Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Két hosszabbítás után kupagyőztes a Paks

2008.04.05. 18:26
A férfi kosárlabda Magyar Kupa döntőjében a rendes játékidő és az első hosszabbítás végén is döntetlen volt az állás. Az utolsó játékrészben összeomlott a Szombathely, a Paks negyedik kupagyőzelmét ünnepelhette.

A pénteki elődöntők során az Atomerőmű jutott be elsőként a szombati fináléba a férfi kosárlabda Magyar Kupa szombathelyi négyes döntőjében, miután remek hajrával legyőzte a Körmendet. A háromszoros győztes paksiak elsősorban a 28 pontos veterán centernek, Gulyás Róbertnek köszönhették sikerüket a hatszoros kupagyőztes körmendiek ellen.

A meccs után Krivacsevics Dragoljub, a Körmend edzője elismerte, hogy jobb volt a Paks, Sábali Balázs, az Atomerőmű trénere elmondta, hogy alaposan felkészültek az ellenfélből, és ennek meg is lett az eredménye.

Az Atomerőmű után a házigazda Falco-Szombathely jutott be másodikként a döntőbe, mivel a vártnál simábban legyőzte az Albacompot. Szrecsko Szekulovics, a Falco edzője szerint a zónázásuknak köszönhették a sikert, Peresztegi Nagy Ákos Albacomp-edző szerint gyenge támadójátékuk és kulcsjátékosaik rossz teljesítménye miatt estek ki az elődöntőben.

A szombati helyosztókon a Körmend végzett a harmadik helyen, miután 78-70-re legyőzte a Fehérvárt.

Falco-Albacomp

A döntőben óriási csatában, kétszeri hosszabbítás után 107-96-os győzelmével az Atomerőmű SE nyerte a férfi kosárlabda Magyar Kupát. Kiélezett csatában dőlt el az elsőség, felváltva vezettek a csapatok. Az első negyed végén öt pont , amely a második szakasz elején kilenc pont volt a Falco előnye.

A félidőre viszont feljött és fordított a Paks, a szünetben 36-32-re vezetett az Atomerőmű. A harmadik negyed elején a paksiak elképzelései szerint alakult a játék, aztán hirtelen elkapta a fonalat a szombathelyi gárda és 49-49-nél egyenlített, majd a vezetést is visszavette, a negyedik negyedet viszont már megint az Atomerőmű kezdte minimális előnnyel.

A paksi csapat öt ponttal elhúzott, majd a Falco egyenlített és fordított. Négy másodperccel a vége előtt Brooks 76-74-es előnyhöz juttatta az Atomerőműt, de a dudaszó pillanatában elengedett dobással Doyne egyenlített, következett a hosszabbítás. Öt perc elteltével 87-87-volt az állás, így tovább folytatódott a mérkőzés.

Aztán bő egy perc alatt hét pontot szórt a Paks, innen pedig már nem tudott visszakapaszkodni a Szombathely. A végén a sorozatos labdaeladások miatt a Paks tetszés szerint dobta kosarait,a Falco az utolsó percre teljesen összeomlott. A paksi csapat ezzel története negyedik kupagyőzelmét érte el, a szombathelyiek hiába áldoztak 14 640 000 forintot arra, hogy hazai pályán játszhassák a kupadöntőt.

Kosárlabda férfi Magyar Kupa, döntő

Atomerőmű SE-Falco KC-Szombathely 107-96 (10-15, 26-17, 20-23, 20-21, 11-11, 20-9)
legjobb dobók: Brooks 27, Murry 21, Gulyás 16, Horváth, Stevenson 12-12, illetve Kazlauskas 27, Doyne 25, Kálmán 24