Phil Taylor 32 milliót keresett egy este

2008.05.27. 15:49
Az angol dartsjátékos bombaformában játszotta végig a Premier League hétfői döntőjét Cardiffban, 16-8-ra verte a világranglistán harmadik James Wade-et. A tizenháromszoros világbajnok Taylor győzelmével százezer fontot keresett, a legtöbbet, amit dartsos valaha egy összegben zsebre tehetett.

Phil Taylor a hétfői, cardiffi döntőben 16-8-ra verte a világranglistán harmadik James Wade-et, az angol negyedszer nyerte meg a Darts Premier League-et. Már az elődöntőben látszott, hogy Taylor gyilkos formában van, 112 feletti ligarekord nyílátlaggal, 11-1-re győzte le Adrian Lewist.

Phil "The Power" Taylor

Wade is simán jutott a döntőbe, 11-8-ra verte a világranglistát vezető Raymond Barneveldet, de a döntőben esélye sem volt Taylor ellen, 3-2 után az angol zsinórban hat játékot nyert. 9-2 után Wade összeszedte magát, feljött 11-8-ra, de Taylor megint ötöt hozott és 16-8-ra győzött.

Taylor a döntőben 108 feletti nyílátlagot produkált, tízszer dobott maximumot, 180-at, tizenkilencszer 140, huszonkilencszer 100 felett hajigált. Úgy látszik, az angol megszokta új nyílkészletét, néhány hónapja az eddigieknél rövidebb, tömzsibb eszközökkel játszik.

Taylor százezer fontot (32 millió forint) nyert, a legtöbbet, amit valaha dartsos egy összegben keresett. A Premier League-be nyolc játékost hívnak meg, az alapszakasz 14 héten át, csütörtökönként zajlik. A szakma szerint ez a sorozat a sportág egyik csúcsa, a dartsosok magtiszteltetésnek tartják, ha részt vehetnek rajta.

Phil "The Power" Taylor minden idők legjobb dartsjátékosa, tizenháromszoros világbajnok, több mint 45 nagy tornát nyert, a Premier League-et most negyedszer tette el. Az augusztusban 48 éves angol 1988 óta profi. Ő volt az első dartsos, akinek összkeresete meghaladta az egymillió fontot. Taylor egyik legnépszerűbb brit sportoló, a televíziók állandóan foglalkoztatják. Négy gyermeke van, tetovált alkarja védjegyévé vált.

Tizenhat évesen kimaradt az iskolából, hol dolgozott, hol munka nélkül volt, felváltva. Egy stoke-i kocsmában fogyelt fel rá Eric Bristow, a nyolcvanas évek egyik legjobb játékosa, Taylor első világbajnoki címét éppen az ő legyőzésével szerezte 1990-ben.