Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veszprém vs. Szeged: háborús a helyzet

2008.04.25. 19:37
Egy MKB Veszprém-Pick Szeged bajnoki kézilabdadöntõ mindig pikáns, de az idei mérkõzéseknek olyan felvezetése volt a szegedi Magyar Kupa-fináléban, hogy az már túlmutat a pikantérián. Nem túlzás, hogy majdnem háborúba csapott át a két csapat rivalizálása. Szombaton indul a csata.

Hosszú ideje - egy kis dunaújvárosi közjátékkal - két város, Veszprém és Szeged dönti el a magyar bajnoki cím sorsát. A Veszprém szinte behozhatatlanul vezet, éppen ezért volt tavaly óriási ünneplés Szegeden, amikor az MKB hatos szériáját tudta megszakítani a Pick. Érett ez a siker, hiszen 2004-ben a pontegyenlõség mellett csak az egymás elleni gólkülönbség döntött a Veszprém javára. Egy esztendõ múlva csak az alapszakaszból hozott eggyel több pont segítségével, 2006-ban csak egy ötmeccses bajnoki finálé után került Veszprémbe a trófea.

Tavaly is az MKB-nek állt a zászló, õk kezdhettek otthon a három gyõztes meccsig tartó fináléban. Akkor az elsõ meccsen dõlt el minden, hiszen a döntetlen utáni szétlövésnél Krivokapics utolsó hetesével a Pickhez került az elõny. Olyan sokk érte ekkor a Veszprémet, amelybõl már nem tudott felállni. Így a Szegednek csak a két hazai meccsét kellett behúzni, és már övék is lett a siker.

Mindkét csapatnál nagy átalakulások követték ezt a döntõt. Veszprémbõl hosszú idõ után távozott Zovko edzõ és a balkezes bombázó Lazarov. A kispadra Mocsai Lajos jött, átlövõbe Ilyés Ferenc került, éppen Szegedrõl. Szegedre viszont egy híján komplett csapatnyi legionárius érkezett. Így ebben a szezonban a pályára lépõk közt csak elvétve akadt magyar játékos, azok közül is ketten a határon túl születtek.

A nemzetközi kupaküzdelmek rövid távon a Szegedet igazolták, simán továbbjutottak a BL elsõ csoportkörébõl, míg a Veszprém hosszú idõ után elöször volt kénytelen a KEK-be távozni a sikertelen induló kört követõen. Ugyanakkor egy debreceni fiaskó azt eredményezte, hogy a felsõházi rájátszást két pont hátránnyal kezdhették a Tisza-partiak a saját csoportjában hibátlan MKB mögött. Ahogy egyre jobban összerázódott a veszprémi gárda Mocsai irányításával, úgy kaptak a szegediek egyre több pofont.

Az MKB veretlenül zárta a bajnokság második körét is, csak Szegeden hullajtott el egy pontot, míg Veszprémbõl hetessel küldte haza a nagy riválist. Eközben - hat évvel a legutolsó nemzetközi kupadöntõ után - a KEK-ben is eljutott a fináléba a Mocsai-csapat. A Szeged az MKB elleni ponthullajtások mellett döntetlenezett a Dunaferr-rel is, sõt a bajnoki elõdöntõben Rostáék pluszmeccsre is rákényszerítették a cím védõjét, hiszen az elsõ újvárosi meccsükön legyõzték õket.

A döntõ pikánsnak ígérkezik, különösen a kupadöntõn történtek miatt, hiszen a provokálásban élen járó Bajuszt ugyan három meccsre eltiltották, de Oszmajics, Djurkovics, Gál vagy Perez ott lesz a pályán, és nyilván nyomot hagyott valamennyiükben a vasárnapi meccs.

Még a szegediek is elismerik, a Veszprém most jobb csapat, mint tavaly, elsõsorban azért, mert gyorsabbak, nagyobb sebességre képesek, mint egy éve, másodsorban pedig azért, mert a kispadon is ülnek olyan játékosok, akik bármikor képesek eldönteni egy-egy éles meccset. (Perez is jobb formában van, mint tavaly, ez sem elhanyagolható.)

A Veszprém vélhetõen motiváltabb is, mert idén még nem nyert semmit, és nem nagyon viselnék el, ha ez így is maradna. Ha a bajnokság is elúszna, a KEK-ben még akkor is vigasztalódhatnának, de a Rhein Neckar-Löwen nehezebben verhetõ, mint a Szeged, ráadásként a bajnoki döntõben a gólkülönbség nem számít.

"Nem lehet ott sportról beszélni, ahol a taktika helyett a játékosok testi épségének a megõrzése kell, hogy elõtérbe kerüljön" - nyilatkozta a helyi tévében Mocsai Lajos a kupadöntõ után. A szerbbõl magyarrá lett Eklemovics ehhez annyit tett hozzá, hogy a negatív élményt igyekeznek pozitív energiákba fordítani. A szegediek sem tétlenkednek majd, hogy sikerélményüket fenntartsák.

Ami viszont még ennél is fontosabb: pillanatnyilag mindenki fogadkozik, legyen bármekkora tét is, a sportszerûség nem szorulhat háttérbe.