Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Wöller bronzérmes, de kvóta nincs

2008.04.02. 20:19
Két szabadfogású birkózó végzett pontszerző helyen a tamperei Európa-bajnokságon. Közülük Wöller Gergő bronzérmes lett, az ötödik helyre jó Ligeti Dániel a szövetségi kapitány szerint a torna meglepetésembere. Olimpiai kvótát senki sem bírt szerezni.

A szabadfogásúak versenyével folytatódott a tamperei olimpiai kvalifikációs birkózó-Európa-bajnokság. Három magyar versenyző indult, a szakvezetés korábban úgy ítélte meg, jó sorsolást kaptak.

Wöller Gergő (60 kg) és Ligeti Dániel (96) győzelemmel, a már olimpiai kvalifikációval rendelkező Hatos Gábor (74) vereséggel kezdte szereplését.

Wöller első mérkőzésén a görög Themisz Jakovidisszal, a 2004-es Eb negyedik helyezettjével szállt szembe, két sima menetben verte.

Wöller Gergő

Második meccsén Jaanek Lipst ellen is diadalmaskodott, de az elődöntőben kikapott a francia Didier Pais-tól. Utána ismét összekapta magát, a bronzmérkőzésen 2-0-ra legyőzte a román George Bucurt, az első és a második menetet is megnyerte (2-0, 1-0), így kerekedett felül a két évvel ezelőtti junior Eb-n bronzérmes riválisán.

Ligeti elsőként a jelentősebb nemzetközi eredménnyel nem rendelkező szlovákiai Bodor Norberttel találkozott, akit két menetben intézett el. Wöllerhez hasonlóan ő is sikerrel vette a második kört, megverte a román Mihai Stroiát, ezután viszont alulmaradt az ukrán Georgij Tivilovval szemben. Ligetinek a legvége sem sikerült a bronzmérkőzésen a török Hakan Koctól 2-0-ra (3-0, 2-1) kikapott, így az ötödik helyen végzett.

Azzal, hogy az elődöntőben elbuktak, mindkettejük esélye elszállt arra, hogy már az Eb-n ötkarikás kvótát szerezzennek, miután súlycsoportjaikban olyan versenyzők kerültek a fináléba, akiknek még nem volt helyük az olimpián.

A már kvótás Hatos csak egy felvonást nyert a török Ahmet Gülhan ellen, aki 2001-ben Európa-bajnok volt 69 kg-ban, mostani kategóriájában pedig három éve Eb-bronzot nyert. Hatosnak a bronzéremre lett volna esélye vigaszágon, ha a török a döntőbe jutott volna, de miután következő meccsén kikapott, a magyar birkózó rövid úton búcsúzott az Eb-től.

A szabadfogásúak elérték a viadal előtt kitűzött céljukat, egy éremmel és egy pontszerző hellyel térhetnek haza. "Óriási dolog, hogy Wöller Gergő ismét Európa-bajnoki érmet nyert. Az Eb egyértelmű meglepetésembere Ligeti Dániel, akitől nagyszerű eredmény a pontszerző ötödik hely" - nyilatkozta az MTI-nek Gulyás István szövetségi kapitány.