Tvrtko: Becsületbeli ügy

2008.05.26. 15:19
Különös, bocsánatkérő ultimátumot szabott Vujity Tvrtko riporter a múlt héten egy edzőnek, aki véleménye szerint tönkretette felesége, a 110-szeres válogatott kosárlabdázó, Zsolnay Gyöngyi karrierjét. Zsolnay - sérülése és megaláztatásai miatt - 27 évesen kénytelen volt abbahagyni a versenyszerű sportot. A bocsánatkérés elmaradt. Király Sándor, aki magára vette a vádakat, nem értette az ügyet. A hazai szövetség vizsgálóbizottságot állított fel az eset tisztázása érdekében, amely a népszerű riporter igazát kívánja bebizonyítani, miszerint Királynak nincsenek megfelelő edzői papírjai.
Vujity Tvrtko és felesége, Zsolnay Gyöngyi kedélyesen sétáltak a sajtótájékoztató helyszínére, érezhetően már túl vannak a traumán. Túl vannak azon, hogy Zsolnay nem léphet többet pályára, jóllehet Amerikában egy specialista műtötte meg a térdét. "Nincs bennem indulat, mondta "fellépése előtt", ez viszont egy becsületbeli ügy."

Zsolnay útja az imádattól a koporsóig

Zsolnay Gyöngyi
Zsolnay Gyöngyi kimagasló tehetségű játékos volt, fiatalon bekerült a válogatottba, Pécsről Diósgyőrbe igazolt, ahol a legponterősebb hónapját zárta, több mint húsz pontot dobott meccsenként. A szurkolók a tenyerükön hordozták, az általuk írott könyv címlapján szerepelt.

Aztán megsérült. Ám ettől függetlenül játszania kellett, megaláztatások sorát kellett elviselnie, mert az akkori szakvezető, Király Sándor szimulánsnak tartotta. Rendszerint sértően nyilatkozott róla, a drukkerek szimpátiája gyorsan elillant, egy koporsó alakú transzparenst készítettek számára.

Sokszoros válogatottak is megsínylették Király működését

Nemsokára bebizonyosodott, hogy Zsolnay képtelen a játékra, a térde nem bírja a terhelést. Vujity Tvrtko ezek után a múlt héten bocsánatkérésre szólította fel Király Sándort - ő ugyan nem nevezte meg a trénert, Király azonban magára ismert -, de nem teljesült a kérés. Tvrtkót viszont megkereste számos játékos, mondván, nem egyedül a felesége sínylette meg Király "ámokfutását", hanem többen is.

Például Bakai Eszter is, aki kétszeres Eb-bronzérmes. Neki is Diósgyőrbe vezetett az útja, és kezdetben ő is hihetetlenül jó teljesítményt nyújtott, ám egy szakszerűen ki nem kezelt sérülés megakadályozta abban, hogy még nagyobb sikereket érjen el.

Lelki terror

Rajta kívül Kovács Andrea és Takács Daniella is gyarapította a sort, és egy N. D. monogramú játékos, aki halál közeli állapotban volt.(Információnk szerint ő Németh Dóra, aki jelenleg még aktív.) Levelükben valamennyien kiemelték - egyébiránt mindannyian sokszoros válogatottak -, hogy megaláztatások sorát kellett elszenvedniük, méltóságukban is megalázta őket Király, lelki terror alatt éltek.(Kétségtelenül egyedi pedagógia.)

Azt is kiemelték, hogy egyszer sem mehettek el ahhoz az orvoshoz, aki korábban kezelte őket, mindig a Király által megbízhatónak ítélt doktorral kellett megvizsgáltatniuk magukat. A leleteket Király tanulmányozta - Zsolnayé jelenleg is nála van -, és rendre a játék mellett döntött, mondván, nincs semmi baja a játékosának.

Sör mellett szerezte az edzői papírokat?

Vujity Tvrtko
Tvrtko birtokában volt egy olyan dokumentum is, mely azt igazolja, hogy Királynak nincsenek szakedzői papírjai, és nyolc általános a legmagasabb végzettsége, az autószerelő szakmunkás vizsgán ugyanis nem felelt meg. Fény derült arra is, hogy más néven alkalmazták az egyesületnél, és hogy egy sör mellett szerezte meg azokat az okmányokat, amelyekkel az élvonalban szerepelhet.

Felszólította a szakvezetőt, hogy mutassa be edzői képesítését - amennyiben van ilyen -, emellett a szövetséget felkérte arra, hogy vizsgálják ki, miként lehet érvényes licence a pillanatnyilag az első osztályú Szegedet dirigáló Királynak.

Indulatok nélkül

Nincsenek bennem indulatok - hangsúlyozta többször is. Csak arra tettem kísérletet, hogy egy tehetséges kosárlabdázónak, Zsolnay Gyöngyinek visszaadjam az álmait - mondta elcsukló hangon könnyek között. Soha nem szólt bele az életébe, most azonban úgy érzi, mindenképpen hallatni kell hangját.

A megalázott játékosok - nincsenek is köszönő viszonyban a mesterrel - is így döntöttek, és akik abbahagyták az aktív játékot edzői papírokat szereztek. Egyöntetű a vélekedésük: nem szabad hagyni, hogy még többen az ő sorsukra jussanak.

A Szeged Királyt támogatja Tvrtkoval szemben
A Szeviép-Szeged Kosárlabda Sport Kft. vezetősége foglalkozott az eldurvuló Vujity Tvrtko, Zsolnay Gyöngyi kontra Király Sándor (a Tisza-parti klub A-csoportos női csapatának jelenlegi edzője) üggyel és határozatáról tájékoztatta az MTI-t.
"Király Sándor vezetőedzőt elnökségünk megerősíti pozíciójában, vele szemben sem szakmai, sem erkölcsi kifogásokat nem emel. Számunkra felkészültségének tökéletes bizonyítéka a csapatai által elnyert két Magyar Kupa, továbbá öt dobogós bajnoki helyezés és az, hogy a Magyarországi Kosárlabdaedzők Tanácsának elnökségi tagja" - nyilatkozta Keresztes György ügyvezető.
A szegediek állásfoglalása kitér arra, hogy bíznak benne: Király irányításával újonc csapatuk, teljesítve a célkitűzéseket, megszerzi az 5-8. hely valamelyikét. "Mivel az elmúlt napok történései túlságosan elvonták a csapat és az edző figyelmét a hét végén kezdődő bajnokság előkészületeiről, az elnökség arra kérte Király Sándort, hogy a jövőben a személyét érintő ügyben már ne nyilatkozzon" - szögezi le a határozat.