Az ötszörös bajnok nem hisz Phelps nyolc pekingi aranyában

2008.05.29. 14:00
Matt Biondi szurkol, de kétli, hogy Mark Spitz müncheni rekordja veszélyben lenne.

Az amerikaiak korábbi sokszoros olimpiai bajnok úszóklasszisa, Matt Biondi nem hiszi, hogy honfitársa, Michael Phelps képes lesz megdönteni, vagy akár csak beállítani Mark Spitz sportági rekordját, aki egyetlen olimpián hét aranyérmet nyert.

Spitzet 1972-ben, Münchenben állhatott fel hétszer is a dobogó tetejére, ráadásul úgy, hogy minden számban, amiben elindult - akár egyéni vagy váltó -, világcsúccsal nyert.

Biondi nem a nagyon is sokoldalú Phelps képességeit vonja kétségbe, de hatalmasat változott az úszóvilág München óta.

"Nem állítom, hogy kizárt a rekordbeállítás, vagy annak akár megdöntése, és remélem, hogy összejön neki, de látni kell: hatalmas a fejlődés a sportágban, szinte minden versenyszámnak akadnak külön specialistái, ráadásul a mi időnkhöz képest sokkal megterhelőbb program vár rá, hiszen a selejtezők és a döntők között még elődöntőket is úsznia kell" - indokolta visszafogottságát a három olimpián 11 érmet gyűjtött Biondi, aki annak idején szintén próbálkozott Spitz csúcsának megdöntésével, de "csak" öt olimpiai aranyig jutott 1988-ban, Szöulban.

A 22 éves Phelps - akivel Cseh László megküzd 400 vegyesen - a nyolcszámos olimpiai előpróbát júniusban, Omahában, az Egyesült Államok úszóinak Pekingre válogató országos bajnokságán tartja.