Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Kovács Katalin rettenetes mélyponton volt

2008.06.08. 13:06 Módosítva: 2008.06.08. 13:07
Az első olimpiai válogató után hat számban eldőlni látszik, mely egységek lehetnek ott az olimpián. A másik hatban még nagy csaták várhatóak, a nőknél különösen izgalmas lesz, hogy a Kovács Katalin vezette páros és négyes mire jut június utolsó hétvégéjén, az újabb válogatón. Kovács nyugalmat szeretne, Janicsot edzője szerint egyesben még fel kell hozni, de most már biztosan motiváltabb lesz.

A szombaton véget ért szegedi kajak-kenu Világkupán, amely a magyaroknak olimpiai válogató is volt egyben, hárman - Vajda Attila, Kovács Katalin és a Kozmann, Kolonics kenupáros - szerezték meg az olimpiai indulás jogát. Angyal Zoltán szövetségi kapitány ezt a létszámot a látottak alapján szeretné jogköréből adódóan megduplázni, és ezért azt javasolja az elnökségnek, hogy Vajda a rövidebbik távon, ötszázon is indulhasson.

Nincs értelme tovább gyötörni

A szegedi versenyző megnyerte az ötszázat, ráadásként Fürdök Gábor, aki ellenfele lehetett volna, nem jutott döntőbe, így nem is lehetett kérdéses, sokkal jobb ezen a távon is. “Nincs értelme tovább gyötörni” - mondta a kapitány. Hozzátette, nagy pszichés teher lesz rajta, de már van olimpiai rutinja, hiszen Athénban a harmadik lett kiváló hajrával.

A kenusoknál így már csak egy versenyszámban lehet kérdés, az is csak azért merülhet fel, mert a Sáfrán testvérek ezren nagyszerűen küzdöttek, megszorongatták a Kozmann, Kolonics párost. Az ötödik olimpiájukra készülődő Kolonicsék testközelből tapasztalhatták meg, mennyire gyors a kínai egység ötszázon, és nem kizárt, mégis inkább ezren lesznek jobbak Pekingben.

Férfi négyesben még nagy csata lesz

A férfi kajakosoknál még sokkal több a vitás a kérdés, annak ellenére, hogy úgy tűnik, egyesben Vereckei Ákos és Benkő Zoltán indulhat, a két páros számban meg Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor. A páros legyőzte a nyolc éve veretlen németeket, ez adta a döntő lökést, hogy a kapitány mentesítse őket mind a hosszabb, mind a rövidebb távon az újabb válogatóktól.

Négyesben még előfordulhatnak változások, jóllehet a Gyökös, Kökény, Vereckei, Horváth egység megnyerte az első válogatót, de csak negyedikek lettek, Kammererék pedig nem tudták befejezni a távot, mert eltörött a kormányuk. Ha a négyes - Kammerer, Kucsera, Benkő, Kadler - az országos bajnokságon visszavág riválisának, szétlövés jöhet.

Van értelme még egyszer összecsapni?

A nőknél még zűrösebb a helyzet, mert bár Kovács kivívta a szereplés jogát egyesben, párosban és négyesben még nem biztosította a helyét. Bár az utóbbiban, elsősorban mert négy másodperccel verték a Fábiánné Rozsnyói Katalin által felkészített egységet, maguk a versenyzők is úgy gondolják, nem biztos, hogy van értelme még egyszer összecsapniuk.

Az elnök, Baráth Etele arra következtetett, sokkal egyszerűbb lenne a helyzet, ha a Paksy, Benedek páros megelőzte volna a Janics, Kovácsot, mert akkor párosban ők mehetnének, a négyes maradhatna jelenlegi összetételében, és akkor mind a hat lehetséges helyet kihasználná a válogatott.

Ettől pillanatnyilag igen távol állnak Paksyék. A páros befutója után nem véletlenül ő volt a legelkeseredettebb, mert saját bőrén érzi, hiába dolgozott keményen, egyre kevesebb az esélye olimpiára. Paksy nincs is jó formában, Kovács állítólag miatta hagyta el a négyest, mert nem bízott benne, hogy képes megfelelő iramot diktálni.

Nem örülnek Fábiánné sikertelenségének

“Nem örülünk, egyáltalán nem örülünk, hogy Kati néninek, ha minden így marad, nem lesz versenyzője Pekingben” - mondta Csonka Gábor a szegediek vezetője. Egyszersmind elismerte, ezért küzdöttek, mégsem felhőtlenül boldogok.

Fábiánné a kialakult helyzet miatt csak magát, stílusát okolhatja, a sorozatos öngólok vezettek ide. “Egye meg, amit főzött” - ez a mondat legtöbbször a sajtóközpontban hangzott el, és a zsinórban hatszor az év edzőjének választott szakember nemhogy nagy álmát, mindhárom olimpiai arany megszerzését nem érheti el, hanem még azért is küzdenie kell, hogy egyáltalán kijusson valaki a csoportjából Pekingbe. A szakvezető nincs könnyű helyzetben, az egyesületek pekingi helyekért, érmekért fizették előre, és ezt most meglehetősen nehéz teljesítenie.

Sokan úgy vélik, a négyes akkor lenne a legjobb, ha Benedek Dalma is erősítené, ezt azonban határozottan elutasította a Kovács, Szabó, Kozák, Janics hajót felkészítő Sári Nándor. (Hogy nem sarlatán, ahogy Fábiánné nevezte, arról a lányok produkciója mellett Kammererék teljesítménye is sokat elárul.)

Felszabadultak a feszültségek


“Még biztosan sok vita lesz, felkészültem rá, de akik ezeket gerjeszteni fogják, azoknak csak azt tudom mondani, nézzék meg a Világkupa eredményeit. Elég beszédesek, és nemcsak a különbségekre gondolok” - mondta Sári.

A szakember úgy gondolja, jelentős feszültségek szabadultak fel a lányokból, és szerinte Kovács Katalin úgy örült szombaton, mintha olimpiát nyert volna egyesben.

“Olyan mélyponton volt, nemcsak ő, a többiek is, ahonnan visszajönni elképesztő teljesítmény. Nemcsak nőnek, még férfiaknak is becsületére válna. Lehet, hogy férfiak beleroppantak volna abba, amit ő kapott az elmúlt hetekben. Hajóink sem voltak, de küzdöttünk, nem tudtak ellehetetleníteni bennünket, és ennek meglett az eredménye. Katin látszik is, hogy most már duzzad az önbizalomtól, és ez a többiekre is jó hatással lesz. A pénteki négyes siker után felszabadult, nem izgatottan, hanem mosolygósan várta az egyest és a párost.”

Janicsot fel kell hozni egyesben

Párosban a másik magyar hajót ugyan simán megverték, de a németektől jelentősen kikaptak. “Legalább lesz miért dolgozni” - mondta Csonka. Janics szerint az ellenszél akadályozta meg őket abban, hogy gyorsabbak legyenek, a németek szélvédettebb pályán mentek.

“Helyenként nagyon erősen befújt a szél, ahogy haladtunk előre, erre nem lehetett felkészülni, de lesz ez még jobb is” - ígérte meg a versenyző.

Sári erre úgy reagált, hogy a párosnak akkor lesznek győzelmi esélyei a németekkel szemben, ha Janicsot egyesben feljebb tudja hozni.

Változó hozzáállás

“Ezek a sikerek biztosan felélénkítik a jövő hétre, sokkal nagyobb kedvvel fogja végezni a munkát. Mert azért valljuk be, sokkal másabb úgy készülni, hogy két szám elérhető közelségbe került az olimpián, és pár hete még a részvételre is csekély esélye volt. Szóval, biztosan másképp fog dolgozni.”

Kovács annyit árult el, nem foglalkozott az őt ért támadásokkal, igaz, nem volt könnyű kizárnia a dolgokat, de mindent megtett ennek érdekében, és úgy látszik, sikerült is. Ezúttal sem szeretne esélyeket latolgatni, csak nyugalomra vágyik.

Párosban a következő megméretés szintén Szegeden lesz, az országos bajnokságon kell bebiztosítania az általa vezetett kettesnek és négyesnek, hogy helye van az olimpián. Az esetleges duplázást, úgy látszik, bírni fogja, mi több: engedik is neki.  • Vennék
  • Hírek