Magyar hegymászók kapaszkodnak a Föld ötödik legmagasabb csúcsára

2008.04.02. 17:48
A Makalu a Föld ötödik legmagasabb csúcsa, technikai nehézségei egyenrangúvá teszik a magasabb, de könnyebb Everesttel. A négyfős expedíció egy hét múlva indul Nepálba, hogy a dzsungelen keresztül érje el a Himaláját.

A Mount Everest helyett a 8463 méter magas Makalu megmászását tervezi egy hamarosan induló magyar expedíció. A szokatlanul kis létszámú, csupán négyfős csapat április 10-én indul Nepálba, hogy feljusson a világ ötödik legmagasabb csúcsára.

Az expedíció tagja a Mount Everestet első magyarként megmászó Erőss Zsolt, továbbá Mécs László, aki technikai vezetőként tevékenykedik majd. Az expedíció élén az elmúlt évek hasonló megmozdulásait is vezető Kollár Lajos áll. A negyedik résztvevő Sterczer Hilda.

Jégfalak, szikla, piócák

A Makalu, bár csupán 20 kilométerre található az Everesttől, jóval kevesebb hegymászót vonz. Az először 1955-ben, franciák által meghódított csúcsra technikailag is nehéz út vezet. Míg a jóval magasabb Mount Everestre a normál úton egyetlen sziklabetét megmászásával lehet feljutni, itt már 7000 méter alatt találhatóak meredek jégfalak, a csúcs közelében pedig viszonylag nehéz, 5-15 méter magas sziklabetéteken kell felmászni.

Kollár Lajos és Erőss Zsolt

A mászók hosszabb tartózkodására szolgáló alaptábor ráadásul valamivel az élettani határon túl, 5600 méteren van. 5500 méter felett az emberi szervezet már nem képes megfelelő emésztésre, pihenésre, így ez is nehezíti a feladatot.

A hegy megközelítése is bonyolultabb az átlagosnál, mondta Mécs László. Az alaptáborba csak helikopterrel vagy kéthetes gyaloglással lehet eljutni. A helikopterezés drága, 6000 dollár körüli összeg egy útra. Azt egyelőre nem tudni, hogy a másfél-két tonnányi felszerelés felszállítható-e egyáltalán egy körben.

A másik megoldás a gyaloglás, amely azonban 450 méteres magasságból indul, és jórészt párás esőerdőkön keresztül vezet. Az expedíció tagjai az ilyenkor begyűjthető betegségek és a korai kifáradás mellett a dzsungelben elkerülhetetlen piócákat nevezték meg a gyalogút hátrányaként.

Erőssék a kis létszám és a háttércsapat hiánya miatt alpesi stílusú mászást terveznek, azaz kevés felszereléssel, gyorsan, kevés táborépítéssel mozognának a hegyen. Palackos oxigént mentési céllal sem használnának. A csúcstámadás május 15. és június 1. közt várható.

Erőss Zsolt elmondta, nincs előre kidolgozott taktikájuk. A helyzetnek megfelelően alakítják a programjukat. Még az is elképzelhető, hogy a két mászó, Erőss és Mécs külön próbálkozik a csúcsmászással.

Olimpia és az Everest

A spontaneitás fő oka egyébként, hogy az eredeti tervekben még a Mount Everest oxigén nélküli megmászása szerepelt. A tervet az utolsó hetekben változtatta meg az a kínai döntés, amely a tavaszi szezonra kitiltott minden expedíciót a térségből, hogy a hivatalos olimpiai csapat zavartalanul dolgozhasson a láng csúcsra juttatásán.

A helyzetet súlyosbította, hogy a tibeti zavargások miatt a régiót hosszabb időre lezárták.

Erőss Zsolt, Sterczer Helga, Mécs László, Kollár Lajos

Az expedíció tervmódosítása miatt néhány szponzor és tag is visszalépett, ezzel magyarázható a csupán négyfős létszám, amely töredéke a megszokottnak. Az expedícióból Mécs László és Erőss Zsolt a két csúcsesélyes. A harmadik mászó, Sterczer Hilda néhány éve foglalkozik csak alpinizmussal, igaz, tavaly ugyanezzel a társasággal két nyolcezresre, a könnyebbek közé tartozó Hidden peakre és a Broad peakre is feljutott. Kollár Lajos az expedíció vezetőjeként az alsó táborokból irányítja a mászást.

A társaság 2009 tavaszán ismét megpróbálkozna az Everesttel. Az expedíciónak nemcsak az lenne az érdekessége, hogy mellőznék a palackos oxigént, hanem hogy az északi oldal egy nehéz útját, az úgynevezett Horbein-kuloárt másznák meg.

Egy másik magyar expedíció egyébként nem adta fel a Mount Everest megmászásának tervét. Klein Dávid, akinek eddig a legtöbbször nem sikerült feljutnia a világ legmagasabb hegyére, szintén a tibeti oldalra tervezte idei túráját. A váratlan események miatt azonban a nepáli térfélre szervezte át kétfős expedícióját. Ők jelenleg arra várnak, hogy kapnak-e engedélyt a csúcsmászsához.