Átadták a híres Madárfészket Pekingben

2008.04.16. 12:08
Újságírók járhatták be szerdán először a pekingi olimpiai stadiont, hivatalosan Nemzeti Stadiont, becenevén Madárfészket. Az arénát három hónapos csúszással adták át, de harmadannyiba sem került, mint a londoni Wembley.

Bemutatták az újságíróknak a pekingi olimpiai stadiont, hivatalos nevén Nemzeti Stadiont.

A becenevén Madárfészeknek nevezett 91 ezer férõhelyes aréna három hónapos csúszással készült el, apróbb munkák még szükségesek. 2003 decemberében kezdték építeni, félmilliárd dolláros, 250 millió fontos költségvetéssel. Reklámáron készült el, a londoni Wembley 830 millió fontba került.

Képek a stadionról - galéria

A stadionban rendezik az atlétikai versenyeket, a futballdöntõt és természetesen a nyitó- és záróünnepséget. Itt lobbantják fel az olimpiai lángot, amelynek pontos helyét a rendezõk titkolják.

A külsõ, madárfészekszerû vasszerkezet belülrõl nem látszik, a fedett ülõhelyeket ponyva védi.

A létesítményt pénteken 20 kilométeres gyaloglóversennyel tesztelik, de az elsõ rangos esemény a nyitóceremónia lesz augusztus 8-án.

A Herzog-Meuron-páros tervezte

Az extrém külsejű stadiont a világ leghíresebb építészpárosa, a svájci Jacques Herzog és Pierre de Meuron tervezte. Az ő művük például a Bayern München szintén világhírű, többféle színűre is kivilágítható arénája, illetva a Tate Modern múzeum Londonban.