Ötszázzal csapódott falnak a világbajnok

2008.06.23. 10:47
Tűzgolyóként vágódott a falnak az amerikai Scott Kalitta egy New Jersey állambeli gyorsulási versenyen. A versenyző a balesetet túlélte, de rövid idővel kórházba szállítása után meghalt. A 49 éves Kalitta tizennyolc versenyt nyert karrierje alatt, kétszer visszavonult, de visszatért.


Megdöbbentő balesetet szenvedett az amerikai gyorsulási versenyek egyik emblematikus figurája, Scott Kalitta, aki tizennyolc versenyt nyert, kétszer volt a sorozat legjobbja, 1994-ben és rá egy évre.

A negyvenkilenc éves Kalitta hétezer lőerős Toyotájával a New Jersey állambeli Eshlingtonban versenyzett, és a kvalifikáció utolsó körében történt tragikus balesete. Autója háromszáz mérföldre (kb. 480 km/óra) gyorsult fel, amikor felrobbant a motorja.

A robbanás után lassult ugyan, az automatikusan kicsapódó ernyő lassította, de nem eléggé, és pár másodperc múlva falnak ütközött, és újra robbant a kocsi. A versenyző a balesetet túlélte, de rövid idővel kórházba szállítása után meghalt.“Scott ugyanolyan szenvedéllyel, átéléssel versenyzett, mint legendás édesapja, Connie vagy unokatestvére, Doug. A győzelem éltette, mindent megtett azért, hogy nyerjen, nem véletlenül lett kétszer is a széria legjobbja” - magyarázta a versenyigazgató, akinek többször elcsuklott a hanga.

Kalitta karrierje 1982-ben indult, már jó ideje elhagyta a versenysportot, hogy több időt szentelhessen családjának, de a vezetés a lételeme volt, ezért is szeretett volna újra bajnoki formába lendülni, ezért indult versenyeken. Kétszer is visszatért már korábban, 1999-ben és 2003-ban.

Két gyermeke gyászolja, nyolc illetve tizennégy évesek.  • Hírek
  • Megtakarítás