Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriási a feszültség a kajakosoknál

2008.04.29. 14:55
A szövetség elnöke szerint hat számban szerezhetnek érmet a magyar kajak-kenusok a pekingi olimpián. Baráth Etele reméli: lesz köztük arany is. Angyal Zoltán kapitány kicsit bátrabban azt mondja: a magyarok hat számban esélyesek a győzelemre, de három elsőséggel minden álma valóra válna.

Az augusztusi pekingi olimpiáig még hosszú az út, de a hónapokon át tartó felkészülés után a jövő hétvégi, szegedi Európa-bajnoki és Világkupa-válogatóval kezdetét veszi a versenyszezon.

"Mostantól kezdve kis túlzással szinte hétről hétre versenykörülmények között bizonyíthatnak a legjobbak, egészen az ötkarikás játékokig. Érezhetően óriási a feszültség és az izzás a sportágon belül, de ez természetes, mi pedig megpróbáljuk biztosítani az esélyegyenlőséget" - fogalmazott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség idénynyitó sajtótájékoztatóján Baráth.

Teljesen normális

Angyal elmondta, mindenki egészségesen tért haza a meleg vízi edzőtáborokból, és a támogatóknak köszönhetően itthon is - Szolnokon, Szegeden és Dunavarsányban - nyugodtan folyik a munka. Hozzátette: már az olimpiai helyszínen minden elő van készítve, tehát a körülményekre nincs panasz.

"Megerősíthetem, komoly feszültség érezhető a válogatotton belül, de ez ebben az időszakban teljesen normális, és azt hiszem, kezelhető" - magyarázta a szakvezető. Négy éve is hasonló volt a helyzet, ilyenkor a nagy öregek is vesznek egy nagy levegőt, és megpróbálnak kijutni az olimpiára.

Megjegyezte: a kenusok között nyugodtabb a légkör, de ez érthető is, hiszen a Kozmann György, Kolonics György duónak és Vajda Attilának nem igazán akad jelentős ellenfele. Utóbbi azt mondta: minden rendben halad a felkészülésében és magabiztosan várja a szelektáló viadalokat, amelyeken 1000 és 500 egyesben is szeretné kiharcolni a pekingi részvétel jogát.

Nagy pénzért megy a csata

A férfi kajakosoknál Angyal elsősorban egyesben és négyesben számít nagy harcra a válogatókon. Pillanatnyilag két végső győzelemre is esélyes négyesről beszélhetünk, közülük az egyik biztosan nem vehet részt a játékokon. Ha az elmúlt két olimpián győztes Kammerer Zoltán a párost favorizálja, nem védheti meg címét, jóllehet, a négyes vezérevezőse volt; helyére akár a visszatérő Storcz Botond is kerülhetne.

A feszültséget leginkább az okozza, hogy egy pontszerző olimpiai szerepléssel, még ha négyesről is van szó, milliókat lehet keresni. Egyéni nyolcadik helyért is kétmillió forintot ad az állam. Ennyit a sportág szereplői évek alatt hozhatnak csak össze.

A kapitány örül a Janics-Kovács kettősnek

A nőknél a kapitány nagy örömére újra együtt készül az olimpiai címvédő Kovács Katalin, Janics Natasa kettős, véleménye szerint egyesben és párosban várható nagy csata a részvételi jogért.

Janics és Kovács egymással is összecsap az egyes helyéért - előbbinek kétszer le kell győznie a tavalyi vb-n remeklő Kovácsot, hogy ott lehessen Pekingben -, párosban pedig a Paksy, Benedek duó az ellenfelük, akik egy éve ezüstöt nyertek a duisburgi vb-n.

A Világkupáról lehet Pekingbe jutni

A jövő hét végi verseny a bő két hét múlva sorra kerülő milánói kvalifikációs Eb-re és a június 5-7-én rendezendő szegedi Vk-ra válogat, utóbbin nemzetenként és számonként két egység indítható.

A Világkupa az olimpiára válogat (a 2007-es vb-n első hat között zárt magyar egységek automatikusan indulhatnak a Vk-n). A második hazai ötkarikás válogatót június végén rendezik, és amennyiben azután maradnak kérdések, július elején szétlövésre kerül sor az adott számokban.