Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Kassai Viktor is részt vehet az Eb-n

2008.04.17. 16:29
Kassai Viktor megfelelt a követelményeknek, így részt vehet a júniusi labdarúgó Európa-bajnokságon. A magyar játékvezető itt még csak tartalékbíró lesz, de az olimpián már mint vezető játékvezetővel számolnak vele.

A csütörtökön véget ér négynapos bírói összetartás után kijelölték a júniusi labdarúgó Európa-bajnokságon dirigáló 12 játékvezetőt.

A jelölteknek szigorú kritériumoknak kellett megfelelniük a svájci Regensdorfban tartott edzőtáborban, hogy tagjai maradjanak az Eb-keretnek. Ilyen feltétel volt például a 40 méter 6,2 másodpercen belüli teljesítése, illetve a 20-szor 150 métert mindannyiszor 30 másodpercen belül kellett lefutni. A teszteken valamennyi bíró átment, így Kassai Viktor is, aki negyedik játékvezetőként fog közreműködni a kontinenstornán.

A bírók egyúttal egy hat pontból álló instrukciós csomagot is átvettek, hogy mire kell különösen ügyelniük az Eb alatt. Ez alapján a könyöklést, a szándékos lerántást piros lappal kell büntetniük. Emellett nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a fogásokra, a lökésekre a büntetőterületen belül, különösképpen szabadrúgásoknál és szögleteknél, s a szabálytalankodókat sárga lappal kell figyelmeztetniük. Ugyanez érvényes azokra, akik túl vehemensen reklamálnak egy-egy ítéletnél, továbbá akik tömegjelenet esetén odarohannak és csatlakoznak a vitához.

Az UEFA szerint a bírók elfogadhatják a játékosok spontán reakcióit, de akik szóban vagy tettleg megsértik őket, azokat büntetni kell, ezzel szeretnék elérni, hogy a bírók megkapják a kellő tiszteletet.

Az UEFA egyúttal jelezte - akárcsak a Bajnokok Ligájában -, videófelvételek alapján is eltilthatnak valakit, ha esetleg a játékvezető nem vett észre egy kirívó szabálytalanságot, továbbá a szövetségi kapitányok sem kritizálhatják nyíltan a bírókat, mert az is büntetést von majd maga után.

A játékvezetők juttatása is jelentősen, 60 százalékkal emelkedett a négy évvel ezelőtti díjazáshoz képest, idén meccsenként 10 ezer eurót kap a bíró, míg asszisztensei ennek felét tehetik zsebre.

Kassai Viktornak egyébként is jól megy mostanában, hiszen nemrég kiderült, hogy tagja a 2010-es világbajnokság bő keretének, míg a múlt héten megkapta megbízatását, miszerint egyike annak az öt játékvezetőnek, akik vezetni fognak Pekingben az olimpián.

A június Európa-bajnokságra utazó játékvezetők:

Herbert Fandel (német) - asszisztensei: Carsten Kadach, Volker Wezel
Konrad Plautz (osztrák) - asszisztensei: Egon Bereuter, Markus Mayr
Frank De Bleeckere (belga) - asszisztensei: Peter Hermans, Alex Verstraeten
Howard Webb (angol) - asszisztensei: Darren Cann, Mike Mullarkey
Kirosz Vasszarasz (görög) - asszisztensei: Dimitrisz Bozacidisz, Dimitrisz Szaraidarisz
Roberto Rosetti (olasz) - asszisztensei: Alessandro Griselli, Paolo Calcagno
Pieter Vink (holland) - asszisztensei: Adriaan Inia, Hans Ten Hoove
Tom Henning Övrebo (norvég) - asszisztensei: Geir Ige Holen, Jan Petter Randen
Lubos Michel (szlovák) - asszisztensei: Roman Slyko, Martin Balko
Manuel Enrique Mejuto Gonzalez (spanyol) - asszisztensei: Juan Carlos Yuste Jimenez, Jesús Calvo Guadamuro
Peter Fröjdfeldt (svéd) - asszisztensei: Stefan Wittberg, Henrik Andrén
Massimo Busacca (svájci) - asszisztensei: Matthias Arnet, Stéphane Cuhat

A 4. játékvezetők: Ivan Bebek (horvát), Stéphane Lannoy (francia), KASSAI VIKTOR, Kristinn Jakobsson (izlandi), Grzegorz Gilewski (lengyel), Olegario Manuel Bartolo Benquerenca (portugál), Craig Thomson (skót), Damir Skomina (szlovén)