Szilárda
-4 °C
3 °C

Egymillió fontért játszanak Sheffieldben

2008.04.19. 00:57
Hetvenharmadszor rendezik meg a snooker-világbajnokságot, az összes esélyes ott lesz a mezőnyben. Két hét alatt öt fordulóban hetvenegy játékot kell nyernie a győztesnek, de megéri: az egymilliós összdíjazásból 250 000 font a világbajnoké.
Shaun Murphy

1927 óta hetvenharmadik alkalommal rendezik meg a snooker-világbajnokságot, az idén április 19. és május 5. között, Sheffieldben. A sportág legrangosabb eseményén a legtöbb ranglistapont és a legnagyobb pénzdíj a tét: az összdíjazás egymillió font (kb. 330 millió forint), ebből a győztesnek 250 000 font (bő 80 millió forint) jut.

A pénteken frissített előzetes világranglista összes magasan jegyzett versenyzője asztalhoz áll az angol városban. A listavezető Shaun Murphy egyértelmű esélyese a világranglista-harmincadik Dave Harold elleni meccsnek. A második Ronnie O'Sullivannek is kötelező továbbjutnia a kínai Liu ellen, a harmadik Stephen Maguire sem kapott elsőre legyőzhetetlen ellefelet Antony Hamilton személyében.

Nehezebb sorsolást kapott a tavalyi vb-döntő vesztese, a negyedik Mark Selby, a tizennyolcadik Mark King erős; az ötödik John Higginsnek a legjobb tizenhat közé jutásért az első fordulóban a tizenhetedik Matthew Stevenst kell legyőznie. A címvédő Higgins nem örült a sorsolásnak, szerinte a lehető legnehezebb ellenfelek egyikét kapta. Öt-hat hete csak erre a tornára edz, felkészültnek érzi magát.

A legesélyesebbek

Shaun Murphy: 1998 óta profi, eddig két nagy tornát nyert, egyszeres világbajnok, karrierje során 628 070 fontot keresett
Ronnie O'Sullivan: 1992 óta profi, 18 tornagyőzelme van, kétszeres világbajnok, karrierje alatt 5 161 560 fontot keresett
Stephen Maguire: 1998 óta profi, három tornagyőzelme van, eddig 494 975 fontot keresett
Mark Selby: 1999 óta versenyez, egy tornagyőzelme van, de az az idén, eddig 377 425 fontot keresett
John Higgins: 1992 óta profi, 18 tornagyőzelme van, kétszeres világbajnok, eddig 4 290 430 fontot keresett

A fogadóirodák szerint a sportág egyik legnépszerűbb alakja, az angol Ronnie O'Sullivan a torna esélyese, a bukmékerek a második helyre Mark Selbyt várják. A harmadik legkevesebb pénzt a China Open idei győztese, Stephen Maguire fizetné, az ötödik helyen álló világbajnoki címvédőt, John Higginst a világranglistát vezető Shaun Murphy is megelőzi.

A sportág egykori egyeduralkodóját, a nyolcvanas években hatszoros világbajnok, de már az ötvenes éveiben járó Steve Davist a fogadóirodák az utolsó előtti helyre tették, az ő győzelme 250-szeres pénzt hozna.

Ronnie O'Sullivan

A snooker élmezőnye teljesen kiegyenlített, a világbajnokságokon 12 éve nem volt címvédés, a kilencvenes években Stephen Hendry zsinórban ötször tudott nyerni. Az utóbbi öt év világbajnokai (Higgins, Graeme Dott, Shaun Murphy, Ronnie O'Sullivan, Mark Williams) ott lesznek a mezőnyben, közülük a pillanatnyi forma alapján Dott tűnik a legkevésbé esélyesnek az újabb bajnokságra, az ő győzelme nyolcvanszoros pénzt ér.

Dott is így érzi, a napokban úgy nyilatkozott, a múlt hétig nem is akart indulni a vébén, de aztán meggondolta magát, nem tudott ellenállni a kísértésnek. Elmondta, nem a világbajnoki címért jött, hanem azért, hogy játsszon egy jót.

A felvezető nyilatkozatkampányban természetesen mindenki nagyon elszánt, teljes erejével a versenyre koncentrál, és elítéli Ronnie O'Sullivant. Az angol éljátékos a márciusi China Open (amelyet félvállról vett, korán ki is esett) sajtótájékoztatóján obszcén kifejezésekre ragadtatta magát, szexuális ajánlatot tett az egyik újságírónőnek a véletlenül bekapcsolva felejtett mikrofonba.

A tizenhat közé jutásért tíz nyert játék (frame) kell, a nyolcad- és negyeddöntőben tizenhárom, az elődöntőben tizenhét. A döntőt két napig játsszák, aki először eléri a 18 nyert frame-et, világbajnok.

A tavalyi döntőben John Higgins 18-13-ra nyert Mark Selby ellen, a döntő frame utolsó néhány percét megmutatjuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!