Most ne várjunk nyolc-tíz aranyérmet

2008.05.14. 18:41
A hétvégi kajak-kenu Európa-bajnokságon jó néhány fiatal kap lehetőséget, ezért nem első számú szempont az eredményes szereplés. Ezzel együtt meglepő lenne, ha nem aranyakkal és ezüstökkel térne haza a küldöttség. Az idén visszatérő Janics, Kovács páros nem indulhat, a józan ész döntött így.

Angyal Zoltán kapitány a nagy világversenyek előtt eddig többször visszafogottan nyilatkozott a magyar kajak-kenu válogatott esélyeiről, két-három arannyal rendre többet nyertek a versenyzők, mint amennyivel ő előzetesen számolt.

Talán most kell a legkomolyabban venni a szavait, miszerint nem az érmek száma a döntő a csütörtökön kezdődő milánói Európa-bajnokságon, hanem három újabb olimpiai kvótáról. Mindez nem jelenti azt, hogy a magyar csapat nem szerez mondjuk négy vagy öt aranyérmet - akár többet is -, de alig több mint nyolcvan nappal az olimpia előtt most tényleg erőfelmérőről van szó.

Ezzel együtt alighanem Kovács Katalin csalódott lenne, ha ötszázon nem állhatna fel a dobogóra, vagy nem nyerne, de akkor nyilván még inkább, ha az olimpia helyett most hozná a csúcsformáját.

Milánóban a kvótaszerzés a cél, az, hogy kényelmesen össze lehessen állítani az olimpiai csapatot. Emiatt nem nevezte az elnökség a két és fél éven át veretlen Janics, Kovács párost. A németek meg a többi nagy ellenfél most joggal hiheti: tartalékolnak, és nem a belső viszályok miatt nem lehetnek ott a rajtnál, mint a legutóbbi két komoly versenyen.

Janics és Kovács helyett a Kozák, Szabó egység veszi fel a küzdelmet, mert egyiküknek sincs még olimpiai kvótája. Kovácsnak van, ezért maximum csak egy hellyel lett volna több, ha Janics szerez. Angyal belátta, ez a jobb felállás, noha pár napja még az olimpiai címvédő duó rajthoz állását szorgalmazta.

Az ezren már tavaly kipróbált páros az olasz városban simán megszerezheti a két újabb helyet, mert van olyan erős a sportág, hogy a harmadik számú egységnek sem jelenthet gondot a kvalifikáció megszerzése, akkor sem, ha négy helyet osztanak.

Eddig hét férfi és négy női kajakos vívta ki a szereplés jogát, ha még lenne két női kvóta, az egyben azt jelenthetné, hogy Fábiánné Rozsnyói Katalin és a kapitány zavartalanul variálhatna, minden számban a legerősebb egységek indulhatnának. Nem kizárva az esetleges duplázás sem, hogy például Kovács az egyes mellett a párosban is érdekelt lesz Pekingben. Mellette ott lehetne Janics, és a négyes is kijönne a hat helyből.

Egyelőre mindez csak előzetes feltevés, a válogatás júniusban kezdődik, akkor derül ki, milyen formációban utazhatnak a nők. Mindazonáltal az idénre összerakott, Kovács nélküli új négyes is sikeresen lemérheti, hol tart a felkészülésben, mennyivel előzik meg a németeket vagy a lengyeleket, netán a spanyolokat.

A férfiaknál sem véletlen, hogy fiatal egységek próbálják kivívni a kvótákat; a kisebb sérüléssel bajlódó Vereckei Ákos nem is utazik Milánóba. Kucsera Gábor, aki leginkább a párosra - fű alatt azonban a négyesre is - készül, ezért lehetőséget kapott egyesben.

A kenusoknál a topegység, a Kozmann, Kolonics duó lapátolni fog, győzelmi esélyekkel. A szakágban a gondot az jelenti, ha nem lesz meg egy újabb kvóta, mert akkor az eddigi három főnek kell megoldania, mind a négy számot. A páros ötszázon és ezren is indulhat, egyesben viszont Vajda Attilának kell ugyanezt megtennie. Képes rá, akkor is, ha ezren számít fő favoritnak.

Fürdök Gáborra vár a hét végén a feladat, hogy ötszázon kvótát szerezzen - négyen kapnak, olyanok, akiknek még nincs -, mert akkor négy kenus mehetne Pekingbe.

A magyar csapat:

1000 m:
férfiak K-1: Kucsera Gábor K-2: Tóth Dávid, Paumann Dániel K-4: Kammerer Zoltán, Kucsera, Benkő Zoltán, Kadler Viktor C-1: Vajda Attila C-2: Sáfrán Mihály, Sáfrán Mátyás C-4: Joób Márton, Balázs Péter, Sarudi Pál, Horváth Gábor
nők: K-1: Benedek Dalma K-2: Medveczky Erika, Faldum Bereniké K-4: Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Benedek, Keresztesi Alexandra
500 m:
férfiak: K-1: Molnár Péter K-2: Szalay Tamás, Papp Sándor K-4: Kammerer, Kucsera, Benkő, Kadler C-1: Fürdök Gábor C-2: Kolonics György, Kozmann György C-4: Joób, Balázs, Sarudi, Horváth
nők: K-1: Kovács Katalin K-2: Kozák Danuta, Szabó Gabriella K-4: Paksy, Kozák, Fazekas, Benedek
200 m:
férfiak K-1: Molnár K-2: Molnár, Kadler K-4: Sík Márton, Csamangó Attila, Babella Balázs, Boros Gergely C-1: Foltán László C-2: Kovács Gergely, Végh Attila C-4: Joób, Balázs, Sarudi, Horváth
nők: K-1: Vad Ninetta K-2: Patyi Melinda, Fazekas K-4: Paksy, Kozák, Fazekas, Patyi