Etióp aranyérem az atlétikai vb első napján

2008.05.25. 22:43
Magyar idő szerint szombat hajnalban Edmontonban megkezdődött a, a 8. atlétikai világbajnokság. Az ünnepélyes megnyitó után, az első győztest a férfi maratonfutásban avatták. A nyitószámot a 23 éves etióp Gezahegne Abera nyerte, mindössze egy másodperccel megelőzve kenyai riválisát. A kanadai 4x100-as csapat pedig kirohanást intézett Donovan Bailey ellen. Heike Drechsel pedig harmadik világbajnoki címét szeretné megszerezni, 36 évesen.
Színpompás megnyitóval kezdődött a nyolcadik atlétikai világbajnokság Edmontonban. A férfi maratonisták már a város utcáit rótták, amikor Jean Chretien, Kanada miniszterelnöke hivatalosan is megnyitotta a vb-t. Telt ház volt a Nemzetközösségi stadionban, amikor egy nyitott, fekete limuzinon érkezett Edward herceg és felesége, akik Kanada királynőjének jókívánságait tolmácsolták az egybegyűltekhez.

Ezt a férfi maratoni mezőnye azonban már nem hallhatta, hiszen jó negyedórával előtte már útra keltek a 42 kilométeres távnak. A színpompás megnyitó ünnepségen 1378-an vettek részt, majd az olimpiához hasonlóan a sportolók vonultak be, rendhagyó módon kontinensenként.

A maratonisták küzdelme, talán még soha nem látott küzdelmet hozott. Az etióp olimpiai bajnok Gezahegne Abera óriási hajráversenyt követően, egy másodperccel (!) bizonyult gyorsabbnak, a kenyai Simon Biwottnál. Nagy nemzetközi versenyen még soha nem volt ilyen szoros befutó. Az eddigi rekordot az 1996-os atlantai olimpia tartotta, ahol 3 másodperc volt a különbség az első két helyezett között: a dél-afrikai Jose Thugwane győzött a dél-koreai Li Bong-dzsu előtt.

Maratonfutásban először fordult elő, hogy ugyanaz a sportoló olimpián és vb-n is aranyérmet nyert. Abera sikeréért 60 ezer dollárt kapott, a második helyen végző Biwott 30, a bronzérmes, Európa-bajnok olasz Stefano Baldini 20 ezerrel lett gazdagabb.

Nyilatkozatok:
- Amikor beértünk a stadionba, biztos voltam benne, hogy én leszek az első - mondta a 23 éves Abera. - Szeretném folytatni jó sorozatomat és a következő olimpián illetve vb-n is az aranyérem megszerzése lesz a célom.

- Életem legkeményebb párharca volt, az élen kezdtem el az utolsó 200 métert, láttam, hogy Abera egyre közelebb ér hozzám, de már nem volt erőm újítani - jelentette ki Biwott. - Éreztem, hogy nem tudom megverni, de a második helynek is nagyon örülök.

Donovan Bailey úgy változtatja a véleményét, mint más a cipőjét. Szerdán még úgy nyilatkozott, hogy saját közönsége előtt szeretné befejezni pályafutását, szombaton viszont azt mondta: elképzelhető, hogy mégsem áll rajthoz a 4x100-as kanadai váltóban. Az 1996-os atlantai olimpián 100-on és a váltóval is aranyérmet nyerő 33 éves sprinter kijelentése heves indulatokat kavart.

Nicolas Macrozonaris, a váltó tartalék tagja kijelentette, nem hajlandó Bailey helyett futni. Mint elmondta, a sydneyi olimpián is be kellett állnia a helyére, nem volt jó formában, aztán ő lett a bűnbak. A többiek nevében is fogalmazott, amikor kijelentette, hogy elegük van Bailey hisztijeiből, jó lenne, ha végre visszavonulna. Ő akart mindenképpen szerepelni a vb-csapatban, érdemeire való tekintettel betették, akkor most ne futamodjon meg.

Heike Drechsel bezzeg nem akar megfutamodni, ő harmadik világbajnoki címét akarja megszerezni a világbajnokságon. A 36 éves, kétszeres olimpiai bajnok német távolugrónő az 1983-as helsinki és az 1993-as stuttgarti vb-n győzött. Két évvel ezelőtt Sevillában az utolsó pillanatban sérülés miatt lépett vissza a versenytől.

Drechsler legnagyobb vetélytársa az orosz Tatjana Kotova, aki idén egyedüliként 7 méternél messzebbre ugrott. A német hölgy Drechsler a visszavonulásának pontos időpontjáról egyelőre nem akart nyilatkozni, abban azonban biztos, hogy a jövő évi müncheni Eb-n még mindenképpen rajthoz szeretne állni.

A férfi maratonfutás végeredménye:
1. G. Abera (Etiópia) 2 ó 12 perc 42 mp.
2. Simon Biwott (Kenya) 2 ó 12 perc 43 mp.
3. Stefano Baldini (Olaszország) 2ó 13 perc 18 mp.