Szilárda
-4 °C
3 °C

Kassai Viktor is részt vehet az Eb-n

2008.04.17. 16:29
Kassai Viktor megfelelt a követelményeknek, így részt vehet a júniusi labdarúgó Európa-bajnokságon. A magyar játékvezető itt még csak tartalékbíró lesz, de az olimpián már mint vezető játékvezetővel számolnak vele.

A csütörtökön véget ér négynapos bírói összetartás után kijelölték a júniusi labdarúgó Európa-bajnokságon dirigáló 12 játékvezetőt.

A jelölteknek szigorú kritériumoknak kellett megfelelniük a svájci Regensdorfban tartott edzőtáborban, hogy tagjai maradjanak az Eb-keretnek. Ilyen feltétel volt például a 40 méter 6,2 másodpercen belüli teljesítése, illetve a 20-szor 150 métert mindannyiszor 30 másodpercen belül kellett lefutni. A teszteken valamennyi bíró átment, így Kassai Viktor is, aki negyedik játékvezetőként fog közreműködni a kontinenstornán.

A bírók egyúttal egy hat pontból álló instrukciós csomagot is átvettek, hogy mire kell különösen ügyelniük az Eb alatt. Ez alapján a könyöklést, a szándékos lerántást piros lappal kell büntetniük. Emellett nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a fogásokra, a lökésekre a büntetőterületen belül, különösképpen szabadrúgásoknál és szögleteknél, s a szabálytalankodókat sárga lappal kell figyelmeztetniük. Ugyanez érvényes azokra, akik túl vehemensen reklamálnak egy-egy ítéletnél, továbbá akik tömegjelenet esetén odarohannak és csatlakoznak a vitához.

Az UEFA szerint a bírók elfogadhatják a játékosok spontán reakcióit, de akik szóban vagy tettleg megsértik őket, azokat büntetni kell, ezzel szeretnék elérni, hogy a bírók megkapják a kellő tiszteletet.

Az UEFA egyúttal jelezte - akárcsak a Bajnokok Ligájában -, videófelvételek alapján is eltilthatnak valakit, ha esetleg a játékvezető nem vett észre egy kirívó szabálytalanságot, továbbá a szövetségi kapitányok sem kritizálhatják nyíltan a bírókat, mert az is büntetést von majd maga után.

A játékvezetők juttatása is jelentősen, 60 százalékkal emelkedett a négy évvel ezelőtti díjazáshoz képest, idén meccsenként 10 ezer eurót kap a bíró, míg asszisztensei ennek felét tehetik zsebre.

Kassai Viktornak egyébként is jól megy mostanában, hiszen nemrég kiderült, hogy tagja a 2010-es világbajnokság bő keretének, míg a múlt héten megkapta megbízatását, miszerint egyike annak az öt játékvezetőnek, akik vezetni fognak Pekingben az olimpián.

A június Európa-bajnokságra utazó játékvezetők:

Herbert Fandel (német) - asszisztensei: Carsten Kadach, Volker Wezel
Konrad Plautz (osztrák) - asszisztensei: Egon Bereuter, Markus Mayr
Frank De Bleeckere (belga) - asszisztensei: Peter Hermans, Alex Verstraeten
Howard Webb (angol) - asszisztensei: Darren Cann, Mike Mullarkey
Kirosz Vasszarasz (görög) - asszisztensei: Dimitrisz Bozacidisz, Dimitrisz Szaraidarisz
Roberto Rosetti (olasz) - asszisztensei: Alessandro Griselli, Paolo Calcagno
Pieter Vink (holland) - asszisztensei: Adriaan Inia, Hans Ten Hoove
Tom Henning Övrebo (norvég) - asszisztensei: Geir Ige Holen, Jan Petter Randen
Lubos Michel (szlovák) - asszisztensei: Roman Slyko, Martin Balko
Manuel Enrique Mejuto Gonzalez (spanyol) - asszisztensei: Juan Carlos Yuste Jimenez, Jesús Calvo Guadamuro
Peter Fröjdfeldt (svéd) - asszisztensei: Stefan Wittberg, Henrik Andrén
Massimo Busacca (svájci) - asszisztensei: Matthias Arnet, Stéphane Cuhat

A 4. játékvezetők: Ivan Bebek (horvát), Stéphane Lannoy (francia), KASSAI VIKTOR, Kristinn Jakobsson (izlandi), Grzegorz Gilewski (lengyel), Olegario Manuel Bartolo Benquerenca (portugál), Craig Thomson (skót), Damir Skomina (szlovén)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!