Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Talmácsi hatodik lett Estorilban

2008.04.13. 18:32
A magyar motoros eddig többnyire motorja hibái miatt a várakozáson alul teljesített. A Portugál Nagydíjon azonban remek versenyzéssel bejött a hatodik helyre, de az élen állóktól még így is jelentős a lemaradása.

A világbajnoki címvédő Talmácsi Gábor a 9. helyről, a harmadik sorból rajtolhatott Estorilban a gyorsaságimotoros vb, Portugál Nagydíjának 125 kcm-es futamában.

A magyar versenyző a világbajnoki pontversenyben a verseny előtt csak a 12. helyen állt négy ponttal, így létfontosságú volt számára egy jó szereplés. A pénteki eredményeihez képest időeredményén sokat javított, de pozícióján egy helyezést rontott Talmácsi, aki így csak a harmadik sorból rajtolhatott.

A magyar versenyző jól jött el a rajtnál, ám az első kanyarban vissza is előzték, így csak a hetedik volt. Rövid időn belül feljött a hatodik helyre, majd nem sokkal később már az ötödik volt. Az élen álló négyes azonban negyon ellépett, de ugyanígy Talmácsi is jócskán vezetett a mögötte haladókhoz képest.

Talmácsi a folytatásban is szinte egyedül heledt, de amíg egyre inkább lemaradt, a mögötte haladók lassacskán feljöttek rá. Smith hatalmas bukása után ugyan már a negyedik volt, de az utolsó körökben többen is megelőzték. Ezúttal azonban nem hagyta cserben a motorja, és remek hajrájának köszönhetően az utolsó métereken a francia Mike Di Megliót megelőzve betudott jönni a hatodik helyre.

A világbajnoki címvédő így Corsi, Olive, Terol, Bonsey és Webb mögött a hatodik helyen végzett. Az összetettben a Portugáliában is diadalmaskodó Corsi vezet 59 ponttal, megelőzve a 42 pontos Terolt. Talmácsi 45 ponttal lemaradva jelenleg a 14. helyen áll.

Eredmények:

125 kcm: 1. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 40:56.168 perc 2. Joan Olive (spanyol, Derbi) 40:56.467 3. Nicolas Terol (spanyol, Aprilia) 41:02.523 ...6. Talmácsi Gábor (Aprilia) 41:12.036
A vb-pontverseny állása: 1. Corsi 59 pont, 2. Terol 42, 3. Olive 40,...12. Talmácsi 14
250 kcm: 1. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 44:34.257 p 2. Marco Simoncelli (olasz, Gilera) 44:41.307 3. Mika Kallio (finn, KTM) 44:41.320 ...18. Tóth Imre (Aprilia) 1 kör h.
Az állás: 1. Kallio 57 pont, 2. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 45, 3. Hector Barbera (spanyol, Aprilia) 39,...23. Tóth 1
MotoGP: 1. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 45:53.089 p 2. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 45:54.906 3. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 46:05.812
Az állás: 1. Lorenzo 61, 2. Pedrosa 61, 3. Rossi 47

A 250 kcm-esek korábban megrendezett versenyében Alvaro Bautista nyert Estorilban. A spanyol motoros mögött az olasz Marco Simoncelli lett a második, míg a harmadik helyen a finn Mika Kallio végzett. A negyedliteresek között versenyző egyetlen magyar Tóth Imre a 18. lett.

A MotoGP-ben is spanyol győzelem született, Jorge Lorenzo révén. Másodikként honfitársa, Dani Pedrosa végzett, míg a harmadik helyet az olasz Valentino Rossi szerezte meg.

Keretes címe

"Nagyon le vagyok törve, pályafutásom egyik legnehezebb versenye volt a mostani - mondta Talmácsi a futam után. - Az első nyolc-tíz körben még nem volt nagy baj, ám ahogy fogyott a benzin és a motor elején egyre kevesebb súly volt, elkezdett instabillá válni a versenygép. Lassan fordult, össze-vissza csúszkált, így sokat hibáztam. Hiába haladtam a negyedik helyen, a köridőim nagyon rapszodikusak voltak, és az egyenesben egyedül képtelen voltam gyorsan menni, emiatt utolért a mögöttem jövő boly. A végén már csak annyi erőm volt, hogy előzzek még egyet szélárnyékból, de többre nem futotta. Így is rettenetesen fáj az alkarom, alig bírom felemelni a kezem. A szívem meg még jobban, méghozzá azért, mert nagyon messze vagyunk attól a motortól, amivel nyerni lehet. Muszáj valami megoldást találni a gondjainkra!"

Talmácsi versenye online:

Rajt: Talmácsi jól jött el, de az első kanyarban többen is visszaelőzték, így maradt a 9.

Első kör:Terol és Smith is remekül jött el a rajtnál, a spanyol a harmadik helyről az elsőre került, míg van Den Bergnek az első kör jelentette a futam végét.

Második kör: Talmácsi javított helyezésén, már a hetedik, így jó esélylel ment a rajt után ellépő ötös bolyhoz. Sőt! egy kiesés után a magyar versenyző már az ötödik helyen haladt.

Harmadik kör: Az élen Terol, Olive, Smith és Corsi a sorrend, mögöttük jön Talmácsi.

Ötödik kör: Talmácsi javított köridején, de egyelőre így is maradt az ötödik helyen. Az élen álló négyes sorra előzgeti egymást.

Az élen álló négyest Talmácsi egyedül üldözi - a amögötte haladóhoz közel három másodperc az előnye - de a negyedik Corsitól 1.764-vel van lemaradva. Eközben de Rosa nagyot bukott.

Nyolcadik kör: Terol és Olive felváltva vezetnek, de a nyomukban ott van Corsi és Smith is. Talmácsi még mindig az ötödik.

A magyar világbajnok hátránya nőtt az élen haladókhoz képest, de a mögötte haladókhoz növelte előnyét.

Tizenegyedik kör: Talmácsi egyedül halad a négyes vezető boly mögött, Bradl és Ganea a vert mezőnyben.

Tizenharmadik kör: Nieto is kiesett, de Smith is hatralmasat bukott! Így Talmácsi már a negyedik! Olive és Corsi ellépett, Terol kissé lemaradt, de így is hat másodperccel vezet a magyar előtt.

Talmácsi szinte teljesen egyedül halad, előtte sokkal vezetnek, a mögötte haladók pedig jócskán lemaradtak.

Nyolc körrel a vége előtt Talmácsi még mindig a negyedik, hátránya már tíz másodperc, mig a mögötte haladókkal szemben az előnye alig több mint két másodperc.

Hat kör van hátra, az élen Corsi, Olive, Terol a sorrend, mögöttük jön Talmácsi, de egyre jobban jönnek fel rá az üldözők.

Talmácsi előnye már egy másodperc sincs az őt üldöző ötös boly előtt.

A célegyenesben ketten is megelőzték Talmácsit, de a többiek is a nyakán vannak.

Az élen Cosmi és Olive halad, előnyük több mint három másodperc a harmadik Terollal szemben.

Az utolsó kör elején Talmácsi a hatodik, az élen Corsi halad

A befutó Corsi, Olive, Terol, a világbajnoki címvédő magyar motoros az utolsó métereken előzve Bonsey és Webb mögött a hatodik helyen végzett.