A miniszter lányával meglett volna az arany

2008.05.31. 21:34
Kétezren látták, hogy a magyar női öttusa-válogatott minimális különbséggel maradt le a második helyről a Puskás Ferenc Stadion szoborparkjában. A legjobb magyar Gyenesei Leila lett, a hatodik helyen futott be, az olimpiai címvédő Vörös Zsuzsa fejben máshol járt, csalódást okozott tizenhetedik helyével.

„Gyerünk Picuri, szúrjál, szúrjál, és nem lehet bajod” - mondta egy csinos szőke nő egy másik csinos szőke nőnek, és azonnal következtetni lehetett a megszólításból a rokonságra.

Úgy látszott, Vörös megtalálja a fonalat

Picuri, azaz a száznyolcvan centis Gyenesei Leila, a regnáló önkormányzati miniszter lánya ekkor a legjobban állt a magyarok közül a vívásban, és az összetettben is csak kevéssel maradt el az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsától, pedig elrontotta a lövészetet.

Kattintson!

Az egyéni induló Gyenesei viszont - akinek ez a tusa amúgy nem az erőssége, és a többiekre nézve kritika, hogy előttük végzett - a hajrára elfáradt, nem szúrt eleget és hosszan, sorra gyűjtötte vereségeit, egyúttal nem kerülhette el a törvényszerű visszaesést.

Vörös ellenben feltámadt, a pocsék kezdés után, amikor tíz asszóból csak párat nyert meg. A legvégén megfordult az arány, tízből mindössze kettőt veszített el.

A penge is jó volt

Vöröst egy kissé megviselte a lövészet - a selejtezőben sem sikerült jól neki -, mert a 177 körért csak ezerhatvan ponttal jutalmazták, és ha legalább ezeregyszáz körül teljesítette volna, már az első tízbe kerülhet, ami lélektani szempontból nyilván meglehetősen fontos.

Vívásban viszont a végén szerencséje is volt, maga is mondta: „csak pengét szúrtam, mégis találtam.”

A második tusában végül tizenkilenc győzelemmel zárt, ezzel pedig már ő lett a legjobb magyar, mert a legfiatalabb Tóth Adrienn a kiváló lövészet után a vívásban nem találta a távolságot.

Vörös kitűnt, majd átrendezte a pályát

A harmadik tusára ez már biztató volt, Vörös élete legjobb eredményét érte el úszásban, Gyenesei még nála is gyorsabb volt, és mivel elkerülték a problémás lovakat, joggal bízhattunk abban, hogy még feljebb vezet az út. A három szám után nyolcadik Vörös azonban átrendezte a pályát, ezzel a csapatot is nehéz helyzetbe hozta.

A futás előtt minimális volt összetettben a magyarok hátránya, de mivel a vezető lengyelek a zárószámban alapvetően jobbak, igazán nem is lehetett arra számítani, hogy meglesz az arany.

Sokkal fontosabb lett volna, hogy a szintén jól futó, Németh István által felkészített briteket magunk mögött tartsuk. Nem sikerült, maradt a bronz annak ellenére sem, hogy Georgina Harland meghúzódott, és ugyan nagyon igyekezett, betántorgott a célba, ölben kellett az öltözőbe vinni.

Atyai csók

Gyenesei sem tudott már az utolsó métereken lépni, emiatt szorult le, célfotóval az ötödik helyről, de így is nagyon boldog volt, édesapja alig várta, hogy megcsókolhassa.

„Másfél éve öttusázom, felülmúltam önmagamat, az edzőm megtanult velem bánni. Nem sajnálom, hogy a lövészet nem jött össze, mert minden nem sikerülhet. Lehet, ha jól sikerül, akkor meg a vívás lesz gyengébb. Vívásban most jól ment, de nekem az úszás a kapaszkodó, abban kell mindig a maximumot hoznom. Mosolygós típus vagyok, a versenyszámok között is erre törekedtem” - mondta fülig érő szájjal.

Mi van akkora, ha?

A sors furcsasága, ha Gyeneseit benevezi a kapitány a csapatba, mondjuk Máthé Vivien helyére, akkor a csapat is aranyérmes lehetett volna. Korábban viszont úgy döntött, Gyenesei még nem annyira megbízható, kissé rémisztő volt, hogy egy Világkupa-versenyen mindössze három asszót nyert.

Kulcsár Antal Vöröst nem hagyhatta ki, Máthé Adrienn állt legközelebb a kvótához, Tóth Adrienn pedig idén tölti be tizennyolcadik évét, ő csak tanulni érkezett, bár ennek ellenére ő lett a csapat legjobb magyarja.

Ha helyette indult volna Gyenesei, akkor egy helyet lép előre a csapat, ha viszont Máthé helyett nevezik be, akkor megvan az elsőség. Az angolok sem taktikáztak túl jól, mert az egyéni verseny bronzérmesének eredménye nem számított bele a csapateredménybe. Ha Katie Livingston nem egyéni induló, akkor simán nyernek a britek.

Máthé amúgy elismerte, teher volt neki a hazai pálya, ezért nem jutott előbbre a huszonötödik helynél.

Klasszis versenyzőkre jellemző mozgósítás

Kulcsár bevallotta, nagyon meglepte Gyenesei teljesítménye, még akkor is, ha ő készítette fel. „Kritikus pillanatokban olyat húzott elő, ami csak a klasszis versenyzőkre jellemző, képes volt megújulni, kiválóan mozgósította tartalékait.” Sajnálkozott viszont, hogy Vörös mentálisan nem volt rendben, egyszerűen nem állt össze a teljesítménye.

„Nem ilyen napra számítottam, de remélem a sors majd egyszer visszaadja, amit most elvett tőlem, egyszer már jól jön ki a lépés” - értékelt az olimpiai bajnoki címvédő Vörös, akinek nagyon komoly kihívója lesz Pekingben a győztes Amelie Caze. A magyar versenyző hazai pályán megízlelhette a siker ízét, de az 1999-ben volt.

Mi lesz az olimpián?

A korábban triatlonozó és a sífutásban is próbálkozó Gyeneseinek ezzel komoly esélye lehet, hogy a világranglistán előrelépjen, és akár olimpiai kvótaszerző pozícióba is kerülhet. Pillanatnyilag Máthé Vivien közel harminc ponttal jobb nála, de az új ranglista már változást hozhat, még az is lehet, hogy mindketten kvótához jutnak, akkor pedig a kapitánynak kell döntenie, melyikük lehet ott Pekingben.

Öttusa-vb, női egyéni és csapatverseny

1. Amélie Cazé (Franciaország) 5616 pont 2. Aja Medani (Egyiptom) 5596 3. Katie Livingston (Nagy-Britannia) 5588 ...6. Gyenesei Leila 5504 ...12. Tóth Adrienn 5416 ...17. Vörös Zsuzsanna 5368 ...25. Máthé Vivien 5268
Csapat, világbajnok:
Lengyelország (Palina Boenisz, Sylvia Czwojdzinska, Marta Dziadura) 16168 pont 2. Nagy-Britannia (Heather Fell, Mhairi Spence, Georgina Harland) 16060 3. Magyarország (Vörös Zsuzsanna, Tóth Adrienn, Máthé Vivien) 16052