Jenő
-3 °C
6 °C

16 év után nyerhet KEK-et a Veszprém

2008.04.13. 08:44
Hat év után játszik újra döntőt nemzetközi kupában az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapata. Mocsai Lajos gárdája a visszavágón sem villogott, de simán nyert, és ez a fontos.

1992 után ismét megkisérelheti a Veszprém elhódítani a KEK díszes serlegét. Kiéheztek a királynék városában egy ilyen sikerre. Azóta csak három finálé jött össze, győzelem nem. A veszprémiek a 92-es diadalt követő kiírásban, majd 1997-ben ismét próbálkozhattak a KEK döntőjében, de csak az ezüstig jutottak. 2002-ben már a legrangosabb nemzetközi viadal, a BL fináléjába is eljutott az akkor Fotex néven brillírozó Veszprém, de a trónra nem sikerült felülnie. Most hat év után - igaz, "csak" a KEK-ben - ezt újra megpróbálhatja. Ha azzal a precízséggel működik a csapat motorja, mint a svájciak elleni visszavágón, akkor lesz remény arra, hogy idén nemcsak nemzetközi kupadöntőik számát gyarapítják.

A KEK-elődöntő sorsolásánanál a szerencse kegyeltjeinek tartották a veszprémi gárdát, hogy a spanyolokat és németeket elkerülve a legprecízebb óra márkanevét viselők csapatával ajándékozta meg őket. Azonban a svájciakat ismerve nagy hiba lett volna lebecsülni őket. Sajnos ezt az első meccsen éppen a veszprémiek bizonyították be. Tízgólos vezetés után azt hitték a Mocsai-fiúk, hogy a bab is hús. Nem hinném, hogy a férfi szakághoz visszaigazolt mesterük akár csak a legrosszabb álmában is gondolt volna arra, hogy a lányok után az "erősebb" nem is megteszi vele azt a csúfságot, hogy tetemes előnyét elherdálja. Szerencsére itt a visszavágó lehetőséget adott a csorba kiköszörülésére. Persze mondhatjuk, hogy ennél nagyobb vész ne érjen minket, mint egy döntetlen idegenben, a KEK-elődöntőben. Igen, az eredmény önmagában elfogadható, sőt akár még dicséretes is lehetne, de profi együttes tízgólos fórt egy félidőn belül soha, sehol nem adhat el.

Márkanév a kézilabdában

A Schaffhausen ma már márkanév a svájci kézilabdában is. A Kadetten Schaffhausen GCZ hosszú évek óta a helvét bajnokság egyik éllovasa, három éve a bajnoka. Edzőjük neve Svájcon kívül is jól cseng. Goran Perkovac Atlantában olimpiai elsőséget szerzett és edzőként is letette a névjegyét.

Sokszoros magyar kapcsolatai vannak a Kadettennek. A Veszprémben edzőként és játékosként is sikereket elérő Kocsis Pál jó negyedszázada játékosként segítette a svájci élvonalba őket, és napjainkban is a szolgálatukban áll. Később a svájci bajnokság felsőházába Fodor Jánossal együtt kerültek, majd Vass Gábor és a jelenleg Balatonfüreden fazonszabászkodó Kotormán Attila öregbítette a magyar kézilabda hírnevét a helvéteknél.

Az idei év a negyedik, amire Perkovac mesterrel együtt készülnek, és jó esélyeik vannak egy újabb aranyra. Az exjugoszláv sztár exjugoszlávokkal erősítette meg a svájciakat Szlovéniától Horvátországon keresztül Boszniáig. Jöttek aztán Romániából és persze Svájcból is erősítések. Nem világsztárok, de biztos kezü mesteremberek. A KEK-elődöntőbe az MKB-hoz hasonlatosan egy BL-csoportkörös szereplésen keresztül vezetett az útjuk. Ők is kudarcként élték meg a legerősebb kupából való búcsújukat, amit a KEK-menetelés enyhített. Szerencsére kevésbé, mint a Veszprém búját, hiszen a döntőbe azért a mi fiaink jutottak.

Annyira nem lebecsülendő ez a svájci gárda, hogy az idei BL-sorozatban otthon verte a Zágrábot és döntetlent játszott a Leónnal (és most már az MKB Veszprémmel is). Mi több, a spanyoloktól idegenben is csak egygólos vereséget szenvedtek. Tavaly megkeserítették a Pick életét is a Bajnokok Ligájában. Szegeden döntetlent játszottak, és az utolsó fordulóban ki-ki mérkőzésre kényszerítették a későbbi magyar bajnokot.

Szívósan tapadtak

A Svájcban elért döntetlen - kialakulásának a csúfsága ellenére - jogos reményeket ébreszthetett Veszprémben, de ehhez még a visszavágót, egy kőkemény meccset is meg kellett nyernie a héten a magyar bajnoki fináléba is bejutott veszprémieknek. Nagy volt a tét, a tavalyi bajnoki ezüstérem, majd a BL-ből az első csoportkör utáni kiesést követően minimum az összes lehetséges döntőbe (KEK, MK, bajnoki) való bejutást és ott is a fényesebb érmek túlsúlyát várják az MKB hívei, köztük a szponzorok is. A döntők közül kettő összejött, most a medálok fényesítésén van a sor.

A zsúfolásig telt veszprémi csarnokban az első taps a nézőtéren feltűnő Lazarovot fogadta. (Bizony, vele előrébb tartana az MKB.) Ilyés sérülése rendbe jött, nem így a kisebbik Iváncsiké. Helyette egy átlövő, Putics került a csapatba, Pásztor most sem fért a kispadra. Cozma heteseivel indult a találkozó. Ellene és a javára is ítéltek. Ideges volt a játék, amit a kimaradt hazai helyzetek mutatnak. A három-kettő-egyes nyitott védekezést kiválóan játszó svájciak átjátszása nem volt könnyű. Cozmát és az őt váltó Gált se sikerült igazán megjátszani, így a befutásokra és az egy az egyezésre kellett hagyatkozni. Ebben Eklemovic és Vujin is alakított, de a fiatal balkezes ki is hagyott párat. Sajnos a könnyű gólok nem jöttek, de a félidő felére így is elmentek a hazaiak öttel. A veszprémi hatos falat nehezen játszották át a svájciak. A huszadik perc után lazult a figyelem hátul, csikorogni kezdett a játék elöl. A svájciak meg jöttek. Szívósan tapadtak, feljöttek háromra, nem lehetett őket leszakítani, sőt a játékrész befejezése előtt már kettőre csökkent a hazai előny. Jól jött a szünet. Egy kis pihenés testben és főleg a fejekben.

Négyet a közönségnek

Úgy indult a második félidő, ahogy szerettük volna, de aztán úgy folytatódott, ahogy nem. Gyorsan négy gól lett az előny, aztán emberelőnyből kaptunk kettőt, és újra ott voltunk, ahol abbahagytuk. A Schaffhausen úgy volt az MKB-val, mint foxi a lábtörlővel: nem engedte el. Tartották a mínusz kettőt, sőt a 39. percben egyre is feljöttek. Sajnos Peric ebben a szakaszban nem találkozott a lövésekkel és a Veszprém baloldali támadói veszélytelenek voltak. Szerencsére Vujin és Gulyás pótolta őket. Peric mentségére két dolog szólhat: a középső védelem se segítette ebben az időszakban, és - ami a legfőbb dolog - fel tudta szívni magát. Fogta a ziccereket, és ezzel tartást adott a csapatnak.

A huszadik perc itt is fordulópontot jelentett, de szerencsére most pozitívat. Elhúzott öttel a Veszprém, és hiába kezdett kapaszkodni a Schaffhausen, ez most már nem jött össze. Peric mindent fogott, Iváncsik Gergő akkor lőtt először gólt a második félidőben, amikor nagyon kellett. Az utolsó négy percben végig emberhátrányban játszottak a hazaiak, de ez nem zavarta őket, és a végén hat góllal nyertek.

A végeredménynél sokkal, de sokkal nehezebb volt ez a meccs. Talán még szerencse is volt a múltheti - plusz tízről döntetlenre adott - rossz végjáték, mert a Veszprém így messze nem nézte le az ellenfelét, sőt! Nem volt villogás, de szívósan küzdöttek a fiúk, megbirkóztak a rosszabb egyéni teljesítményekkel, és végig vezetve bejutottak a KEK-döntőbe. Nagy sikere ez a magyar férfi szakágnak, amelyet nagyon meg kell becsülni. A győzelem hat góljából meg legalább négyet indokolt a fantasztikus hazai közönség javára írni.

MKB Veszprém KC-Kadetten Schaffhausen 30-24 (16-14)

Veszprém, 2500 néző.
MKB: PERIC - GULYÁS 5, Lapcevic 2, Lushnikov, Cozma 1, Ilyés, Iváncsik G. 4. Csere: VUJIN 7, EKLEMOVIC 4, Perez 2, Gál 1, Putics 4/4, Sesum. edző: Mocsai Lajos
Kadetten: Podpecan - Hrahovec 2, JURCA 4, Marakovic 2, Oltmans, Marcinkevicius 3, LINIGER 7 (3). Csere: Blauenstein (k), Bucher, Starczan 3, Klimciauskas, Graubner 1, Veselinov 2, Rauh. edző: Goran Perkovac
Kiállítások: 10, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 4/4, ill. 3/3.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?