Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Miért nem tudnak Afrikában síelni?

2008.04.14. 16:14
Úszásban, kajak-kenuban, alpesi sportokban gyakorlatilag nincs színes bőrű sportoló a világ élvonalában, az atlétikai futószámokban és a kosárlabdában meg a fehér sportolók lemaradása egyértelmű. Az élettannal foglalkozó szakemberek szerint az izomszövetekben nincs szembeötlő eltérés, a géneknél sokkal fontosabb, hogy a sportoló hová születik.
Pelé és a többiek

A sporteseményeket és az egyes sportágak statisztikáit, világranglistáit elemezve kiderül, van, ahol jelentős a színes bőrű sportolók fölénye, más sportokban pedig gyakorlatilag egyáltalán nincs, vagy csak elvétve van képviselőjük.

Az atlétikában elsősorban a futószámokban egyértelmű a fekete sportolók fölénye. Az aktuális világranglista szerint a férfiak 100 és 200 méteres síkfutó számában az első tíz helyezett között csak színes bőrű sportoló található, négyszázon az első tízből nyolc fekete. Hasonló a helyzet a nőknél is: százon, kétszázon és négyszázon összesen négy nem színes bőrű atléta van a legjobb tízben. Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság tavalyi újoncválasztásán, a drafton az NBA tíz legelsője között egy kínai és egy fehér bőrű játékos volt.

Ezzel szemben szinte egyáltalán nincs színes bőrű sportoló például úszásban, kajak-kenuban, síben, korcsolyában, öttusában, vívásban. Ilyen szempontból vegyes sportágnak számít a labdarúgás, az amerikai futball, a tenisz és lassan már a jégkorong is.

Dr. Pucsok József

1935-ben született Tiszacsegén. Az orvostudomány kandidátusa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, nyugdíjas egyetemi tanár. 2004-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. 90 tudományos közlemény, 178 előadás, 14 könyv és könyvrészlet szerzője. Szakterülete a teljesítmény-élettan, a táplálkozás-élettan, a lipid anyagcsere. Angolul, oroszul, németül beszél.

Dr. Pucsok József nyugalmazott egyetemi tanár szerint az izomszövetekben nincs szembeötlő eltérés. A professzor felidézte dr. Kenneth H. Cooper amerikai orvos és sportfiziológus (az ő nevéhez fűződik a Cooper-teszt, amely 12 perces teljesítményfutás alapján állapítja meg a sportoló erőnléti állapotát) véleményét, amelyet az atlantai olimpia előtt rendezett tudományos kongresszuson hallott.

Cooper szerint döntő jelentőségű, hogy az adott sportoló hol és milyen környezetbe született, felmenőitől milyen tulajdonságokat örökölt. Az amerikai tudós Ghánát és Etiópiát hozta példaként, ahol a helyiek gyerekkoruktól futnak, ilyen jellegű játékokat játszanak, a szülői-környezeti hatás csúcsra járatja őket. Ha felfedezik őket, adottságaikat természetesen továbbfejlesztik.

Pucsok professzor idézte dr. Tihanyi József tanszékvezető egyetemi tanár kutatását is, amely szerint a színes bőrű sportolók Achilles-ina jobban terhelhető, bizonyos szögben hatékonyabban működik, kevesebb energiát nyel el. A plantarflexió néven ismert jelenségnek köszönhetően a színes bőrűek kevésbé sérülékenyek. A professzor szerint ez a különbség a rövidebb reakcióidő miatt döntő lehet például a rajtgép elhagyásánál.

Összefoglaló Pelé munkásságáról

A kutatások szerint egyéb izomszerkezeti különbség nem bizonyított, a tudomány még keresi azt a "szupergént", azokat a génen belüli módosulásokat, melyek ezt a képességet lehetővé teszik. Ismertek olyan gének és génvariációk, amelyek az állóképességi vagy a gyorsasági sportokért felelősek. Dr. Pucsok szerint itt lehet a különbség, de ez további kutatás témája, az eredményeket is széles populáción kell bizonyítani.

Jordan, hatszoros NBA-bajnok

A professzor osztja dr. Cooper véleményét, a képességek bizonyos százalékban öröklődnek, de szerinte is sorsdöntő, hogy a leendő sportoló hová születik, hogyan szocializálódik. Dr. Pucsok szerint az afrikai sportolók esetében, ahol jeget és vizet alig találni, a földrajzi környezet eleve meghatározza a helyiek életmódját, érdeklődési körét.

Tiger Woods a legjobban kereső sportoló

A szakember a sportok közül a teniszt és a labdarúgást hozta példaként, ahol az utóbbi években egyre több a sikeres afrikai és afro-amerikai sportoló. Ennek okát abban látja, hogy sa zínes bőrüek - bár minden adottságuk megvan hozzá, de - mostanáig nem foglalkoztak komolyan ezekkel a sportokkal. De ha komolyan veszik, bármely sportágban képesek kiemelkedő eredményekre.

Sikeres fekete sportolók

Jesse Owens: az 1936-os olimpia négyszeres bajnoka, amerikai, 813-as távolugró-világcsúcsát évtizedekig nem tudták megdönteni.
Pelé: háromszoros világbajnok brazil futballista, minden idők legjobb játékosa.
Muhammad Ali: a profi nehézsúlyú ökölvívás legnagyobb alakja, amerikai, félnehézsúlyú olimpiai bajnok és háromszoros nehézsúlyú világbajnok.
Carl Lewis: kilencszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok amerikai atléta.
Michael Jordan: amerikai kosárlabdázó, az NBA hatszoros bajnoka, kétszeres olimpiai bajnok, a sportág legsikeresebb játékosa.
Tiger Woods: amerikai, minden idők legjobb golfozója, a világ legjobban kereső sportolója  • Vennék
  • Bankszámla