Meg kellett volna állítani a magyar Dakart

2008.04.25. 11:36
Hiába kapott engedélyt a hatóságoktól a Közép-Európa Rali szervezője, hogy az autók áthaladhassanak természetvédelmi területeken, a határozatok nem emelkedtek jogerőre a versenyig. A hatóságok nem kommunikálnak, a szervezők a megszokott nyilatkozatokat tették: hőbörögnek a zöldek, minden rendben van. Pedig nincs.

A Föld napján és az előtt is tiltakoztak zöld civilszervezetek a Magyarországon és Romániában rendezett Közép-Európa Rali (CER) útvonala ellen. Azt kifogásolták, hogy a szervezők jogsértő módon az európai uniós védelem alatt álló Natura 2000 területeken jelölték ki az útvonalat. A civilek érthetetlennek és szomorúnak nevezik, hogy a környezetvédő hatóságok az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvében, illetve a magyar jogszabályban foglalt előírások ellenére hozzájárultak a verseny lebonyolításához.

A rali szervezői sajtónyilatkozataikban leszögezték, beszerezték a szükséges engedélyeket, óvják a környezetet, inkább azt kellene nézni, hogy Magyarország számára idegenforgalmilag fontos esemény a verseny.

Lőtereket kaptak

Úgy tűnik, a szervezők mindent megtettek a verseny érdekében, ettől azonban még nem rendezhették volna meg a rali Dabas környéki, illetve Bakonyban zajló szakaszait. Ezek elsősorban katonai lőterek, amelyeket a Honvédelmi Minisztérium bocsátott a szervezők rendelkezésére.

A HM-től kapott tájékoztatás szerint a rali útvonala a Táborfalva lőteret, a Tapolca lő- és gyakorlóteret, a Várpalota lő- és gyakorlóteret érinti. A CER-t bonyolító Első Sportmenedzser Iroda Kft. megkérte a természetvédelmi engedélyt az uniós szabályok alapján kijelölt Natura 2000 védettségű területekre: a táborfalvi lőtér esetében a Turjánvidékre és a Peszéri-erdőre, a tapolcai lőtér esetében a Dörögdi-medencére és az Agár-tetőre, a Szőci Pörös-domb Természetvédelmi Területre, a várpalotai lőtérnél a Kelet-Bakonyra, illetve a Papod és Miklád elnevezésű területre. Erre a honvédelmi tárcával kötött bérleti szerződése kötelezte.

"A bérleti szerződés 9. pontjában foglaltak szerint meghatároztuk a verseny szervezői részére - a jelenleg érvényben lévő szakterületi jogszabályok figyelembe vételével, különös tekintettel a Natura 2000 és a védett területeken tervezett sporttevékenység végzésére - a környezet- és természetvédelmi követelményrendszert, mely magába foglalja a verseny megrendezésével, lebonyolításával kapcsolatos hatósági engedélyek beszerzését és alapját képezte a versennyel érintett területek birtokba adásának" - áll a HM Indexnek küldött válaszlevelében.

Belenéztek a zöldek

Az eljárásokba ügyfélként több környezetvédő civilszervezet - Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület, Levegő Munkacsoport, Reflex Környezetvédő Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Nimfea Természetvédelmi Egyesület - is bejelentkezett, amelyek így minden keletkező iratba betekinthetnek, sőt fellebbezési joggal is rendelkeznek.

Az ügyekben eljáró hatóságok, vagyis a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a szükséges engedélyeket áprilisban kiadta.

A zöldek már azt is kifogásolták, hogy a megfelelő hatásvizsgálatok nélkül és a Natura 2000-es területek esetében jogtalanul adták ki az engedélyeket. A civilek szerint ezeken csak kiemelt közérdekből lehetne engedélyezni olyan tevékenységeket, amelyek káros hatással lehetnek az élővilágra. A Natura 2000-es területekről szóló 275/2004. (X. 8.) Kormányrendelet 9. § (2) bekezdés d) pontja alapján engedéllyel itt is folytatható "talajfelszínen zajló, technikai jellegű sporttevékenység".

Napokkal a verseny után lesz valódi engedély

Probléma igazából az engedélyek jogerőssé válásával van. Azok ugyanis a közigazgatási eljárásról szóló törvény szabályai szerint a kézhezvételtől számított tizenöt napon belül emelkednek jogerőre, abban az esetben, amennyiben nem fellebbezték meg őket. A közép-dunántúli feelügyelőség határozata külön felhívja a szervező figyelmét, hogy mivel a rendezvény tizenöt napon belül esedékes, a döntés csak úgy jogerős, ha valamennyi ügyfél lemondott fellebbezési jogáról. Ezt a civilszervezetek nem tették meg.

Vagyis a rali érvényes környezetvédelmi engedélyek nélkül száguldott át védett területeken. A táborfalvi lőtér esetében április 14-én értesítették a Levegő Munkacsoportot a határozatról, a szakaszt 20-án rendezték, a döntés 30-án lesz jogerős. A Papod-Miklád területről szóló határozatot április 10-án kapták készhez, ez 25-én lesz jogerős. A Dörögdi-medence és az Agár-tető esetében április 21-én értesítették az érintetteket, a határozat május 6-án lesz jogerős.

Kevés válasz

Mindezzel kapcsolatban megkerestük az érintett feleket. A zöldek részéről a Levegő Munkacsoport nyilatkozott. A hatóságok közül a Közép-Duna-völgyi Felügyelet vezetője, Gyapjas József titkárnőjén keresztül azt üzente, csak személyesen, újságíró igazolvány felmutatása után hajlandó nyilatkozni. A Közép-dunántúli Felügyeletnek e-mailben tettünk fel kérdéseket, a válaszban az állt, hogy a szervezet honlapján valamennyi információ hozzáférhető, vagy forduljunk a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz. Az Első Sportmenedzser Iroda Kft.-től nyilatkozat is érkezett, amelyet kérésre vissza is küldtünk, viszontválasz nem érkezett. A bérbe adó HM alapos választ adott a feltett kérdésekre.

A CER körülbelül 1,1 millió eurós (280 millió forint) költségének valamivel kevesebb mint ötödét (52 millió forint) az állami tulajdonú Magyar Turizmus Zrt. fedezi.