Erzsébet
1 °C
4 °C

Tíz aranyat is nyerhetünk az olimpián

2008.04.21. 14:43
Öt-tíz aranyérmet vár a pekingi olimpián a magyar közvélemény, a legjobban a négy éve is legsikeresebb kajak-kenusokban bízunk. Az érdeklődés is nagy: a magyarok kétharmada figyelni fogja az augusztusi játékokat.

A közvélemény valamivel optimistább a pekingi esélyeket illetően, mint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB). A testület elnöke, Schmitt Pál a korábbi olimpiákkal ellentétben a 2008-as játékokon hat aranyat vár. Az ezer fő megkérdezésével végzett Tippmix olimpiai kutatás eredményei szerint a magyarok öt-tíz elsőséget várnak Kínában.

A nagy többséget érdekli

Az emberek közel kétharmada (58,6 százaléka) szerint a kajak-kenu hozhatja a legtöbb magyar elsőséget, de nagy az elvárás az úszókkal (37,5 százalék) szemben is - derült ki a Szerencsejáték Zrt. megrendelésére március végén elkészített felmérésből.

Az embereket nemcsak arról faggatták, milyen szereplést várnak a magyar sportolóktól az augusztusi ötkarikás játékokon, arra is kíváncsiak voltak, mennyire tájékozottak a korábbi olimpiákon történtekkel kapcsolatban.

A fiatalok optimistábbak, mint az átlag, a 30 év alattiak ötöde ugyanis még tíznél is több magyar olimpiai elsőségre számít. A felmérés alapján a magyar lakosság 68,1 százaléka igyekszik figyelemmel kísérni a pekingi ötkarikás játékok eseményeit, és kis híján negyedük minden versenyszámot megnéz majd a tévében.

Már nem a foci a legnépszerűbb

A válaszadók csaknem kétharmada felelt helyesen arra a kérdésre, hogy ki nyerte az olimpiákon az első magyar aranyérmet, még a legalacsonyabb iskolai végzettségűeknek is több mint a fele tudta a választ.

A felmérés szerint a magyarok kedvenc sportja már nem a labdarúgás (18,2 százalék), hanem az úszás (21,6 százalék). Utóbbi inkább a fiatalok, a futball az idősebbek körében népszerű. Ezen kívül még a kézi-, a vízilabda és a kajak-kenu számít kedveltnek. A férfiak körében az autó-motor sport a legnépszerűbb, a nőknél a műkorcsolya. A kutatásból az is kiderült, hogy a férfiak sokkal rosszabbul tűrik a műkorcsolya-közvetítéseket, mint a nők a focimeccsekét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?