Ödön
1 °C
11 °C

Szolnoki és pécsi kosárparádé

2008.04.03. 15:59
Két kosárlabdacsapatért is szurkolhattunk szerdán este, a női Euroligában. A Mizo Pécs a Panathiaikoszt fogadta, míg a férfiaknál a Koracs-kupában a Mol Szolnok a svájci Lausanne gárdájának igyekezett visszavágni az idegenbeli vereségért. Mindkét gárda nagyszerűen helytállt, kiütéses győzelmet aratott. A szolnokiak Adderly és Lapov vezérletével 111-73-ra nyertek, és így megmaradt az esélyük a továbbjutásra. A pécsiek száz százalékos teljesítménnyel nyerték meg a csoportküzdelmeket, ezúttal ötvenkét ponttal, 103-51-re verték ellenfelüket.
Életben maradásért játszottak a szolnoki kosarasok a Koracs-kupában. Csoportjukban legalább a második helyet kell megszerezniük, ha abszolválni kívánják magukat a második körbe. A vetélytársak közül kiemelkedik az olasz Reggio Calabria, amely minden mérkőzését megnyerve, száz százalékos teljesítménnyel vezeti a mezőnyt. Őket megelőzni aligha fogja senki, cél a második hely megszerzése lehet. Ehhez feltétlenül le kellett győzni a svájci Lausanne gárdáját. Sőt, nem volt elég a sima győzelem , legalább az idegenbeli vereségnél egy ponttal többel, legalább tizenegy ponttal kellett verni az Olympique-et.

Ez nem ígérkezett könnyű feladatnak, és nem elsősorban a vendégek játékereje miatt. A Tisza-partiak ugyanis nem a legjobb előjelekkel készültek a szerda estére. A gárda sikertelen bajnoki szereplése miatt két új tréner, Pór Péter és Tóth Zoltán kapott lehetőséget a csapat felébresztéséhez. Nem tett jót a hangulatnak a hétvégi zalaegerszegi zakó sem, és a játékosállományban is jelentős változások voltak. Szerződést bontottak a jugoszláv centerrel, Koprivicával, játéklehetőséget kapott viszont Bojan Lapov.

A rossz előjelek ellenére villámrajtot vettek a fekete mezesek. Walke nyitotta meg a kosarak sorát, egy hárompontossal, amelyet Adderly megtoldott még egyel, 7-2-re alakítva a meccs állását. Nem csak támadásban, hanem védekezésben is villogtak a szolnokiak, és az első néhány perc után már 16-2-re vezettek. A svájciak bénultan kosarazgattak, támadásaikat sorozatban hárítottuk. Lapov is megszerezte első kosarát (20-6), sőt, az Olympique amerikai légiósának, Beesonnak is kiosztott egy "sapkát". A negyed közepén némileg feljöttek a vendégek, elsődlegesen Webb kosarainak köszönhetően. (33-19).

A két fiatal tréner jó érzékkel egyből időt kért, amelynek meg is lett az eredménye. A hazaiak ott folytatták, ahol a negyed elején abbahagyták. Főleg a két légiós, Adderly és Majlkovics remekelt. Hárompontos kosaraikkal fokozatosan húztak el az olajosok. Az első negyed végén 35-19-re vezettek. A folytatás is a hazaiaké volt, a félidő végére már több mint húsz pontra nőtt a különbség (55-33).

A harmadik negyed sem hozott túl sok izgalmat, a vendégek szemmel láthatóan beletörődtek az elkerülhetetlen vereségbe. Enerváltan, ötlettelenül kocogtak a svájciak, semmilyen ellenállást nem tanúsítottak. A szolnokiak ebben a negyedben is harminc pont felet zártak, tovább növelve az addig sem csekély előnyüket. Az utolsó játékrészben a kiválóan játszó Lapov adott még egy álompasszt, majd az ellenakció végén begyűjtötte ötödik személyi hibáját is. A levonuló horvát játékost a szolnoki publikum vastapssal jutalmazta. A meccs végén a tartalékok is játéklehetőséget kaptak, főleg a fiatal Szarvas volt elemében, tíz pontig jutott. Ha a szolnokiak Triesztben is nyernek, megvalósulhat a hőn áhított továbbjutás.

Koracs Kupa, F-csoport:
MOL-Szolnok - Olympique Lausanne (svájci) 111-73
(35-19, 20-14, 30-17, 26-23)

Szolnok, 1500 néző, V: Jelen (szlovén), Mazic (jugoszláv)
legjobb dobók: Adderly 32/15, Walke 13/3, Trepák 10, Szarvas 10/3, illetve Webb 17, Rimac 10

Csoportgyőztes a PVSK

Pécsett sem játszottak a csapatok infarktus-gyanús meccset. A női Euroliga-csoportot vezető fekete-fehérek, az idei sorozatban sem idegenben, sem otthon nem találtak legyőzőre, ellenben a vendégek idáig még nem ismerték meg a győzelem ízét. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a "Rátgéber egyetem" ismét oktatott, fölényesen, több mint ötven ponttal verték a görög vetélytársukat.

Kissé álmosan kezdte a listavezető a mérkőzést. Először 12-10-re vezetett. Nem sokáig volt szoros a meccs, a pécsiek néhány perc alatt állva hagyták a görögöket, és elhúztak 22-10-re. A negyed végére már kétszer annyi pont állt a fekete-fehérek neve mellett (32-16). Felesleges volt tehát Rátgéber László mérkőzés előtti aggodalma, mely szerint nem érdemes lebecsülni a vendégeket. A hazaiak Tuvics, Ujvári és Iványi kiemelkedő játékával valóságos kosárgálát rendeztek. Félidőben már ötvenhat dobott kosárnál jártak, és a csarnokba kilátogatott három és fél ezer néző biztos volt benne, hogy kedvenceik meg sem állnak százig. Nem kellett csalódniuk, Burgmann kosarával a PVSK átlépte a bűvös határt. Győzelmével a Pécs csoportgyőztes lett, és tizenkét pontot visz tovább a második körbe.

Kosárlabda, női Euroliga, D-csoport
MiZo-Pécsi VSK - Panathinaikosz103-51
(32-16, 24-16, 27-15, 20-4)

Pécs, 3500 néző, V: Landeira (spanyol), Neskovic (jugoszláv)
Legjobb dobók: Károlyi 19/6, Ujvári 14/3, Tuvic 13, Vilutyte 12/6, illetve Nikilaidou 13, Trialoni 11

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?