A csodagyerek először verte meg Lékót

2008.05.30. 07:01
A harmadik parti is döntetlennel végződött a Lékó Péter-Magnus Carlsen nyolcjátszmás rapid sakk párosmérkőzésen, a Miskolci Nemzeti Színházban, de a negyediket a norvég nagymester nyerte, aki így két nap után 2,5:1,5-re vezet.

A két szerdai döntetlen után a csütörtöki harmadik partiban a nagymesterek kottából kirakták a megnyitást, amely után mindkét állás gyalogszerkezetében akadtak sebezhető pontok. A huszadik lépésen a norvég klasszis sokat töprengett és hétperces időhátrányba került. Miután elvéreztek a bástyák, felmerült az újabb döntetlen lehetősége, Lékó azonban kitért, és jól tette, hiszen gyalogelőnybe került.

Hosszú percekig kereste a nyertes tervet, miközben mindkét játékos a lépések után járó plusz tíz másodperces bónuszból élt. Aztán a hazai kedvenc egyetlen pontatlansága elegendő volt ahhoz, hogy a parti Lékó gyalogelőnye ellenére a 96. lépésben döntetlennel záruljon.

A negyedik partiban ritkán látott változatba terelte a játékot Magnus Carlsen, aki végig kezdeményezett, erős nyomás alatt tartotta Lékó királyállását. A 19. lépésben a csodagyerek kecsegtető áldozatot hozhatott volna támadásért cserébe, de ekkor még nem vállalta a bonyodalmakat.

Ezek után Carlsen mesterien manőverezett, a g-vonalon bástyájával fenyegetett, az e-vonalon pedig lekötötte Lékó huszárját. Drámai pillanatok következtek, és miután a 17 éves klasszis két szabadgyalogra tett szert a c- és a d-vonalon, Lékó az 58. lépésben feladta a küzdelmet. Carlsen pályafutása első győzelmét aratta Lékó ellen.

Pénteken 16 órától a Nemzetközi Kereskedelmi Központban közönségtalálkozón vesznek részt a nagymesterek, a küzdelem szombaton folytatódik.

Az állás a második nap után: Lékó-Carlsen 1,5:2,5