Öt góllal győzött a Veszprém

2008.05.03. 18:24
A KEK-döntő első mérkőzésén a Veszprém az első félidőben végig döntetlenre állt a német Rhein-Neckar Löwennel. A második játékrészben fokozatosan elhúzott az MKB, öt góllal győzött. A jövő heti visszavágón ilyen játékkal talán el lehet hozni a kupát Németországból.

A veszprémi csarnokban már megszokott elképesztő hangulatban kezdődött a KEK-döntő első mérkőzése. Az első percekben egyik csapat sem tudott elhúzni, a óriási tempójú meccsen sok volt a gól, jól támadtak, de gyengébben védekeztek a csapatok.

A tizenegyedik percben Iváncsik szép ejtésgóljával egyenlített a Veszprém; a hazaiak kapusa, Perics a 12. percben, 9-9-es állásnál mutatta be az első bravúrt, rögtön kettőt is.

A 13. perc elején, Iváncsik lerohanásból elért góljával vezetett először az MKB (10-9), de egyik csapat sem tudott két góllal meglépni. A 20. percben a Löwen magyar légiósa, Buday második góljával 16-15-re vezettek a vendégek, de a csúcsformában játszó veszprémi átlövők (főleg Perez) góljaival a 24. percre fordított a hazai csapat (19-18).

A gyors, de sportszerű meccsen a 24. perc végén volt az első kiállítás (a Veszprémnél), ekkor kissé megtorpant a lendület, kevesebb gól esett. A 28. perc végén Tatai büntetőt védett, egy perccel a vége előtt Iváncsik Tamás emberhátrányból lőtt gólt (20-19). Az első félidő utolsó percében 30 másodpercig kettős emberhátrányban volt a Veszprém, ezt kihasználta a Löwen, 20-20 lett a félidő.

A szünetben eldőlt, hogy a sérüléssel bajlódó Eklemovic nem tudja folytatni a játékot.

A második félidő negyedik percében 22-22-nél hetest hibázott a Veszprém, de egy perccel később Sesum góljával először volt két gól a különbség a két csapat között. Fokozatosan növelte előnyét az MKB, a 39. percben Perics két bravúros védése és Iváncsik Gergő leindításból elért gólja után először volt négygólos a hazai előny, mely a 42. percben (hetesből) már ötre nőtt. A 45. percben a Löwen emberhátrányból két gólt is dobott, feljöttek 31-27-re, három perccel később Jurasik hetesgóljával már 31-29-re.

Nagyon jól védekezett a Veszprém, Perics bravúrjai, Perez és Iváncsik Gergő góljai után az 53. percben 35-30-ra vezetett a hazai csapat. Három perccel a dudaszó előtt Vujin pimasz, átejtős hetesével 36-32 lett, a végeredményt negyven másodperccel a vége előtt - Perez labdaszerzése után - Iváncsik Gergő állította be, 37-32.

Második félidei teljesítménye alapján megérdemelten nyert öt góllal az MKB, a Löwen szinte egyszer sem tudta leindítani a magyar csapatot. A hazai csapatban a remek teljesítmények közül is kiemelkedett Perez Carlos és Iváncsik Gergő játéka, Perics a legfontosabb pillanatokban mutatott be bravúrokat. Hasonló játékkal a Veszprém egy hét múlva a németországi visszavágón talán elhódíthatja a kupát.

Mocsai Lajos, a Veszprém edzője: "Örülök az ötgólos előnynek, remélem, nem lesz kevés. Komoly, férfias kemény csata volt. A németek nagy iramot próbáltak diktálni, hogy sok hibára kényszerítsenek bennünket. Addig esett sok gól, amíg a két elsőszámú kapus állt bent, mert őket sikerült jól kielemezni."

Buday Dániel, a Löwen magyar légiósa: "Ez az első idegenbeli vereségünk a KEK-ben, a szünetig még jól játszottunk, de a folytatásban sem a támadás sem a védekezés nem volt megfelelő. Az öt gól egyfajta határ, otthon jobbnak kell lennünk, hogy megszerezhessük a trófeát."

Férfi KEK-döntő, 1. mérkőzés

MKB Veszprém - Rhein-Neckar Löwen (német) 37-32 (20-20)