Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az irigy és korlátolt edzők miatt nem jutott ki a vb-re a futsalválogatott

2008.04.16. 17:03 Módosítva: 2009-02-13 13:21:50
A futsalbizottság alelnöke szerint a magyar edzői gárda rossz szemlélete és régi beidegződései miatt nem fejlődik a sportág. A trénerek féltékenyek, nem hajlandók tudomást venni a futsalról. Szemléletváltásnak nyoma sincs, az igazolt futballistákat nem engedik futsalozni, pedig a magyar válogatottat Gyöngyösön is imádták a nézők.

A magyar futsalválogatott a 3-1-re elveszített harkovi vb-pótselejtező visszavágóján 4-3-ra legyőzte az ukrán csapatot, de összesítésben Ukrajna jutott ki a szeptemberi, brazíliai világbajnokságra. A telt házas gyöngyösi meccsen a csapat betartotta a taktikai utasítást, nagyon megnyomta az első tíz percet, majd visszahúzódott. A lefújás előtt két perccel még továbbjutásra állt a válogatott, de az ukránok kockáztattak: lehozták a kapust, és az így kialakított létszámfölényes helyzetből gólt rúgtak.

A magyar csapat is lehozta kapusát, de a 19. perc közepén a vészkapus Madarász a félpályánál elvesztette a labdát, és Filipiv néhány lépés után az üres kapuba gurított.

Gyurcsányi Zsolt

Ragadics Ferenc, az MLSZ futsalbizottságának alelnöke az Indexnek elmondta, a meccs után a csapat nagyon el volt keseredve, hiszen néhány idősebb játékosnak (Szente, Baranyai, Tóth Szabolcs) ez volt az utolsó lehetősége, hogy világversenyre kijusson. A magyar válogatottnak a következő csaknem két évben a 2009-es budapesti és debreceni rendezésű Európa-bajnokságig nincs tétmeccse, addig a szövetség barátságos tornák szervezésével biztosít játéklehetőséget a válogatottnak.

Az MLSZ-ben a futsalbizottság a jövő héten értékeli az elmúlt hónapok teljesítményét. Ragadics szerint a legfontosabb, hogy a futsal bekerült a magyar köztudatba, talán meglendül a haldokló utánpótlásképzés. Kiderült, hogy a magyar futsalválogatott jó, a közönség szereti a csapatot. A legnehezebb feladat, hogy a magyar edzőtársadalommal elfogadtassák, hogy a futsal a nagy pályás labdarúgás alapja.

Az alelnök szerint tarthatatlan, hogy a magyar edzői gárda ósdi módszerei és régi beidegződései, rossz szemlélete miatt nem tud fejlődni Magyarországon a sportág. Ragadics Ausztriát hozta példaként, ahol 22 000 igazolt futsaljátékos van (Magyarországon néhány száz), a téli szünetben kötelező futsalozni.

Ragadics szerint Magyarországon nincs utánpótlás, az egész magyar edzői kar, egészen a megyei szintig, féltékenységből nem hajlandó tudomást venni a futsalról. A hivatalos indoklás szerint a sérülésveszély miatt nem engedik az igazolt labdarúgókat futsalozni, de az alelnök szerint inkább az irigység és a korlátoltság áll a háttérben.

Az alelnök még egyszer hangsúlyozta, hogy a magyar edzői kar elképzeléseivel ellentétben a futsalra kellene építeni egy labdarúgó képzését, de ez szemléletváltás nélkül lehetetlen, az edzők nem fogadnak el semmilyen újítást. Júliusban a szövetségi kapitány, Kozma Mihály tart háromhetes továbbképzést, mert a magyar futsaledzők nem kapnak speciális képzést, általában volt játékosok edzik a csapatokat, akik futballedzői B-licenccel rendelkeznek.

Nagy Tamás

"Nagyon sajnálom a fiúkat, mindent megpróbáltak, remek teljesítményt nyújtottak. Sajnos a végét nem bírtuk erővel, de méltó ellenfeleik voltunk az ukránoknak. A párharc az első, idegenbeli meccsünk hajrájában dőlt el, amikor az utolsó percben gólt szerezhettünk volna, ehelyett kaptunk egyet" - mondta a mérkőzés után Kozma Mihály szövetségi kapitány az MTI-nek.

A futsal-hungary.hu-nak bővebben is nyilatkozott: "Nagyon büszke vagyok a srácokra, hogy ilyen mérkőzést tudtunk produkálni. A sportágban megmutatták az utat, ilyen meccseket kell játszanunk, hogy legyen közönség. Az ukránok a végén lehozták a kapust, és talán a fáradtság miatt nem sikerült kivédekezni a vészkapus játékukat, pedig begyakoroltuk. Ezután kényszerpályán voltunk, nekünk kellett lehozni a kapust."

A honlap idézi az ukrán szövetségi kapitányt is. Hennagyij Liszencsuk végig bízott a továbbjutásban, de elismerte, a második és a harmadik magyar gól megfogta csapatát. Liszencsuk szerint a magyar csapat és a közönsége is nagyszerű, és ha mindig ilyen lesz Magyarországon a futsalt körülvevő légkör, sok siker várhat még a magyar csapatra.