Veszprém vs. Szeged: háborús a helyzet

2008.04.25. 19:37
Egy MKB Veszprém-Pick Szeged bajnoki kézilabdadöntõ mindig pikáns, de az idei mérkõzéseknek olyan felvezetése volt a szegedi Magyar Kupa-fináléban, hogy az már túlmutat a pikantérián. Nem túlzás, hogy majdnem háborúba csapott át a két csapat rivalizálása. Szombaton indul a csata.

Hosszú ideje - egy kis dunaújvárosi közjátékkal - két város, Veszprém és Szeged dönti el a magyar bajnoki cím sorsát. A Veszprém szinte behozhatatlanul vezet, éppen ezért volt tavaly óriási ünneplés Szegeden, amikor az MKB hatos szériáját tudta megszakítani a Pick. Érett ez a siker, hiszen 2004-ben a pontegyenlõség mellett csak az egymás elleni gólkülönbség döntött a Veszprém javára. Egy esztendõ múlva csak az alapszakaszból hozott eggyel több pont segítségével, 2006-ban csak egy ötmeccses bajnoki finálé után került Veszprémbe a trófea.

Tavaly is az MKB-nek állt a zászló, õk kezdhettek otthon a három gyõztes meccsig tartó fináléban. Akkor az elsõ meccsen dõlt el minden, hiszen a döntetlen utáni szétlövésnél Krivokapics utolsó hetesével a Pickhez került az elõny. Olyan sokk érte ekkor a Veszprémet, amelybõl már nem tudott felállni. Így a Szegednek csak a két hazai meccsét kellett behúzni, és már övék is lett a siker.

Mindkét csapatnál nagy átalakulások követték ezt a döntõt. Veszprémbõl hosszú idõ után távozott Zovko edzõ és a balkezes bombázó Lazarov. A kispadra Mocsai Lajos jött, átlövõbe Ilyés Ferenc került, éppen Szegedrõl. Szegedre viszont egy híján komplett csapatnyi legionárius érkezett. Így ebben a szezonban a pályára lépõk közt csak elvétve akadt magyar játékos, azok közül is ketten a határon túl születtek.

A nemzetközi kupaküzdelmek rövid távon a Szegedet igazolták, simán továbbjutottak a BL elsõ csoportkörébõl, míg a Veszprém hosszú idõ után elöször volt kénytelen a KEK-be távozni a sikertelen induló kört követõen. Ugyanakkor egy debreceni fiaskó azt eredményezte, hogy a felsõházi rájátszást két pont hátránnyal kezdhették a Tisza-partiak a saját csoportjában hibátlan MKB mögött. Ahogy egyre jobban összerázódott a veszprémi gárda Mocsai irányításával, úgy kaptak a szegediek egyre több pofont.

Az MKB veretlenül zárta a bajnokság második körét is, csak Szegeden hullajtott el egy pontot, míg Veszprémbõl hetessel küldte haza a nagy riválist. Eközben - hat évvel a legutolsó nemzetközi kupadöntõ után - a KEK-ben is eljutott a fináléba a Mocsai-csapat. A Szeged az MKB elleni ponthullajtások mellett döntetlenezett a Dunaferr-rel is, sõt a bajnoki elõdöntõben Rostáék pluszmeccsre is rákényszerítették a cím védõjét, hiszen az elsõ újvárosi meccsükön legyõzték õket.

A döntõ pikánsnak ígérkezik, különösen a kupadöntõn történtek miatt, hiszen a provokálásban élen járó Bajuszt ugyan három meccsre eltiltották, de Oszmajics, Djurkovics, Gál vagy Perez ott lesz a pályán, és nyilván nyomot hagyott valamennyiükben a vasárnapi meccs.

Még a szegediek is elismerik, a Veszprém most jobb csapat, mint tavaly, elsõsorban azért, mert gyorsabbak, nagyobb sebességre képesek, mint egy éve, másodsorban pedig azért, mert a kispadon is ülnek olyan játékosok, akik bármikor képesek eldönteni egy-egy éles meccset. (Perez is jobb formában van, mint tavaly, ez sem elhanyagolható.)

A Veszprém vélhetõen motiváltabb is, mert idén még nem nyert semmit, és nem nagyon viselnék el, ha ez így is maradna. Ha a bajnokság is elúszna, a KEK-ben még akkor is vigasztalódhatnának, de a Rhein Neckar-Löwen nehezebben verhetõ, mint a Szeged, ráadásként a bajnoki döntõben a gólkülönbség nem számít.

"Nem lehet ott sportról beszélni, ahol a taktika helyett a játékosok testi épségének a megõrzése kell, hogy elõtérbe kerüljön" - nyilatkozta a helyi tévében Mocsai Lajos a kupadöntõ után. A szerbbõl magyarrá lett Eklemovics ehhez annyit tett hozzá, hogy a negatív élményt igyekeznek pozitív energiákba fordítani. A szegediek sem tétlenkednek majd, hogy sikerélményüket fenntartsák.

Ami viszont még ennél is fontosabb: pillanatnyilag mindenki fogadkozik, legyen bármekkora tét is, a sportszerûség nem szorulhat háttérbe.