Az Agassi-verő Clavet révbe ért

2008.04.03. 15:43
Két férfi tenisztorna ért a végéhez vasárnap. Mindkettőn meglepetés született, hiszen a nagymenők már a küzdelem elején búcsúztak. Scottsdale-ben Francisco Clavet nyert, míg Delray Beachen az eddig igen hullámzó teljesítményt nyújtó amerikai Gambill. A hölgyek Indian Wells-i szupertornáján még csak a harmadik fordulónál tartanak, de két korábbi nagyság, Szeles és Sanchez-Vicario is már búcsút intett. Mint ahogy sajnos Kuti Kis Rita is.
Magyar szempontból kétségkívül Kuti Kis Rita szereplése volt az érdekes. Kevésszer állt mellé így a szerencse, mint ezúttal, Indian Wellsben. Első mérkőzésén ugyanis egy selejtezőbeli ellenféllel került össze, ami mindenképpen nagy könnyebbség. Rita nem is borította fel a papírformát, magabiztosan nyert a szlovák Hantuchova ellen. Ezek után a második fordulóban a 24. helyen rangsorolt spanyol Serna következett, de Rita nem bírt balkezes vetélytársával(6:2, 6:3).

Mint elmondta: ritkán szokott balkezessel játszani, és ez hátrányosan érintette. Emellett bevallotta: hiba nélkül játszott riválisa, akit ugyan salakon tartanak jobbnak, ám ezúttal a kemény felületen is bátran játszott, az adogatásai pedig rendre jól sikerültek. Két játszmában hajtott fejet a spanyol hölgy előtt. Serna a diadal után a bolgár Maleevát kapta ellenfélül, de az ő legyőzése már megoldhatatlan feladat volt számára (7:5, 6:2).

Szeles Mónika sem időzött tovább Ritánál a gyönyörű környezetben. Őt az olasz Garbin verte meg, aki tavaly a Római Akadémián aratta első egyesbeli sikerét. Párosban itthon ismertebb volt mindaddig a neve, hiszen Marosi Katalin volt egy időben a partnere. Garbin győzelme után újabb bravúrra már nem volt képes, a japán Sugiyama nagy falat volt számára.

Az egykori világelső Arantxa Sanchez is kiesett, csakúgy, mint Sandrine Testud, aki pár hete Tokióban döntőt játszott. Előbbit a francia Dechy, utóbbit az amerikai Raymond leckéztette meg. A többi esélyes, Hingis, Davenport, és a Williams testvérek imponálóan menetelnek.

Francisco Clavet
A férfiaknál a scottsdale-i 400 ezer összdíjazású viadalon a spanyol Francisco Clavet nyert. Pedig amikor a sorsolást kézhez vette, alighanem megfordult fejében a gyors búcsú lehetősége. Az első ellenfele ugyanis André Agassi volt, aki az összecsapásuk mindössze egy meccset bukott el idén. Clavét viszont fittyet hányt az esélyekre, és megverte Agassit (6:1, 6:7, 7:5).

Agassi elismerte, ő ugyan balszerencsés volt, de nem vitatta: ellenfele káprázatos napot fogott ki. Ez a győzelem pedig hatalmas lökést adott a spanyolnak, és a második kiemeltnek sorsolt úton valósággal begyalogolt a döntőbe. Ott az ugyancsak esélyesebb világranglista ötödik svéd Magnus Normant kapta ellenfélül, de a lendület még ellene is kitartott (6:4, 6:2).

John Gambill eddig leginkább azzal hívta fel magára figyelmet, hogy az év eleji Hopman kupában sorozatban veszített. Delray Beachen - 350 ezer dollárért - azonban nem ismert kegyelmet, és igazolta, hogy hatalmas küzdő. Úgy jutott be a döntőbe, hogy kétszer hozott vissza úgy meccset, hogy meccslabdáról fordított. Mindkétszer hármat hárított, aztán nyert. A döntőben a némileg ismeretlenebb belga Malisse-szel hozta össze a sors, és ő nem jelentett neki komoly akadályt (7:5, 6:4).

A héten már - a hölgyekhez hasonlóan - a férfiak is Indian Wellsben játszanak.