Ki a legjobb magyar freestyle-futballista?

2008.05.02. 12:38
Az akrobatikus labdarúgás a brazil tengerparti fociból, az utcai fociból és a cirkuszi zsonglőrködésből alakult ki, a hangsúly a kreatívitáson és az egyediségen van. A sportág új, utánpótlása alig van, ezért hirdette meg az Első Magyar Freestyle Foci SE az amatőr online bajnokságot. A döntőbe négyen jutottak, a legjobb magyar freestyle-ost önök választhatják ki.

A freestyle új sportág, nagyon rövid, 5-10 éves a múltja, kevesen ismerik, kevesen játsszák. A verseny célja éppen ezért a freestylerek motiválása, az utánpótlás generálása, emiatt volt amatőr jellege a versenynek; a freestylefoci.hu csapatának tagjai nem nevezhettek, mondta el az Indexnek Németh Ádám, az Első Magyar Freestyle Foci SE elnöke.

A freestyle-nak nincs nemzetközi szervezete (hazai már van), sem szabályzata. Németh szerint a gyors fejlődés miatt nehéz is lenne ilyet alkotni, bár az egységes versenyeztetés miatt indokoltnak érezné. Európában a francia, a holland, az angol és a svéd freestyle-osok a legjobbak, az elnök állítása szerint Magyarország is a kontinens élvonalában van.

Két éve alakult meg az Első Magyar Freestyle Foci SE, tagjai nagyjából 3 éve foglalkoznak a sporttal. NB I-es és válogatott meccseken, sport- és egyéb eseményeken tartanak bemutatókat. A csapat hét tagja az ország különböző pontjairól jött, ők képviselték Magyarországot 2006-ban a VB-n (3. hely), illetve 2007-es és 2008-as Eb-n (2-2 magyar mindkettőn).

A freestyle a brazil tengerparti fociból, az utcai fociból és a cirkuszi zsonglőrködésből alakult ki, a kreatívitáson és az egyediségen van a hangsúly. A sportág gyors fejlődésében az interneté a legnagyobb szerep, a freestylerek otthon rögzítenek videókat, a neten osztják meg ezeket egymással. Ezzel a módszerrel szervezték meg az első magyar amatőr online freestylefoci-bajnokságot is.

A 23 pályázóból a háromtagú zsűri (Németh Ádám; Kovács Péter, a freestylefoci.hu freestyle csapat tagja; Anders Solum norvég freestyler) választotta ki a legjobb nyolcat, tovább kieséses rendszerben ment a verseny. A rájátszás alatt a zsűri vágatlan videókat is kért a pályázóktól.

A döntőbe Horváth Kevin (HK) és Laczik László (Lacinho) került. HK 15 éves, budapesti, szereti a nehéz és hosszú kombinációkat.

Lacinho 17 éves, szintén budapesti, sokszor gyakorol együtt döntőbeli vetélytársával, HK-val. Kedveli az ülve kivitelezett trükköket.

A kisdöntőben a harmadik helyért Szipocs József (Tufcso) és Schalk Zsolt (Schalk) közül kell választani. Tufcso 14 éves, dunaszerdahelyi. Májusban lesz egy éve, hogy freestyle-ozik, egyedi a stílusa, másoktól nagyban eltérő trükköket mutat be.

Schalk 23 éves, tokodi. Az első generáció képvidelője, a kezdetektől aktív tagja a magyar freestyle-közösségnek.