Tönkreverte Japánt a magyar válogatott

2008.04.02. 13:20
Az olimpiai selejtezőtornán női kéziválogatottunk egy győzelem és egy vereség után a japánokkal mérkőzött. A tét nem volt kicsi, ennek ellenére a magyar együttes végig vezetve tízgólos különbséggel nyert, így sorozatban negyedszer olimpiai résztvevő.

A Romániában zajló olimpiai selejtezőtornán a magyar női kézilabda-válogatott előbb legyőzte a lengyeleket, majd kikapott a házigazdáktól. Meglepetésre a japánok is megverték a lengyeleket, így Görbiczéknek az ázsiaiak ellen minimum döntetlent kell elérniük, hogy ott lehessenek Pekingben.

Tóth Tímea kapura dob (fotó: MTI)

A magyar együttes a lengyelek ellen nem játszott túl jól, de az utolsó tíz percben mutatott játékával végül magabiztos győzelmet aratott. A románok ellen azonban elmaradt a feltámadás, ráadásul a 2005-ben a világ második legjobb játékosának választott Dinu kapus remekelt a mieink ellen, így vereség lett a vége.

Első félidő:

A magyar együttes kezdte a találkozót, és tóth révén a 20. másodpercben már vezetett. A túloldalon Pálinger védett, majd Ferling is betalált. Újabb Pálinger bravúr, majd tóth lövését védi a japán kapus. Sakamoto szépít, majd újabb kimaradt magyar helyzet után Fujii egyenlít. Vérten egy gyors indítás után talál be, majd nem sokkal később ismét ő eredményes. Hirai büntetőből szépít, majd Tóth és Arihama gyors gólváltása következett.

Ferling lövése nyomán ismét kettő a különbség, de Fujii előbb szépít, majd egyenlít. mindkét oldalon kimaradtak a helyzetek, majd Ferling betörésből eredményes. Ismét ő eredményes, de Fujii megint felhozza a japánokat. (8-7)

Tóth lő nagy gólt a bal felső sarokba, majd az ellentámadásnál éppen őt lövik fejbe. Kimaradt magyar helyzet, majd Komatsu szépít. Tóth lövését védik, majd ismét Komatsu és ismét döntetlen az állás. Ferling ötödik és hatodik lövése is góllal zárul, így ismét két gól a magyar előny. De nem sokáig, mert Szűcs is betalál, miközben Pálinger kétszer is nagyot véd. Fujii azonban tarthatatlannak bizonyul. (12-10)

Újabb lerohanás után Vérten lő ismét gólt, majd percekig egyik csapat sem tud betalálni. a gólcsendet Szűcs töri meg, majd egy remek blokk után görbicz szerez gólt talpról, így már öt gól a magyar előny. a győri irányító lebdaszerzésből lő szemtelen gólt, majd Vérten is eredményes, így már héttel megyünk.

Sakamoto szépít, majd Arihama tovább csökkenti a különbséget. Kimaradt magyar helyzetek, ismét Arihama lő gólt. mielőtt kiörülné magát Szamoránszky is betalál. Komatsu ismét eredményes, de Tóth rögtön válaszol. a félidő utolsó gólját is ő szerzi, így a szünetben hat gól a magyar együttes előnye. (20-14)

Második félidő:

Az első japán akció rossz passzal, az első magyar viszont Szamoránszky góljával zárul. Egy-egy kimaradt helyzet, majd Fujii szerez gólt. Komatso gólja azt jelenti, öt gól az előny. Nem sokáig, mert ismét Tóth eredményes. Pálinger sorozatos bravúrok, majd elsietett lövések, így hosszú percekig nem változik az eredmény.

Értékesített japán hetes, majd Vérten kétszer, továbbra is hat gól a különbség. A csapatok ebben a félidőben jóval több hibávalé játszanak, így kevesebb a gól is, de ezeket szerencsére többnyire a magyar csapat dobja, most éppen Szamoránszky. Újabb értékesített japán hétméteres, de továbbra is hét gól a magyar előny. 27-20

A 44. percre Vérten és Lovász gólja után már tízgól az előny. Pálinger többször bravúrral véd, és ezúttal minden szituációból tudunk gólt lőni. a z előny nőtt, de egy kisebb hullámvölgy hatására tíz perccel a vége előtt a japánok feljönnek tíz gólra. Két perc alatt öt gól, ezt az időszakot 3-2-re nyerik a japánok, az előnyünk így is kilenc gól.

Szucsánszky azonban ismét beállítja a közte tizet, majd Tóth kétszer is betalál, így az eddigi legnagyobb, tizenkét gól a különbség. Úgy tűnik a magyar együttes sorozatban negyedik olimpiáján is ott lesz. Görbicz emberhátrányból is betalál, míg Szűcs magasra ugorva szerez gólt. Sakamoto szépít, így az utolsó két percre tízgólos előnnyel futunk neki.

Fujii szépít, de a végén még Szucsánszky is betalál, így a magyar válogatott tízgólos győzelmet aratott, ami azt jelenti második lett csoportjában és kiharcolta a részvételt az augusztusi olimpián.

A magyar együttes ezzel teljesítette a célkitűzést, és sorozatban negyedik alkalommal vesz részt az ötkarikás játékokon. Ez lesz a hatodik olimpiája a válogatottnak (1976, Montreal, 3. hely - 1980, Moszkva, 4. hely - 1996, Atlanta, 3. hely - 2000, Sydney, 2. hely - 2004, Athén, 5. hely).

Magyarország-Japán 39-29 (20-14)

Keretes szöveg.

Keretes szöveg.

gól: Vérten 9, Tóth 8/1, Ferling 6, Görbicz 6/1, Szamoránsky 3, Szűcs 3, Lovász 2, Szucsánszki 2/1, illetve Fudzsii 10, Komacu 5, Arihama 4, Hirai 4/4, Szakamoto 4, Omae 1, Nagano 1
kiállítások: 6, illetve 4 perc
hétméteresek: 3/3, illetve 5/4

Hajdu János szövetségi kapitány: "Ez nem bravúr, hanem kötelező feladat volt, kijutni az olimpiára. Még igaz ez akkor is, ha tudtuk, hogy a legnehezebb selejtezőcsoportba kerültünk az utolsó pillanatokban. A japánok ellen sikerült jól felkészülni, a lányok végrehajtották a kért feladatot. A sérülések ellenére ki tudtunk állítani egy jó csapatot a tornára, amely motivációban és hozzáállásban is kifogástalan volt. Peking még messze van, de jó lenne ott a legjobb hat között végezni."
Pálinger Katalin csapatkapitány: "Nagyon boldog vagyok, óriási teher került le a vállunkról. Sok időnk lesz felkészülni az olimpiára, ahol bízom egy szép sikerben."
Ferling Bernadett: "Igazából magunktól féltünk, hogy le tudjuk-e vetkőzni az idegességünket. Az első negyedórában még voltak hibák, de amint megnyugodtunk, és jobban védekeztünk, már egyértelműen uraltuk a játékot."
Tóth Tímea: "Nagyon fegyelmezettek voltunk. Jó volt a taktika, és szerencsére sikerült úgy játszani, ahogy a kapitány kérte. Nagyon fontos, hogy kijutottunk az olimpiára. Egy jó felkészüléssel Pekingben szép eredményt érhetünk el."

A románok és a magyarok mellett a németek és a svédek, valamint a franciák és a dél-koreaiak jutottak ötkarikás kvótához a hétvégi kvalifikációs tornákról, ezzel teljessé vált az olimpiai mezőny női kézilabdában. Pekingi részvételét már korábban bebiztosította a rendező Kína, a világbajnok Oroszország, illetve a kontinensek "képviseletében" Norvégia, Angola, Kazahsztán és Brazília.