Braun elődöntős Lisszabonban

2008.04.12. 17:20
A 73 kg-os Braun Ákos szenzációs mérkőzésen bejutott az elődöntőbe a lisszaboni olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon. A 63 kg-os Szabó Brigitta harmadik mérkőzésén kikapott, ezzel a vigaszágon folytathatja.

A 63 kg-os Szabó Brigitta harmadik mérkőzésén kikapott, ezzel a vigaszágon folytathatja szereplését a lisszaboni olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon. A vigaszági első mérkőzésén kikapott, ezzel kilencedikként zárt, azaz biztosan nem lesz ott a pekingi játékokon.

A tatabányaiak junior világbajnoka az ukrán Olena Szajko és a spanyol Sara Alvarez után a címvédő Lucie Decosse-szal szállt szembe. Szabó három percig bírta egy "bekapott" jukóval a francia sztár ellen, aki végül feldöntötte őt, és ipponnal bejutott az elődöntőbe. A magyar dzsúdós a bronzéremért zajló vigaszágon javíthat. A bronzéremért zajló "reményfutamban" elsőként a horvát Marijana Miskovicot kapta ellenfélül. A magyart hamarosan megintette a bíró, majd riválisa 3 perc elteltével eldobta őt, és ipponnal nyert. Szabó így kilencedik lett.

A 73 kg-ban világ- és Európa-bajnok Braun Ákos nagy csatában hozta második meccsét. A paksi klasszis a szerb Vladimir Jovicic után a cseh Jaromir Jezekkel akaszkodott össze, de az öt perc alatt - több földharc és dobáskísérlet dacára - nem született értékelhető akció. (Közben ráadásul a magyar ruhája elszakadt, és cserére szorult, ami kétperces szünetet okozott.) Következett az aranypontig tartó hosszabbítás, amelynek harmadik percében a bírók rövid tanácskozás után passzivitásért megintették Jezeket, s ez egyben a találkozó végét jelentette.

A világ- és Európa-bajnok klasszis harmadik találkozóján a moldovai Sergiu Tomával szállt szembe, aki alaposan ráijesztett, ugyanis rögtön az elején egy negatív átforgatásért vazarit kapott. A kitűnő erőben lévő paksi dzsúdósnak tehát tetemes hátrányt kellett ledolgoznia, de ez szemlátomást nem zavarta meg. 2:50 perc elteltével leszorította ellenfelét, akinek ekkor még kínkeservesen sikerült kiszabadulnia, ám egy perccel később már nem volt menekvés: Braun ismét leszorította őt, és az előírt 25 másodperces "tehetetlenség" végén Toma már nem is küzdött, hanem megadóan elterült.

Braun - akinek a számítások szerint fináléba kell jutnia a pekingi kvótáért - a magyar idő szerint 15:30 órakor kezdődő elődöntőben a belga Dirk van Tichelttel találkozik.

A 81 kg-osok között a litván Radvilas Matukas nem került be a négy közé, így az általa legyőzött ifj. Nagysolymosi Sándor helyezetlenül zárta az Eb-t.