Legyőzte a férfiakat az autóversenyzőnő

2008.04.21. 13:03
Megnyerte az IRL Indycar amerikai autóverseny-sorozat japán futamát a hét végén Danica Patrick, és az első nő lett, aki pályaversenyen férfiak között tudott győzni.

Először nyert nő zárt pályás autóversenyt világhírű sorozatban: Danica Patrick az IRL Indycar bajnokság japán futamán nyert a hét végén.

A 26 éves pilótanő a 200 körös verseny 198. körében vette át a vezetést a motegi oválpályán, amikor hat előtte haladó ellenfelének tankolnia kellett, a hetediket pedig megelőzte.

A futam háromnegyedénél, sárga zászlós periódusnál Patrick, a korábbi bajnok Helio Castro-Neves és egy harmadik társuk kiállt üzemanyagért, a többiek a pályán maradtak, abban reménykedve, a hátralévő közel ötven fordulóban lesz legalább egy biztonsági autós rész, amikor időveszteség nélkül lehet újratölteni.

Danica Patrick első győzelme, galéria

Pechjükre és Patrick szerencséjére nem lett, a mezőnynek zöld zászló alatt kellett néhány körrel a cél előtt a depóba hajtania. A bajnokság egyetlen nő résztvevője spórolt a legjobban a benzinnel, többen kiálltak előle, a lelassító, kevésbé gazdaságosan fogyasztó Castro-Nevest pedig leelőzte.

Ötvenedik IRL-nagydíján győzött először Patrick, az Andretti-Green Racing istálló tagja, akinek korábban a hetedik volt a legjobb helyezése, és háromszor szerezte meg az első rajtkockát.

Másodikként az exbajnok Castro-Neves, harmadikként Dan Wheldon ért célba.

Patrick a gyorsulási bajnok Shirley Mulroney, a ralis Michelle Muton és a dakaros Jutta Kleinschmidt után a negyedik nő, aki le tudta győzni a férfiakat komoly autóversenyen.