35 év után először nyerheti kanca a derbit

2008.07.01. 14:14 Módosítva: 2008.07.01. 14:22
A hétvégi magyar galoppderbi fő kérdése, sikerül e 35 év után ismét kancának diadalmaskodnia a versenyen. A derbi összdíjazása 11 millió forint.

Vasárnap a Kincsem Parkban rendezik a 86. magyar galoppderbit. Az esemény helyszínen tartott sajtótájékoztatóján kiderült, a 11 futamból álló program 14 órakor, a 11 millió forint összdíjazású derbi pedig 17:35-kor kezdődik. Utóbbi versenyszámban 13 ló és zsoké áll rajthoz, és a szakértők szerint nincs első számú favorit. 5-6 ló győzelme sem lenne meglepetés, köztük két kancáé, a magyar Lady Katáé és a brit Possibellinóé sem.

A derbin hagyományosan hároméves angol telivér lovak indulhatnak, így minden állatnak egy esélye van, hogy megnyerje a 2400 méteres versenyt. A szervezők szerint a mostani minden idők egyik legerősebb mezőnye lesz, így ha az időjárás vasárnapig enyhül, akár a pályacsúcs is elképzelhető.

A mezőny nemzetközi lesz, a 13 zsoké közül - közülük három már nyert derbit - hat magyar, hét külföldi. A lovak közt csak három magyar tenyésztésű van, lesz német, lengyel, brit, ír és amerikai is. Az elmúlt négy alkalommal német tenyésztésű mének nyertek.

Az eseményre díjtalan a belépés, kiegészítő programok is várják az érdeklődőket. Az egész rendezvényről élőben számol be a sporttévé.