Lékó Péter végre összeszedte magát

2008.07.03. 13:54 Módosítva: 2008.07.03. 13:55
A Magnus Carlsen elleni vereség nem törte meg, inkább visszatérítette a helyes útra a legjobban rangsorolt magyar sakknagymestert, Lékó Pétert. Erőt merített a kudarcból, Jerevánban kis híján tornát nyert, Dortmundban is komoly esélye van a győzelemre.

A dortmundi sakktorna csütörtöki szabadnapján az első helyen áll Lékó Péter, miután az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szerda este döntetlenben egyezett meg. Lékó a sötét bábukat vezette, ebben a felállásban korábban zavarba jött a világbajnok ellen, ezúttal azonban nem volt perce a játszmának, amikor nem uralta volna.

„Nagyvonalúan, elegánsan, könnyeden és nem utolsósorban hatékonyan játszott Péter. Ez a döntetlen vetekszik a győzelemmel, egyúttal a legjobb formáját idézte" – mondta az Indexnek Kállai Gábor nagymester.

Hozzátette, már a kiváló formában játszó ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni győztes parti is jelezte, Lékó összekapta magát a tornára.

„Az elemzők úgy gondolták, Ivancsuk huszárja bután elkóborolt, de szerintem sokkal inkább arról volt szó, hogy olyan megnyitási problémákat adott fel neki Péter, amelyekkel szemben tanácstalanul állt, és hátrányos állása csak fokozódott. Végül tisztet veszített, elkerülhetetlenné vált a parti feladása. Ismét igazolódott, hogy egy jól kielemzett állásban nem lehet megingatni Lékót” – jelentette ki Kállai.

A korábbi kapitány örült annak, hogy a Magnus Carlsen ellen elveszített rapid párosmeccs nem múlt el nyomtalanul, Lékó Péter elfogadta az építő kritikákat. Hogy van tartása és nem törik meg a kudarcok, azt az elmúlt pár hét igazolja.

„Lépéskényszerben volt. Manapság nem elég naprakésznek lenni, újítások nélkül nincs esély. Mivel ő a világ tizedik legjobb sakkozója, maga is észlelte, hogy amit mutatott, kevés. Berkes Ferenc feltörekvő nagymesterrel kibővült a szakmai stábja, aki új ötleteket és gondolatokat hozhat, mindketten sokat nyerhetnek az együttműködésből.”

Kállai úgy gondolja, mivel Lékó a hátralévő három fordulóból kétszer is világossal játszhat, reális esélye van a győzelemre.

„A jereváni rapidtornán végig az élmezőnyben volt, de végül lemaradt az első helyről. Most a német városban újra nyerhet. Dortmundban amúgy hagyományosan jól szerepel, hiszen egykor a szupertorna megnyerésével vívta ki a világbajnok kihívásának jogát.”

Eredmények

4. forduló: Jan Nyepomnyjascsij (orosz)-Loek van Wely (holland) 1-0, Arkadij Naiditsch (német)-Sakrijar Mamedzsarov (azeri) döntetlen, Vlagyimir Kramnyik (orosz)-Lékó Péter döntetlen, Jan Gustafsson (német)-Vaszilij Ivancsuk (ukrán) döntetlen.

Az állás: 1. Lékó, Gustafsson, Nyepomnyjascsij 2,5-2,5, 4. Mamedzsarov, Naiditsch, Kramnyik 2-2, 7. Ivancsuk 1,5, 8. van Wely 1