Talmácsi hatalmas csatában a második helyen végzett

2008.06.01. 12:16 Módosítva: 2008.06.05. 13:48
Hatalmas csatát hozott a mugellói futam. Nyolc-kilenc versenyző szinte körönként váltogatta egymást az élen. Sokáig di Meglio vezetett, de az utolsó két körben lecsúszott a dobogoról. Talmácsi remekül küzdött és a célegyenesben a második helyre jött fel.

Elképesztően nagy versenyt láthattunk a mugellói betoncsíkon. A verseny kétharmadáig 9-10 versenyző vetélkedett az első helyért. Az utolsó pár körre heten maradtak és hiába vezetett a verseny nagy részében Mike di Meglio, a végén nem tudott a dobogóra állni.

Talmácsi az ötödik helynél egyszer sem motorozott hátrébb, de az élen Iannone, Bradley Smith, Corsi, Espargaro és Talmácsi váltogatta egymást. Az utolsó kör előtt Talmácsi a második helyre jött fel, de Espargaro megelőzte így a végén a harmad helyről indította a magyar fiú a hajrát. Remekül sikerült neki, hiszen a célegyenesben elmotorozott Espargaro mellett és csak 19 ezred másodperccel maradt le Corsi mögött.

Az egész futamra jól jellemző, hogy például Bradley Smith a 10. helyről motorozott fel az élre, majd végén az ötödik helyen végzett. Talmácsi a világbajnoki pontversenyben a 10-ről a 7. helyre jött fel, 42 pontos hátrányát 35-re faragta a holtversenyben vezető Corsi és di Meglio mögött. Corsi idei harmadik futamgyőzelmét aratta.

Talmácsi ezzel idei legjobb eredményét érte el, eddig egy alkalommal, a Kínai Nagydíjon tudott dobogós helyen végezni, Sanghajban a harmadik lett.
"Végig óriási taktikai csata zajlott, a motorom szerencsére nagyon jó volt. Az utolsó kanyar előtt tudatosan készültem a hajrára, behasaltam és mindent beleadtam. Úgy éreztem, esélyem van az első hely megszerzésére is, de egy hajszállal lemaradtam Simonétól. Egy hét múlva a katalán GP következik Barcelonában: tavaly a második helyen végeztem, remélem, most is jó eredménnyel zárok" - mondta a viadal után az MTI-nek Talmácsi Gábor.

Ideális időben vághatnak neki a motorosok, 27 fok a levegő, 32 fok a pálya hőmérséklete. De Rosa, Talmácsi, di Meglio, Espargaro az első sorban. Elstartoltak, Talmácsi kiválóan rajtolt, nagy előnnyel vezet az első kanyar után.

Az 1. kör végén di Meglio vezet, Talmácsi a második helyen áll, de a célegyenes végén Talmácsi újra átvette a vezetést.

A 3. kör végén nagyszámú élboly alakult ki. A célegyenesben di Meglio megint átvette a vezetést, Terol a második, Talmácsi visszacsúszott a negyedik helyre. Bianco egy csúnyát bukott.

Bradl zseniálisan öt versenyzőt előzött meg a célegyenesben. A óriási helyezkedésből Talmácsi is jól jött ki és már a harmadik.

Az eddigi legnagyobb meglepetés a 18 éves Iannone szereplése, hihetetlen agresszíven küzd, a 6. kör végén a 3. helyen, Talmácsi még mindig ott van a 3-4. helyen. Óriási versenyt látunk.

13 körrel a vége előtt Talmácsi megint a dobogón, de olyan szoros az élboly, hogy szinte minden kanyarban változik a sorrend.

Di Meglio, Talmácsi és Iannone ellépett a többiektől, a magyar versenyző a világbajnoki pontversenyben vezető francia mögött motorozik.

A táv felénél Di Meglio, Talmácsi, Espargaro a sorrend, de a célegyenes végére megint Talmácsi vezeti a mezőnyt.

Elképesztő futam. Most éppen Nicolas Terol vezet, Talmácsi visszacsúszott a harmadik helyre.

7 körrel a vége előtt di Meglio vezet, Talmácsi a második.

A verseny utolsó harmadára már csak hét motor maradt az élbolyban. Iannone a kilencedik helyre csúszott vissza, di Meglio magabiztosan vezet körök óta, mögötte Corsi, majd Talmácsi következik. Óriási befutó lesz, de még sok van vissza.

Már csak 4 kör van hátra, az élboly továbbra is együtt, Corsi majdnem összeütközött Talmácsival, már Bradley Smith a második, Talmácsi hátrébb csúszott.

Az utolsó két kör jön, Talmácsi az ötödik, de pillanatonként változik a sorrend.

Indul a hajrá, az utolsó kör a célegyenes végén Talmácsi a harmadik helyre, majd másodikra jön fel. Örületes befutó lesz.

Jön a befutó, ami valami egészen elképesztőre sikeredett. Simone Corsi nyert, Talmácsi lehajrázta Epargarot és a második helyre jött. Fantasztikus csata volt.

Gyorsasági motoros vb, Olasz Nagydíj, Mugello

125 köbcenti: 1. Simone Corsi (olasz, Aprilia, Jack & Jones WRB), 39:59.020, 2. Talmácsi Gábor (magyar, Aprilia, Bancaja Aspar Team) +0,019, 3. Pol Espargaro (spanyol, Derbi, Belson Derbi) +0,036. A vb-pontverseny állása a 6. futam után (még 11 van hátra): 1. Corsi 87 pont, 2. Di Meglio 87, 3. Nicolas Terol (spanyol, Aprilia) 75,...7. Talmácsi 52
Következik: Katalán Nagydíj (június 8., Barcelona)