Tíz aranyat is nyerhetünk az olimpián

2008.04.21. 14:43
Öt-tíz aranyérmet vár a pekingi olimpián a magyar közvélemény, a legjobban a négy éve is legsikeresebb kajak-kenusokban bízunk. Az érdeklődés is nagy: a magyarok kétharmada figyelni fogja az augusztusi játékokat.

A közvélemény valamivel optimistább a pekingi esélyeket illetően, mint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB). A testület elnöke, Schmitt Pál a korábbi olimpiákkal ellentétben a 2008-as játékokon hat aranyat vár. Az ezer fő megkérdezésével végzett Tippmix olimpiai kutatás eredményei szerint a magyarok öt-tíz elsőséget várnak Kínában.

A nagy többséget érdekli

Az emberek közel kétharmada (58,6 százaléka) szerint a kajak-kenu hozhatja a legtöbb magyar elsőséget, de nagy az elvárás az úszókkal (37,5 százalék) szemben is - derült ki a Szerencsejáték Zrt. megrendelésére március végén elkészített felmérésből.

Az embereket nemcsak arról faggatták, milyen szereplést várnak a magyar sportolóktól az augusztusi ötkarikás játékokon, arra is kíváncsiak voltak, mennyire tájékozottak a korábbi olimpiákon történtekkel kapcsolatban.

A fiatalok optimistábbak, mint az átlag, a 30 év alattiak ötöde ugyanis még tíznél is több magyar olimpiai elsőségre számít. A felmérés alapján a magyar lakosság 68,1 százaléka igyekszik figyelemmel kísérni a pekingi ötkarikás játékok eseményeit, és kis híján negyedük minden versenyszámot megnéz majd a tévében.

Már nem a foci a legnépszerűbb

A válaszadók csaknem kétharmada felelt helyesen arra a kérdésre, hogy ki nyerte az olimpiákon az első magyar aranyérmet, még a legalacsonyabb iskolai végzettségűeknek is több mint a fele tudta a választ.

A felmérés szerint a magyarok kedvenc sportja már nem a labdarúgás (18,2 százalék), hanem az úszás (21,6 százalék). Utóbbi inkább a fiatalok, a futball az idősebbek körében népszerű. Ezen kívül még a kézi-, a vízilabda és a kajak-kenu számít kedveltnek. A férfiak körében az autó-motor sport a legnépszerűbb, a nőknél a műkorcsolya. A kutatásból az is kiderült, hogy a férfiak sokkal rosszabbul tűrik a műkorcsolya-közvetítéseket, mint a nők a focimeccsekét.