Szolnoki és pécsi kosárparádé

2008.04.03. 15:59
Két kosárlabdacsapatért is szurkolhattunk szerdán este, a női Euroligában. A Mizo Pécs a Panathiaikoszt fogadta, míg a férfiaknál a Koracs-kupában a Mol Szolnok a svájci Lausanne gárdájának igyekezett visszavágni az idegenbeli vereségért. Mindkét gárda nagyszerűen helytállt, kiütéses győzelmet aratott. A szolnokiak Adderly és Lapov vezérletével 111-73-ra nyertek, és így megmaradt az esélyük a továbbjutásra. A pécsiek száz százalékos teljesítménnyel nyerték meg a csoportküzdelmeket, ezúttal ötvenkét ponttal, 103-51-re verték ellenfelüket.
Életben maradásért játszottak a szolnoki kosarasok a Koracs-kupában. Csoportjukban legalább a második helyet kell megszerezniük, ha abszolválni kívánják magukat a második körbe. A vetélytársak közül kiemelkedik az olasz Reggio Calabria, amely minden mérkőzését megnyerve, száz százalékos teljesítménnyel vezeti a mezőnyt. Őket megelőzni aligha fogja senki, cél a második hely megszerzése lehet. Ehhez feltétlenül le kellett győzni a svájci Lausanne gárdáját. Sőt, nem volt elég a sima győzelem , legalább az idegenbeli vereségnél egy ponttal többel, legalább tizenegy ponttal kellett verni az Olympique-et.

Ez nem ígérkezett könnyű feladatnak, és nem elsősorban a vendégek játékereje miatt. A Tisza-partiak ugyanis nem a legjobb előjelekkel készültek a szerda estére. A gárda sikertelen bajnoki szereplése miatt két új tréner, Pór Péter és Tóth Zoltán kapott lehetőséget a csapat felébresztéséhez. Nem tett jót a hangulatnak a hétvégi zalaegerszegi zakó sem, és a játékosállományban is jelentős változások voltak. Szerződést bontottak a jugoszláv centerrel, Koprivicával, játéklehetőséget kapott viszont Bojan Lapov.

A rossz előjelek ellenére villámrajtot vettek a fekete mezesek. Walke nyitotta meg a kosarak sorát, egy hárompontossal, amelyet Adderly megtoldott még egyel, 7-2-re alakítva a meccs állását. Nem csak támadásban, hanem védekezésben is villogtak a szolnokiak, és az első néhány perc után már 16-2-re vezettek. A svájciak bénultan kosarazgattak, támadásaikat sorozatban hárítottuk. Lapov is megszerezte első kosarát (20-6), sőt, az Olympique amerikai légiósának, Beesonnak is kiosztott egy "sapkát". A negyed közepén némileg feljöttek a vendégek, elsődlegesen Webb kosarainak köszönhetően. (33-19).

A két fiatal tréner jó érzékkel egyből időt kért, amelynek meg is lett az eredménye. A hazaiak ott folytatták, ahol a negyed elején abbahagyták. Főleg a két légiós, Adderly és Majlkovics remekelt. Hárompontos kosaraikkal fokozatosan húztak el az olajosok. Az első negyed végén 35-19-re vezettek. A folytatás is a hazaiaké volt, a félidő végére már több mint húsz pontra nőtt a különbség (55-33).

A harmadik negyed sem hozott túl sok izgalmat, a vendégek szemmel láthatóan beletörődtek az elkerülhetetlen vereségbe. Enerváltan, ötlettelenül kocogtak a svájciak, semmilyen ellenállást nem tanúsítottak. A szolnokiak ebben a negyedben is harminc pont felet zártak, tovább növelve az addig sem csekély előnyüket. Az utolsó játékrészben a kiválóan játszó Lapov adott még egy álompasszt, majd az ellenakció végén begyűjtötte ötödik személyi hibáját is. A levonuló horvát játékost a szolnoki publikum vastapssal jutalmazta. A meccs végén a tartalékok is játéklehetőséget kaptak, főleg a fiatal Szarvas volt elemében, tíz pontig jutott. Ha a szolnokiak Triesztben is nyernek, megvalósulhat a hőn áhított továbbjutás.

Koracs Kupa, F-csoport:
MOL-Szolnok - Olympique Lausanne (svájci) 111-73
(35-19, 20-14, 30-17, 26-23)

Szolnok, 1500 néző, V: Jelen (szlovén), Mazic (jugoszláv)
legjobb dobók: Adderly 32/15, Walke 13/3, Trepák 10, Szarvas 10/3, illetve Webb 17, Rimac 10

Csoportgyőztes a PVSK

Pécsett sem játszottak a csapatok infarktus-gyanús meccset. A női Euroliga-csoportot vezető fekete-fehérek, az idei sorozatban sem idegenben, sem otthon nem találtak legyőzőre, ellenben a vendégek idáig még nem ismerték meg a győzelem ízét. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a "Rátgéber egyetem" ismét oktatott, fölényesen, több mint ötven ponttal verték a görög vetélytársukat.

Kissé álmosan kezdte a listavezető a mérkőzést. Először 12-10-re vezetett. Nem sokáig volt szoros a meccs, a pécsiek néhány perc alatt állva hagyták a görögöket, és elhúztak 22-10-re. A negyed végére már kétszer annyi pont állt a fekete-fehérek neve mellett (32-16). Felesleges volt tehát Rátgéber László mérkőzés előtti aggodalma, mely szerint nem érdemes lebecsülni a vendégeket. A hazaiak Tuvics, Ujvári és Iványi kiemelkedő játékával valóságos kosárgálát rendeztek. Félidőben már ötvenhat dobott kosárnál jártak, és a csarnokba kilátogatott három és fél ezer néző biztos volt benne, hogy kedvenceik meg sem állnak százig. Nem kellett csalódniuk, Burgmann kosarával a PVSK átlépte a bűvös határt. Győzelmével a Pécs csoportgyőztes lett, és tizenkét pontot visz tovább a második körbe.

Kosárlabda, női Euroliga, D-csoport
MiZo-Pécsi VSK - Panathinaikosz103-51
(32-16, 24-16, 27-15, 20-4)

Pécs, 3500 néző, V: Landeira (spanyol), Neskovic (jugoszláv)
Legjobb dobók: Károlyi 19/6, Ujvári 14/3, Tuvic 13, Vilutyte 12/6, illetve Nikilaidou 13, Trialoni 11