Nincs újabb szabadfogású kvóta

2008.05.04. 20:16
A varsói szabadfogású birkózó olimpiai kvalifikációs verseny utolsó napján Wöller Ákos rögtön kiesett, Ritter Árpád vigaszágon jutott el a döntő meccsig, de ott a lengyel Horbik volt a jobb. A fogásnem utolsó kvótaszerző viadaláról súlycsoportonként három birkózó jutott ki Pekingbe, szombaton Kiss Gergelynek és Aubéli Ottónak sikerült.

A 84 kg-ban szereplő Ritter Árpád győzelemmel kezdett a varsói szabadfogású birkózó olimpiai kvalifikációs verseny utolsó napján. A másik magyar, a 66 kg-ban érdekelt Wöller Ákos kikapott.

Wöllert az üzbég Arszlan Hutalijev győzte le az első körben, méghozzá két nagyon szoros menetben (1-1, 0-1). A 66 kilós versenyző abban bízhatott, hogy legyőzője döntőbe jut és így ő a vigaszágon folytathatja. Nem így történt: Hutalijev a nyolcaddöntőben kikapott, ezzel Wöller is kiesett.

Ritter az első meccsén a nyolcaddöntőbe kerülésért az izraeli Sergei Kolesniceovval mérkőzött és két menetben (1-0, 3-0) győzött. A legjobb nyolc közé jutásért a dél-koreai Je Hjun No következett, a kétszeres Európa-bajnok csepeli könnyedén győzött, a negyeddöntőben a kazah Gennagyij Lalijev következett.

Az első menetet Ritter, míg a másodikat Lalijev nyerte 1-0-ra. A mindent eldöntő szakaszban aztán a kazah győzött 3-2-re, ő jutott tovább az elődöntőbe. A magyar birkózó szerencséjére Lalijev később magabiztosan nyerte elődöntőjét, ami azt jelentette, hogy Ritter a vigaszágon küzdhetett tovább a még kvótát jelentő harmadik helyért.

A 84 kg-os súlycsoport magyarja megnyerte két mérkőzését a vigaszágon, a ráadásban azonban alulmaradt. A délutáni programban előbb a litván Mindaugas Rumbutist verte meg két menetben (1-0, 1-0), majd a bolgár Arkadi Copánál bizonyult jobbnak, ugyancsak két szakaszban (5-1, 1-0).

Ezután a lengyel Radoslav Horbikkal mérkőzött abban a tudatban, hogy ha győz, olimpiai kvótás. A hazai szövetségtől származó információ szerint a csepeli birkózó rutinosan hozta az első menetet, majd elvesztette a másodikat, a sorsdöntő két percre pedig elkészült az erejével. A végén már kockáztatott, de abból is a lengyel pontjai szaporodtak (1-0, 0-2, 0-6).

Az ötfős magyar csapatból szombaton Kiss Gergelynek (96 kg) és Aubéli Ottónak (120) is sikerült kvótát szereznie, a kétszeres Eb-harmadik Wöller Gergő (60) hamar kiesett. Szabadfogásban korábban Hatos Gábor (74 kg) vívta ki egyedül az olimpiai részvételt.