Talmácsi Gábor többet nem hibázhat

2008.04.10. 12:00
Harminc pont hátrányt kell ledolgoznia Talmácsi Gábornak, ha tavalyhoz hasonlóan idén is világbajnok akar lenni a 125 köbcentis motoros-vb-n. A hét végén Portugáliában muszáj célba érnie, lehetőleg dobogón.

Az élmezõnyben kell végeznie Talmácsi Gábornak a hét végi Portugál Nagydíjon a két szerencsétlen nyitó futam után, sõt dobogós helyre van szüksége, ha meg akarja védeni tavaly megszerzett világbajnoki címét.

Igaz, eddig vele semmi baj nem volt, vezetett, amikor Katarban tönkrement alatta az Aprilia, és élközelben volt, amikor Jerezben ugyanez megismétlõdött.

A lényeg, hogy a pontversenyben már 30 egység a hátránya a vezetõ Simone Corsi mögött, és ha netalán újra nem ér célba, az olasz nagyon meglóghat.

Talmácsi bizakodó, de a feladata nehéz, a 125-ös vb-t 12 éve nyerte meg valaki egymás után kétszer: 1995-ben és 1996-ban Harucsika Aokinak sikerült legutóbb, azóta ahányan próbálkoztak, elbuktak.

A mezõny kiegyenlített, bárki nyerhet, de ez valamennyire Talmácsi szerencséje is: az elsõ GP-n gyõztes csapattársa, Sergio Gadea Spanyolországban hozzá hasonlóan nem szerzett pontot, Corsi pedig a szezonnyitón lett mindössze hetedik.

A 30 pont még ledolgozható, de ha esetleg vasárnap délután már 50 lesz, elmehet a vb. Talmácsi reméli, nem a Pasini-átok üldözi, és Estorilban - legalább egy kicsit - ünnepelhet.

Talmácsi délután versenyez

Vasárnap ezúttal annyira sem kell korán kelni, mint általában, az egyórás portugáliai idõeltolódás miatt borul a sorrend: elõször a 250-esek futnak, utána a szokásos 14 órás idõpontban a Moto GP jön, csak azt követõen rajtolnak Talmácsiék, 15 óra 30 perckor.