Újabb kanyar a szegedi stadionbotrányban

2008.04.22. 15:14
Hétfő délelőtt járt le a szegedi SZEOL-stadionra kiírt önkormányzati pályázat ledási határideje. A korábbi tervek szerint a Szeviép-cégcsoport és a város egyik klubja, az SZVSE együtt pályázott volna. Az SZVSE kihátrált az ügyletből, a Szeviép mégis beadta az anyagot.

Hétfő délelőtt fontos állomásához érkezett a szegedi sportlétesítmények több ponton is vitatott fejlesztési programja. Délelőtt tíz óráig kellett leadni az ajánlatokat az eddig önkormányzati tulajdonú Felső Tisza parti sporttelep egy részére kiírt pályázatra.

Stadionok

Egy jelentkező akadt a hétszázmillió forintra tartott, 4,3 hektáros területre, és ez a Szeviép, illetve a Szegedi Vasutas Sportegyesület (SZVSE) konzorciuma - jelentette ki Szentgyörgyi Pál. A gazdaságért és sportért felelős alpolgármester hozzátette, kilencven napjuk van a beérkezett anyag elbírálására, most az illetékes osztály vizsgálja a formai és tartalmi követelményeknek való megfelelést. Szentgyörgyi hosszú tárgyalásokra számít, mivel a pályázati kiírás szerint külön megállapodást kell kötni a sporttelep többi használójának - elsősorban a Tisza Volán SC focistái - befogadásáról.

A pályázattal azonban lehet egy kis gond: az SZVSE vezetése a határidő lejárta előtt jelezte a cégcsoportnak, nem kíván a pályázaton indulni, és nem is írták alá a szükséges papírokat.

A Szeviép tartja a szavát

"A Szeviép szerződéses kötelezettségeit betartó cég - jelentette ki hétfő délután a pályázásra vonatkozó kérdésünkre Pistrui László, a cégcsoport egyik tulajdonosa. - Minket köt az SZVSE-vel kötött szerződésünk és mint minden esetben, ezúttal is kötelezettségeinknek megfelelően jártunk el."

A pályázat tartalmára vonatkozóan annyit árult el, az is megfelel a szerződésben megfogalmazottnak. Pistrui kijelentette, abban a megállapodásban egy konzorciális partner is szerepelt, és úgy gondolja, az SZVSE is szerződéseit betartó fél.

Értelmezés kérdése

Innentől az értelmezés mezejére lépünk, következtetni kell Pistrui szavaiból azok pontos tartalmára. Az SZVSE és a Szeviép a az SZVSE tavalyi közgyűlési határozata, illetve a két fél közötti tavaly szeptemberi megállapodás alapján közös pályázatot tervezett a SZEOL-pályára. Az SZVSE és a Szeviép együtt akarta megszerezni a Felső Tisza parti területet, hogy a klub arra cserélje jelenlegi, Kossuth sugárúti, majdnem négyhektáros sporttelepét. A Szeviép erre az utóbbi területre kereskedelmi funkciót tervez, a hírek szerint bútoráruház épülne.

Az SZVSE nem kért ebből

Az SZVSE április elején megválasztott elnöke hétfőn határozottan kijelentette: a vasutasklub nem adott be pályázatot a SZEOL-pályára. Erről Szokol Lajos még hétfő reggel, a határidő lejárta előtt tájékoztatta a Szeviép vezetőit, akik tudomásul vették a döntést. Az SZVSE-elnök ez ügyben kedden levélben tájékoztatta a városvezetést is.

A klub a korábban tervezett pályázástól - és ezzel saját pályájának a Szeviépnek való értékeítésétől - azért állt el, mert a céggel való megállapodásban megjelölt, illetve a város által eladásra meghirdetett terület nagy eltérést mutatott: az előbbi 5,4 hektárról szólt, az utóbbi 4,3 hektárt jelent, emellett a megszerezhető telket korábban nem ismert kötelezettségek terhelik.

Tematikus képsorozat Szegedről

Pistrui kijelentésének egyik lehetséges értelmezése a fentiek alapján az, hogy a Szeviép pályázata nem pontosan a kiírásra vonatkozik, hanem az SZVSE-nek eredetileg ígért területet célozza meg.

Egy nagy program

A Felső Tisza parti, elhanyagolt állapotban lévő stadion eladása a városnak azért fontos, mert a hétszázmillió forintos bevétel jelentené az önrészt a sporttelep megmaradó részére tervezett uszodára. Igaz, az erre vonatkozó közgyűlési előterjesztés szerint az ötlet nem pontosan a városházáról származik, hanem a Szeviép kereste meg vételi szándékkal az önkormányzatot. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Szeviép sport- és rendezvénycsarnokot is épít a Mars térre, a Tisza Volánnak pedig buszállomást egyik városszéli saját telkére, és ezeket az ügyleteket egy programként kezeli a cég és a városvezetés is.