sem bírt szerezni.

A szabadfogásúak versenyével folytatódott a tamperei olimpiai kvalifikációs birkózó-Európa-bajnokság. Három magyar versenyző indult, a szakvezetés korábban úgy ítélte meg, jó sorsolást kaptak.

Wöller Gergő (60 kg) és Ligeti Dániel (96) győzelemmel, a már olimpiai kvalifikációval rendelkező Hatos Gábor (74) vereséggel kezdte szereplését.

Wöller első mérkőzésén a görög Themisz Jakovidisszal, a 2004-es Eb negyedik helyezettjével szállt szembe, két sima menetben verte.

Wöller Gergő

Második meccsén Jaanek Lipst ellen is diadalmaskodott, de az elődöntőben kikapott a francia Didier Pais-tól. Utána ismét összekapta magát, a bronzmérkőzésen 2-0-ra legyőzte a román George Bucurt, az első és a második menetet is megnyerte (2-0, 1-0), így kerekedett felül a két évvel ezelőtti junior Eb-n bronzérmes riválisán.

Ligeti elsőként a jelentősebb nemzetközi eredménnyel nem rendelkező szlovákiai Bodor Norberttel találkozott, akit két menetben intézett el. Wöllerhez hasonlóan ő is sikerrel vette a második kört, megverte a román Mihai Stroiát, ezután viszont alulmaradt az ukrán Georgij Tivilovval szemben. Ligetinek a legvége sem sikerült a bronzmérkőzésen a török Hakan Koctól 2-0-ra (3-0, 2-1) kikapott, így az ötödik helyen végzett.

Azzal, hogy az elődöntőben elbuktak, mindkettejük esélye elszállt arra, hogy már az Eb-n ötkarikás kvótát szerezzennek, miután súlycsoportjaikban olyan versenyzők kerültek a fináléba, akiknek még nem volt helyük az olimpián.

A már kvótás Hatos csak egy felvonást nyert a török Ahmet Gülhan ellen, aki 2001-ben Európa-bajnok volt 69 kg-ban, mostani kategóriájában pedig három éve Eb-bronzot nyert. Hatosnak a bronzéremre lett volna esélye vigaszágon, ha a török a döntőbe jutott volna, de miután következő meccsén kikapott, a magyar birkózó rövid úton búcsúzott az Eb-től.

A szabadfogásúak elérték a viadal előtt kitűzött céljukat, egy éremmel és egy pontszerző hellyel térhetnek haza. "Óriási dolog, hogy Wöller Gergő ismét Európa-bajnoki érmet nyert. Az Eb egyértelmű meglepetésembere Ligeti Dániel, akitől nagyszerű eredmény a pontszerző ötödik hely" - nyilatkozta az MTI-nek Gulyás István szövetségi kapitány.