Az irigy és korlátolt edzők miatt nem jutott ki a vb-re a futsalválogatott

2008.04.16. 17:03 Módosítva: 2009.02.13. 13:21
A futsalbizottság alelnöke szerint a magyar edzői gárda rossz szemlélete és régi beidegződései miatt nem fejlődik a sportág. A trénerek féltékenyek, nem hajlandók tudomást venni a futsalról. Szemléletváltásnak nyoma sincs, az igazolt futballistákat nem engedik futsalozni, pedig a magyar válogatottat Gyöngyösön is imádták a nézők.

A magyar futsalválogatott a 3-1-re elveszített harkovi vb-pótselejtező visszavágóján 4-3-ra legyőzte az ukrán csapatot, de összesítésben Ukrajna jutott ki a szeptemberi, brazíliai világbajnokságra. A telt házas gyöngyösi meccsen a csapat betartotta a taktikai utasítást, nagyon megnyomta az első tíz percet, majd visszahúzódott. A lefújás előtt két perccel még továbbjutásra állt a válogatott, de az ukránok kockáztattak: lehozták a kapust, és az így kialakított létszámfölényes helyzetből gólt rúgtak.

A magyar csapat is lehozta kapusát, de a 19. perc közepén a vészkapus Madarász a félpályánál elvesztette a labdát, és Filipiv néhány lépés után az üres kapuba gurított.

Gyurcsányi Zsolt

Ragadics Ferenc, az MLSZ futsalbizottságának alelnöke az Indexnek elmondta, a meccs után a csapat nagyon el volt keseredve, hiszen néhány idősebb játékosnak (Szente, Baranyai, Tóth Szabolcs) ez volt az utolsó lehetősége, hogy világversenyre kijusson. A magyar válogatottnak a következő csaknem két évben a 2009-es budapesti és debreceni rendezésű Európa-bajnokságig nincs tétmeccse, addig a szövetség barátságos tornák szervezésével biztosít játéklehetőséget a válogatottnak.

Az MLSZ-ben a futsalbizottság a jövő héten értékeli az elmúlt hónapok teljesítményét. Ragadics szerint a legfontosabb, hogy a futsal bekerült a magyar köztudatba, talán meglendül a haldokló utánpótlásképzés. Kiderült, hogy a magyar futsalválogatott jó, a közönség szereti a csapatot. A legnehezebb feladat, hogy a magyar edzőtársadalommal elfogadtassák, hogy a futsal a nagy pályás labdarúgás alapja.

Az alelnök szerint tarthatatlan, hogy a magyar edzői gárda ósdi módszerei és régi beidegződései, rossz szemlélete miatt nem tud fejlődni Magyarországon a sportág. Ragadics Ausztriát hozta példaként, ahol 22 000 igazolt futsaljátékos van (Magyarországon néhány száz), a téli szünetben kötelező futsalozni.

Ragadics szerint Magyarországon nincs utánpótlás, az egész magyar edzői kar, egészen a megyei szintig, féltékenységből nem hajlandó tudomást venni a futsalról. A hivatalos indoklás szerint a sérülésveszély miatt nem engedik az igazolt labdarúgókat futsalozni, de az alelnök szerint inkább az irigység és a korlátoltság áll a háttérben.

Az alelnök még egyszer hangsúlyozta, hogy a magyar edzői kar elképzeléseivel ellentétben a futsalra kellene építeni egy labdarúgó képzését, de ez szemléletváltás nélkül lehetetlen, az edzők nem fogadnak el semmilyen újítást. Júliusban a szövetségi kapitány, Kozma Mihály tart háromhetes továbbképzést, mert a magyar futsaledzők nem kapnak speciális képzést, általában volt játékosok edzik a csapatokat, akik futballedzői B-licenccel rendelkeznek.

Nagy Tamás

"Nagyon sajnálom a fiúkat, mindent megpróbáltak, remek teljesítményt nyújtottak. Sajnos a végét nem bírtuk erővel, de méltó ellenfeleik voltunk az ukránoknak. A párharc az első, idegenbeli meccsünk hajrájában dőlt el, amikor az utolsó percben gólt szerezhettünk volna, ehelyett kaptunk egyet" - mondta a mérkőzés után Kozma Mihály szövetségi kapitány az MTI-nek.

A futsal-hungary.hu-nak bővebben is nyilatkozott: "Nagyon büszke vagyok a srácokra, hogy ilyen mérkőzést tudtunk produkálni. A sportágban megmutatták az utat, ilyen meccseket kell játszanunk, hogy legyen közönség. Az ukránok a végén lehozták a kapust, és talán a fáradtság miatt nem sikerült kivédekezni a vészkapus játékukat, pedig begyakoroltuk. Ezután kényszerpályán voltunk, nekünk kellett lehozni a kapust."

A honlap idézi az ukrán szövetségi kapitányt is. Hennagyij Liszencsuk végig bízott a továbbjutásban, de elismerte, a második és a harmadik magyar gól megfogta csapatát. Liszencsuk szerint a magyar csapat és a közönsége is nagyszerű, és ha mindig ilyen lesz Magyarországon a futsalt körülvevő légkör, sok siker várhat még a magyar csapatra.