KEK-győztes a Veszprém

2008.05.10. 20:20
A Bajnokok Ligája még túl erős volt a megfiatalított Veszprémnek, így az első csoportkör után átkerültek a KEK-be, ahol olykor imponáló játékot nyújtva kerültek a döntőbe. A veszprémiek tizenhat éve nyerték meg ezt a trófeát, amit most veretlenül hódítottak el. A négy világbajnokkal és nlgy vb-ezüstérmes lengyellel felálló német Rhein-Neckar Löwen csak futott az eredmény után, végül döntetlenre mentette az állást, így az első meccsen szerzett öt gól bőven elég volt az összetett sikerhez.

A férfi kézilabda KEK-döntő első meccsén a második félidőben kapcsolt rá az MKB-Veszprém, akkor szerzett ötgólos, 37-32-es előnyt. A Rhein-Neckar Löwen az elődöntőben hazai pályán döntetlent ért el spanyol ellenfelével szemben, és idegenben vívta ki a továbbjutást.

A három nemzetközi kupadöntőt már sikerrel megvívó Mocsai Lajos pontosan tudta - magyar férfi csapatot először vezetett sikerre -, hogy a németeket meg lehet fogni hazai pályán, de ehhez maximális odaadásra és figyelem lesz szükség, mert a hazaiak kivételesen képesek gyorsítani a játékot. Az MKB-Veszprém ezt nem hagyta, végig dominált, többször is vezetett négy góllal, a tízezres hazai publikum pedig elhallgatott, a második félidő közepétől érezte, esély sincs a végső sikerre. Dejan Perics hihetetlen bravúrokat mutatott be, Ilyés tökéletesen lőtt, a szélről mindkét Iváncsik pontos volt, a beállóban a román Cosma tarthatatlan volt, szinte mindegyik labdát megfogta, amit bepasszoltak neki.

ELSŐ FÉLIDŐ:

AZ első percben két szélsőgólt láthattunk, Iváncsik Gergő egyenlített. A következő magyar támadást ugyancsak ő fejezte be. Perics hetest hárított, Jurasik másodikra 2-2-re alakította az állást. A németek átlövésgólját Putics Barna hetesből egyenlítette ki, Jurasik viszont a szélről megint bevágta. Perics a második hetest is kirúgta, Ilyés pedig - hátrányban - kilencről lőtte ki a jobb felsőt, Putics a 8. percben újra értékesített egy hetest, Iváncsik Gergő pedig a kapus feje fölé bombázott ziccerből.(4-6)

Schwarzer gólja után Iváncsik Tamás pörgette el a labdát a kapus lábai közt, Cosma a beálló helyéről volt tarthatatlan. Jurasik hetese most jó volt, de Ilyés azonnal válaszolt rá. (6-9)

Egy nagy átlövésgólra Putics ejtéssel akart válaszolni, de a kapufa tetején landolt a labda. Harbock bombájára Vujin válaszolt, beállt a németek világbajnok kapusa, Fritz, de őt is felavatta Ilyés.

Két betörésgól született ezek után, magyar oldalról Eklemovics volt eredményes.(9-12) A németek a szélről válaszoltak, Vujin pattintása a kapuba jutott, a kapus lábai közt vánszorgott be a labda.

Tkaczyk alsó lövésére nem is tudott reagálni Perics, utána viszont nagyot védett, az irányító tisztára játszotta magát, de a kapus kiütötte a labdát. Schwarzer csavarásánál azonban már ő is tehetetlen volt, mint ahogy Tkaczyk újabb kísérletét sem tudta fogni, így egyenlítettek a mannheimiek.(13-13)

Két gyors gól után a védelmeké volt a főszerep, és hat percig nem változott az állás, így a félidőre döntetlennel mehettek a csapatok.(14-14)

MÁSODIK FÉLIDŐ:

Emberelőnyben kezdett a Veszprém, mégis a hazaiak lőttek gólt, de Ilyés a kapufa segítségével egyenlített, majd a hosszú sarkot választotta, és újra a magyaroknál volt a vezetés. Schwarzer viszont megint magától értetődően fordult be, és higgadtan használta ki helyzetét. Iváncsik Gergő a felsőbe bombázott a szélről, Ilyés hatodik gólját szinte ugyanoda lőtte.

A németek Gensheimer révén kettőt lőttek a bal szélről, Vujin a hetes vonaláról ellenben nem találta el a kaput, nem úgy Eklemovics talpról. Harbock egyenlített, Cosma beállóból elpasszolta a kapus mellett a labdát - 19-20 -, vagyis úgy kezdődött az utolsó tíz perc, hogy hat gólt kell behoznia a hazai gárdának.

A 39 éves Schwarzer megint gólt lőtt, Putics hetese is utat talált a hálóig. Perez első gólja volt a huszonkettedik veszprémi, így fordult a két csapat rá az utolsó negyedórára, Sevcov edző időt is kért, belekapaszkodott az utolsó szalmaszálba.

Perez belejött, páros lábról felugorva vágta be a hosszúba, Perics ziccert fogott, Putics kihagyta a büntetőt, Jurasik egy csellel három embert vágott át, de megijedt Pericstől, így maradt a háromgólos különbség. Tkaczyk szólója után 21-23 lett, azaz összesítésben még így is hét gól.

Iváncsik Tamás összekapart egy kipattanó labdát, és a kapuba juttatta, de Tkaczyk mindjárt válaszolt rá, Iváncsik Tamás viszont egy kijátszott helyzet után volt sikeres, Schwarzer a szokásos módon. Egy elhibázott veszprémi támadás után egyre - 24-25 - feljöttek a hazaiak, ekkor hét és fél perc volt hátra.

Eklemovics és Vujin gólja azt jelentette, már nem lehet nagy baj. Perez viszont nem figyelt egy labdaszerzés után, az üres kapuba lőttek a hazaiak, ami felhívta a figyelmet, még nem ért véget a meccs.

Négy perccel a vége előtt, 25-27-es állásnál időt kért a negyedik kupagyőzelmére készülődő Mocsai Lajos, a magyar tábor pedig az "Auf wiedersehen"-szólamra kezdett rá. Iváncsik Gergő lőtt még egy gólt, szélsőtársa, Gensheimer kettőt is, Perics már nem is akarta védeni a kísérletét.

A bírók a végén megadták az esélyt a mannheimieknek, hogy elkerüljék a hazai vereséget, ők ezzel éltek is, a Veszprém pedig a 28-28-as döntetlennel veretlenül fejezte be a sorozatot. A vesztes csapatban Buday Dániel csak epizódszerepet kapott, a veszprémi drukkerek azonban úgy ünnepelték, mintha még Magyarországon játszana.

Mocsai Lajos úgy értékelt, hogy az elmúlt nyolc hónapban sokat fejlődött csapata, aki jártas kicsit is az edzésmódszerekben, pontosan tudja, hogy ennyi minimálisan kell egy megfiatalított társulat összeszoktatáshoz. "A védelmünk tökéletesen működött, Perics legszebb időszakát idézte, nagy élményt jelentett mindkét mérkőzés, az elsőn alapoztuk meg a sikert."

Hajnal Csaba, a veszprémi klub ügyvezetője hozzátette: "a magyar viszonyokhoz képest sokkal jobb körülmények között edződő és működő német klubbal szemben nyertünk. A csapat szenzációs volt, nagyon büszke vagyok a játékosokra."

Rhein-Neckar Löwen (német) - MKB Veszprém 28-28 (14-14)
A kupát 65-60-as összesítéssel nyerte a Veszprém.