Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Ízületi gyulladás végzett a világbajnokkal

2008.04.21. 14:29
Tóth Alexandra, az Angliában programszervezőként dolgozó kötélugró világbajnok és világcsúcstartó reumás ízületi gyulladásban szenvedett. Magas lázzal, hányással és hasmenéssel került kórházba, de az orvos hazaküldte. Hamarosan elvesztette az eszméletét és meghalt. A szülők még nem döntötték el, hogy tesznek-e jogi lépéseket, a vizsgálati eredményekre 6-8 hetet kell várni.
Tóth Alexandra

Tóth Alexandra két hónapja vállalt munkát Angliában, Minehead városában ifjúsági programszervezőként dolgozott. A lányra március végén törtek rá az agyhártyagyulladáshoz hasonló tünetek, kórházba ment, de a doktor hazaküldte őt. Hamarosan elvesztette az eszméletét, és nem tért többé magához, írja a Blikk.

A lap információi szerint a 22 éves élsportoló magas lázzal, hányással, hasmenéssel és egyéb tünetekkel ment kórházba. Tóth Alexandránál korábban egy ritka autoimmun betegséget, reumás ízületi gyulladást diagnosztizáltak, erről vitt egy angol nyelvű papírt a kórházba. Az orvos csökkentette a 41 fokos lázát, majd elküldte azzal, hogy menjen vissza másnap. Alexandra nagyon rosszul volt, elvesztette az eszméletét, megállt a szíve. Sikerült újraéleszteni, a mentőautó Mineheadből Tauntonba indult vele, ami másfél órányi utat jelent. Szíve út közben másodszor is leállt.

"Egyelőre semmilyen információnk sincs azzal kapcsolatban, hogy a halála bármilyen összefüggésben lenne a korábban diagnosztizált betegségével. A szülők is a boncolás eredményét várják. Mindannyiunkat mélységesen megdöbbentett és lesújtott versenyzőnk halála. Alexandrát mindenki nagyon kedvelte, elmondhatatlan veszteség érte a családot, a rokonokat, a barátokat és a vasi sportot egyaránt" - mondta a vasnepe.hu-nak Bánhegyi Attila, a Szombathelyi Kötélugró Klub vezetője, aki tíz évig volt Tóth Alexandra edzője.

A búcsúztatót szombat este tartották Szombathelyen. Alexandra édesanyja nem kívánt nyilatkozni arról, tervez-e bármilyen jogi lépést lánya halálával kapcsolatban. A vizsgálati eredményekre 6-8 hetet kell várni.

Bánhegyi Attila, az elhunyt sportoló egykori edzője az Indexnek elmondta, klubjuk honlapjára folyamatosan érkeznek a részvétnyilvánítások a világ különböző pontjairól. A búcsúztatáson kétezren voltak jelen. Az edző méltatlannak és gyalázatosnak tartja, hogy Szombathely város vezetése teljes érzéketlenséget mutat a tragédia iránt, eddig sem szóban, sem egyéb módon nem fejezték ki részvétüket a városban született és nevelkedett sportoló halála után.

Tóth Alexandra

komoly sikereket ért el kötélugrásban. Két világcsúcsot is beállított - 30 másodperc alatt 94-szer, a 3 perces gyorsaságiban 445-ször ugrotta át a kötelet -, 2004-ben a Gold Coaston megrendezett világbajnokságon a világ második legjobb kötélugrójának választották; a szombathelyi kötélugróklub csapatával Európa- és világbajnokságokat nyertek. Közel tíz éven át versenyzett, pályafutását a 2006. nyári torontói világbajnokság után fejezte be.

Bánhegyi elmondta, április elején, a kosárlabda Magyar Kupa szombathelyi döntőjében kérte, hogy elhunyt tanítványa emlékére egyperces gyászszünettel kezdődjön a mérkőzés. Azt a választ kapta, hogy a televíziós közvetítés miatt ez nem lehetséges, így döntött a Falco vezérkara.

Az edző ezt a kosármeccs után szóvá tette Czeglédy Csaba sportügyekért felelős alpolgármesternek, aki azt válaszolta, hogy "Mindenre én sem tudok odafigyelni". Ezek után a város vezetése - Bánhegyi kérésére - a búcsúztatón sem vett részt.

A fiatal lány 2005 második felében érezte, nincs minden rendben a szervezetével, a következő év nyarán súlyos betegséget, rheumatoid arthritist diagnosztizáltak nála az orvosok. Ez egy máig ismeretlen eredetű betegség, ahol öröklött tényezők szerepét feltételezik. A szervezet saját kötőszöveti elemeit idegenként ismeri fel, és ellenük gyulladásos reakcióval védekezik.

A lány sokat fogyott, a sportolástól eltiltották, idegenforgalom/szálloda szakon a Veszprémi Egyetem hallgatója lett, és Gersekaráton saját kötélugrócsoportot szervezett. Az elmúlt évben dolgozott Görögországban, majd legutóbb, mintegy másfél hónapja az angliai Minehead városában ifjúsági programszervezőként vállalt munkát. Októberben lett volna 23 éves.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?