Aranyak a tét nélküli kajakos számokban

2008.05.17. 17:45
Két aranyat is szereztek a magyar kajakosok a nők nem olimpiai távján a milánói Európa-bajnokságon: Benedek Dalma és a Medveczky Erika, Faldum Bereniké páros lett első ezren. A női kajaknégyes az olimpiai távon kikapott a németektől, a férfiak is ezüstöt szereztek 500 méteren. Az Eb kvalifikál, a magyarok egységek közül ezren a kenu párosok között sikerült újabb pekingi helyet szerezni.

Szakadó eső fogadta az Idroscalo szabadidőparkba kilátogatókat a milánói kajak-kenu Európa-bajnokságon, a szurkolók esőkabátokkal és esernyőkkel felszerelkezve foglalták el helyüket a lelátón. A rajtra aztán alábbhagyott és már csak szemerkélt az eső.

Kenuban összejött, kajakban nem

A szombat délelőtti versenyeken a magyarok két számban gyűjthettek olimpiai kvótákat, mert a többiben már megszerezték a lehetséges helyeket, illetve a nőknél nem olimpiai számokat rendeztek. A férfiaknál a C-2 és a K-2 ezer méteren induló egységek bízhattak a pekingi részvételben.

Előbbiben a Sáfrán-testvérek, Mátyás ás Mihály - akik előfutamgyőzelemmel megspórolták maguknak a középfutamot, és egyből a döntőbe kerültek - célozták meg a három, még kiadó helyet. A finálé mezőnyéből korábban három hajó - a lengyelek, a fehéroroszok és a románok - már bebiztosították országuknak a pekingi indulási jogot, így tudni lehetett, hogy akár egy hatodik hely is kvótát érhet a magyaroknak. Végül ötödikként értek célba, és előttük csak két olyan kettős végzett, akinek már kvótája, így - hosszas számolgatás után - kiderült, hogy sikerült kiharcolniuk az újabb két kenus pekingi indulási jogot. A játékokon így öt magyar képviselheti a szakágat.

A kajakosoknál már kicsit bonyolultabb volt a helyzet, itt ugyanis egyrészt csupán két egységnek osztottak kvótát, másrészt a résztvevők között volt olyan hajó (három is), amelynek már mindkét tagja szerzett kvalifikációt és akadt olyan is (kettő), amelynek csak az egyik tagja - egy versenyző ugyanis csak egy kvótát gyűjthet. A fiatal Tóth Dávid, Paumann Dániel duó kvótáért szállt harcba, de végül nem sikerült számukra a bravúr, csak nyolcadikként zártak, s ez nem ért indulási jogot.

Arannyal indult

A kvótákért folyó küzdelem előtt a dobogó tetejére is felállhattak magyarok. A kajakos Benedek Dalma meggyőző előfutam-győzelemmel került a döntőbe, ahol 2006 Eb- és vb-győzteseként egyértelműen az esélyesek közé tartozott. A verseny aztán igazolta a várakozásokat, a magyar lány a szerbeknél versenyző Antonija Nadj-gyal küzdött az első helyért. A két kajakos már 250-nél elszakadt a mezőnytől és féltávig különcsatát vívott egymással, az élen Benedek haladt. A második ötszázon aztán a magyar klasszis faképnél hagyta Nadjot és elképesztő tempóban haladt a cél felé, ahova három hajóhossz előnnyel, senkitől sem zavartatva, elsőként érkezett be.

Vajda nem is fáradt el

A kenusoknál a világbajnok Vajda Attila abban a reményben szállt vízre, hogy megvédi tavaly, Pontevedrában megszerzett címét. Spanyolországban sem volt egyenes az útja a fináléig, hiszen az előfutamból nem tudott egyből továbbjutni és csakúgy, mint Milánóban, középfutamoznia kellett. "Remélem, a vége ugyanaz lesz, mint tavaly" - tréfálkozott. A fináléban óvatosan kezdett, 250-nél még csak az ötödik, majd 500-nál a harmadik volt. A mezőnyt a német Sebastian Brendel vezette, őt a francia Mathieu Goubel követte. Vajda 750-ig tartotta pozícióját, ekkor azonban úgy tűnt, elkészült az erejével, mert egyre inkább visszaesett, elmaradt a tőle megszokott remek hajrá, a többiek sorra megelőzték és végül csupán nyolcadikként zárt. A számot az a Goubel nyerte, aki az előfutamban is megverte a magyart.

"Jól eljöttem a rajttól, 200-nál azonban kizökkentett egy hullám, utána pedig már fejben nem voltam ott a versenyen. A hajránál már nem is gondolkodtam azon, hogy meginduljak, pedig tulajdonképpen el sem fáradtam" - mondta a világbajnok a gyengébbre sikerült számról.

Kucsera elégedetlen

Az elmúlt években párosban jeleskedő, egyesben legutóbb négy éve versenyző Kucsera Gábor nem tartozott az éremesélyesek közé, hiszen a férfi kajakosok fináléjában ott volt többek között a svédek klasszisa, Markus Oscarsson, a brit Tim Brabants és a németek reménysége, Max Hoff is. A magyar versenyző az Eb elején még allergiával küszködött, szombatra azonban - köszönhetően a néhány fokkal hűvösebb hőmérsékletnek és az esőnek - már jobban érezte magát. Előzetesen annak is örült, hogy a 9-es, "surranópályára" kapott besorolást, mert mint mondta, ez aránylag szélvédett.

A táv eleje a britnek sikerült a legjobban, őt a német, majd a magyar követte. Kucsera a végére beleerősített, egyre jobban megközelítette Brabantset, akit azonban végül nem sikerült befognia, de minimális hátránnyal így is ezüstérmesként haladt át a célvonalon, ez sikerként könyvelhető el.

Nem így látta azonban a főszereplő: "Csalódott vagyok az egyes eredményem miatt, csak néhány centiméteren múlt, hogy nem sikerült nyernem."

Jó hajrával arany

A nőknél párosban Medveczky Erika és a maratoni specialista Faldum Bereniké szerzett aranyat. A mindössze nyolc nevező miatt nem rendeztek előcsatározásokat. A kettős remek taktikát választott, hiszen 700 méterig a lengyelek mögött haladt, ekkor azonban robbantott, és simán elhúzott a rivális hajó mellett. A hátralévő métereken egyre csak növelték előnyüket a magyarok, akik végül magabiztos győzelmet arattak. Elégedettségüknek egy hatalmas csatakiáltással adtak hangot a célban.

"Tudatosan versenyeztünk úgy, hogy az elején ne lőjük el a puskaporunkat, nekünk egyébként is a második 500 az erősségünk. Körülbelül 700-ig együtt mentünk a lengyelekkel és utána könnyedén elléptünk. Nagyon örülünk, hogy sikerült megvalósítani a taktikánkat" - értékelt a két főszereplő.

Két ezüst a délelőtt végére

A végére maradtak a négyesek, 500 méteren a női és a férfi kajakos egység is ezüstérmes lett.

Időrendben előbb a kenunégyesek 1000 m-es fináléját rendezték. A tavaly 200-on és 500-on világbajnok Joób Márton, Balázs Péter, Sarudi Pál, Horváth Gábor egység ezúttal a leghosszabb távon próbálkozott. Előcsatározások nélkül kerültek a döntőbe, ott azonban nem jutott nekik sok sker. A magyarok sokáig tartották a lépést az élbollyal, az utolsó 200 méterre azonban elfáradtak, és gyakorlatilag feladták a versenyt, végül mindössze egy ellenfelet megelőzve, ötödikként értek a célba.

A nőknél az olimpiai távon a Paksy Tímea, Kozák Danuta, Benedek Dalma, Fazekas Krisztina összeállítású magyar egység próbálkozott ismét az örök rivális németek legyőzésével, ami ezúttal sem sikerült. Bár jól tartotta magát a magyar hajó, végig a második helyen haladt, ezt a pozíciót senki nem veszélyeztette, de a nagy cél nem jött össze, így maradt az ezüstérem.

A férfiak hasonló számában a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor, Benkő Zoltán és Kadler Viktor alkotta magyar hajó remekül küzdött, a középmezőnyből fokozatosan egyre feljebb lépett, a végén csak a szlovákok kvartettje előtt kényszerült fejet hajtani és csakúgy, mint a hölgyek, másodikként zárt.

Kétszázon mindenki döntős

Délután az olimpiai műsorban nem szereplő 200 méteres táv előfutamain minden magyar egység biztosította a helyét a vasárnapi döntőkben.

A kilenc számból csak hatban került sor elő- és középfutamokra és a piros-fehér-zöld hajók kivétel nélkül már az első fordulóból kvalifikálták magukat a végjátékba. Foltán László (C-1), Molnár Péter (K-1) és a Fazekas Krisztina, Patyi Melinda kettős (K-2) első, a Molnár, Kadler Viktor duó (K-2) második, Vad Ninetta (K-1) és a Kovács Gergely, Végh Attila páros (C-2) pedig harmadik lett előfutamában, így egyformán egyenes ágon jutott a fináléba. A négyeseknél a kevés nevező miatt nem rendeztek előcsatározásokat, így a magyar női és férfi kajakos, illetve kenus egység is már döntős.

Vasárnap 10 órától az 500 m-es, valamint a férfi és női K-4 1000 m-es, 15 órától pedig a 200 m-es finálékat rendezik az Eb-n.