A világbajnok már nem lesz világbajnok

2008.04.28. 10:58
A bukmékerek mellényúltak a fogadási lista összeállításakor: az öt legesélyesebbnek tartott versenyző közül három a negyeddöntőbe sem jutott be. A tavalyi világbajnok John Higgins, az előzetes világranglistát vezető Shaun Murphy és az idén jó formát mutató Mark Selby otthon pihen, a torna két legnagyobb esélyese, Ronnie O'Sullivan és Stephen Maguire csak a döntőben találkozhat.

Április 19. óta zajlik az angliai Sheffieldben a hetvenharmadik snooker-világbajnokság. Az első körben - ahol kialakult a legjobb 16 mezőnye - egyetlen meglepetés történt: az esélyesebbnek tartott, a bukmékerek listáján második, az előzetes világranglistán negyedik Mark Selby (a tavalyi vb-döntő vesztese) első meccsén 10-8-ra kikapott a tizennyolcadik helyre rangsorolt Mark Kingtől.

Most a fogadóirodák szerint Ronnie O'Sullivan a legesélyesebb a világbajnoki címre, az angol sima 10-5-tel verte ki a kínai Liu Csuangot. A ranglistán és a fogadóirodáknál is harmadik Stephen Maguire 10-3-mal takarította el az útból Anthony Hamiltont.

A múlt héten közzétett előzetes világranglistát vezető, a bukiknál negyedik helyen álló Shaun Murphy 10-3-mal ejtette ki Dave Haroldot. Az első körben a világbajnoki cím védője, a fogadóirodák szerint ötödik legesélyesebb John Higgins kapta a legnehezebb ellenfelet, de a vártnál sokkal simábban, 10-5-re legyőzte a ranglistán tizenhetedik Matthew Stevenst.

A sportág egykori, de még aktív világbajnokai váltakozó sikerrel próbáltak bejutni a 16 közé: a kilencvenes évek egyeduralkodója, a hétszeres világbajnok Stephen Hendry nagy csatában 10-9-re legyőzte Mark Allent. 2003 világbajnoka, Mark Williams simán jutott tovább Mark Davis 10-3-as legyőzésével.

Két manapság formán kívül játszó világbajnok is elbukott az első körben: az 1997-ben győztes Ken Doherty csúnyán (10-5) kikapott a kínai Liangtól. Graeme Dott, 2006 világbajnoka - aki csak a múlt héten szánta rá magát, hogy induljon a tornán - elbukott Joe Perryvel szemben (10-7).

A nyolcvanas években hatszoros világbajnok, augusztusban 51 éves Steve Davis komoly küzdelemre késztette az esélyesebb Stuart Binghamet, de 10-8-ra kikapott. Jobban sikerült az első meccs 2002 világbajnokának, a szívós és könnyedséget nélkülöző játékáról híres Peter Ebdonnak, aki nagy küzdelemben legyőzte az előzetes ranglistán tizenkilencedik Jamie Cope-ot.

Idén sem lesz címvédés, John Higgins a nyolc közé már nem jutott be, Ryan Day 13-9-re legyőzte. A nyolcaddöntőkben már 13 nyert játék (frame) kell a győzelemhez. A ranglistán hetedik walesi Day 8-8 után végig dominált, tulajdonképpen simán kiverte a címvédőt. A skót talán nem is bánja, hogy így alakult, így legalább mindenórás felesége mellett lehet.

Stephen Hendry legszebb napjait idézve játszott a nyolcaddöntőben a kínai Ting Csün-Huj ellen, simán, 13-7-tel jutott tovább; csakúgy, mint Peter Ebdon, aki az idén jó formát mutató Mark Kinget verte 13-9-re.

A torna eddigi legnagyobb meglepetése az esélyesek közé sorolt, az előzetes világranglistát vezető Shaun Murphy csúnya veresége: őt a ranglistán 11. Alister Carter 13-4-gyel küldte haza. Gyakorlatilag negyeddöntősnek tekinthető a Neil Robertson ellen 11-5-re vezető Stephen Maguire, ezt a meccset hétfőn fejezik be.

A legszorosabb nyolcaddöntőt két korábbi világbajnok játssza, a tornagyőzelemre talán legesélyesebb Ronnie O'Sullivan a hétfői folytatás előtt 9-7-re vezet Mark Williams ellen, itt még bármi lehet.

A világbajnokság döntőjét a hét végén játsszák.

Az egyébként tehetséges Mark Selby az első fordulóban bemutatta, hogyan nem szabad játszani, ilyen csúnya hibákat vétett Mark King ellen, érthető, hogy kiesett: