Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Két magyar érem a cselgáncs-Eb első napján

2008.04.11. 19:49
Két magyar éremmel kezdtek a magyar dzsúdósok a lisszaboni Európa-bajnokságon. Ungvári Miklós ezüst, Csernoviczki Éva bronzérmet nyert. Miután mindketten már kvalifikálták magugat az olimpiára, és más nem szerzett érmet, így egyelőre nincs újabb magyar olimpiai résztvevő.

A 66 kg-os Ungvári Miklós ezüstérmet nyert a lisszaboni olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon. A vb-bronzérme révén már ötkarikás kvótával rendelkező kecskeméti klasszis a fináléban az előző két Eb-t megnyerő grúz Zaza Kedelasvilivel csapott össze, és az sem szólt mellette, hogy edzője, Nagysolymosi Sándor vírusos betegség miatt otthon maradt.

Beteg edző, erős rivális

A 2002-ben, Mariborban kontinenselső magyar tavaly, a riói világbajnokságon már megverte kaukázusi riválisát, és ezúttal is kezdeményezőbben lépett fel.

Az első két perc afféle erőfelméréssel telt, majd pontosan a mérkőzés felénél a grúz hatalmas csípődobással - és az érte kapott ipponnal - vetett véget a találkozónak.

"Remélem, szegény edzőm nem betegedett meg még jobban ettől a vereségtől. Egész nap remek formában voltam, szinte vibráltam, csak egyetlen pillanatra hagyott ki a figyelmem, akkor meg eldobtak, mint Attila a kardját. Sajnálom, hogy így sikerült" - mondta Ungvári, aki a 2005-ös rotterdami után második Eb-ezüstérmét szerezte meg.

A franciával már nem bírt

Csernoviczki Éva bronzérmet nyert de a korábban a Világkupa-sorozatban szerzett pontjaival már ő is kvalifikálta magát a pekingi játékokra. A tatabányai versenyző az elődöntőben a mérkőzés felénél karfeszítéssel kikapott a világklasszis francia Frederique Jossinet-től, majd a nem sokkal utána következő bronzcsatában a fehérorosz Volha Lescsankával került szembe.

A magyar dzsúdós előbb egy kis belső horogra kokát kapott, majd a találkozó felénél nagy ívű csípődobást hajtott végre ellenfelén, s ezzel véget vetett a küzdelemnek.

"Kicsit elkeseredtem az elvesztett elődöntő után, de még sosem vertem meg a franciát, és most bírtam ellene a legtovább. Viszonylag kiegyenlített mérkőzés volt, a bronzmeccsen pedig már jól ment a dzsúdó, azt kézben tartottam" - nyilatkozta az MTI-nek Csernoviczki.

Edzője és édesapja, Csernoviczki Csaba elégedetten kísérte le lányát az eredményhirdetés után az emelvényről: "Ezért jöttünk, nem most kell csúcsformában lenni. Az olimpián talán már Jossinet-t is megveri Évi, akire azért külön is büszke vagyok, hogy a szeptemberi vb óta mind a hét nemzetközi versenyén érmet nyert."

A magyar versenyzők így Ungvári és Csernoviczki révén két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal zárták az Eb első napját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!