A női tőrözők elbuktak a döntőben

2008.07.08. 20:14
A címvédő magyarok a németek (21-20) és a lengyelek (42-34) legyőzésével jutottak a döntőig, ahol egy tussal, 31-30-ra kaptak ki az oroszoktól. Tavaly Gentben is ez a két válogatott találkozott egymással, akkor a magyarok 45-31-re győztek.

Nehezen lendültek bele a magyarok, drámai mérkőzésen, elsősorban a becserélt Újlaky Virgine fantasztikus vívásának köszönhetően hosszabbítás után nyertek 21-20-ra Németország ellen a negyeddöntőben. A mérkőzés rosszul indult, Mohamed Aida 3-0-ra kikapott Anja Schachétól. A németek sokáig vezettek, csak egyszer, a nyolcadik asszóban, a Varga-Schache összecsapáskor volt 14-14 az állás, ám a magyar tőröző utána sorozatban négy tust kapott, így a korábban Mohamed helyére becserélt Újlaky Virgine szinte reménytelen helyzetben, a német válogatott 18-14-es vezetésénél lépett pástra.

Ő azonban parádézott, két másodperccel a vívóidő lejárta előtt 20-20-ra egyenlített, következett az egyperces hosszabbítás. A kedvezményezettség a németek oldalára szállt, majd a hosszabbítás 48. másodpercében, azaz 12 másodperccel a vége előtt megszületett a győztes, egyben továbbjutást jelentő magyar tus. Újlaky az utolsó meccset összesítésben 7-2-re nyerte Carolin Golubytskyi ellen.

A negyeddöntő után nagyon jó vívással 42-34-re vertük az elődöntőben Lengyelországot. Újlaky ekkor már kezdőként lépett pástra, s folytatta parádés vívását, mindhárom asszóját megnyerte. Újlaky produkciója mellett elismerés illeti Knapek Edinát, aki szintén mindhárom asszójában ellenállhatatlanul vívott. Mivel a másik ágon Oroszország 45-16-ra kiütötte a franciákat, a tavalyi Eb két döntőse csapott össze az ukrán fővárosban. Egy éve a magyar csapat 45-31-re győzött a fináléban.

Ezúttal az oroszok kezdtek jobban, a magyarok első embere, Varga Gabriella ugyan még 3-3-mal zárta a szakaszt, ám ezt követően előbb Nyikisina verte három tus különbséggel Újlakyt, majd Knapek Edina ért el egy találattal kevesebbet riválisánál. Így az első három asszót követően az orosz csapat 10-6-ra vezetett.

A negyedik párharcot jól kezdte Varga, gyorsan el is helyezett két találatot Nyikisinán, de aztán ismét sorozatos orosz találatok következtek. Varga 16-12-es orosz vezetésnél adta át a helyet a páston Knapeknek, aki Bojkóval szemben képtelen volt csökkenteni a különbséget, így az ötödik mérkőzés után továbbra is négy tussal vezetett az orosz csapat. Ismét Újlakyn volt a sor, hogy faragjon valamit a hátrányból. Ez sikerült is, 7-3-ra verte ellenfelét, így a hatodik asszó után minden kezdődhetett elölről, 22-22 volt az állás.

Bernát Zoltán szövetségi kapitány ekkor vetette be csereemberét, a délelőtt még kezdő Mohamed Aidát, akinek minden rutinjára szükség volt Nyikisina ellen. Mohamed igyekezett magától távol tartani az ellenfelét, majd több mint kétperces altatást követően bevitt egy találatot, miközben az orosz csupa érvénytelent szúrt. Mohamendnek ez az egyetlen találata jelentette a magyar válogatott 23-22-es vezetését két asszóval a befejezés előtt. A nyolcadikban Csanyajeva két tussal villámgyorsan az oroszokat jutatta vezetéshez (23-24), de a végére Varga 4-4-re alakította a párharcot, így az Újlaky-Bojko összecsapás előtt még mindig a magyarok vezettek 27-26-ra. A záró ütközetben Újlaky az utolsó fél percben nem bírta el az idegi terhet, és bár mindent megpróbált, végül is Bojko nagyobb rutinja döntött az oroszok javára.

"Picit szomorúak vagyunk az elvesztett döntő miatt, de ez az ezüstérem arra jó, hogy a következő egy hónapban még többet dolgozzunk, hiszen a csapatnak a pekingi olimpián kell a legjobban szerepelnie - nyilatkozott az MTI-nek Knapek Edina. - Ahhoz képest, hogy a reggeli első mérkőzésen majdnem kikaptunk a németektől, nagyon szép eredmény ez. Szeretném, ha Pekingben mi nyernék, már abban az esetben, ha az olimpián összekerülünk az oroszokkal."

"Jól vívtak a lányok, Újlaky igazi csapatembernek bizonyult, nem véletlenül cseréltem őt be a reggeli, németek elleni negyeddöntőben. Most hazamegyünk és folytatjuk a pekingi felkészülést, hiszem, hogy az elvégzett rengeteg munka gyümölcse Kínában érik be" - összegzett Bernát Zoltán szövetségi kapitány.

Eredmények, Női tőr csapat

Negyeddöntő, Magyarország-Németország 21-20, hosszabbítás után

Mohamed Aida-Anja Schache 0-3, Knapek Edina-Carolin Golubytskyi 3-0, Varga Gabriella-Katja Wächter 2-4, Knapek-Schache 2-4, Újlaky Virgine- Wächter 4-2, Varga-Golubytskyi 2-1, Knapek-Wächter 0-0, Varga-Schache 1-4, Újlaky-Golubytskyi 7-2.

Elődöntő, Magyarország-Lengyelország 42-34

Újlaky Virgine-Malgorzata Wojtkowiak 5-2, Mohamed Aida-Sywia Gruchala 1-3, Knapek Edina-Magda Mroczkiewicz 2-1, Mohamed-Wojtkowiak 6-5, Újlaky-Mroczkiewicz 5-3, Knapek-Gruchala 5-4, Mohamed-Mroczkiewicz 0-2, Knapek-Wojtkowiak 8-7, Újlaky-Gruchala 10-7. Oroszország-Franciaország 45-16

Döntő, Oroszország-Magyarország 31-30

Szvetlana Bojko-Varga Gabriella 3-3, Viktorija Nyikisina-Újlaky Virginie 4-1, Ajda Csanyajeva-Knapek Edina 3-2, Nyikisina-Varga 6-6, Bojko-Knapek 3-3, Csanyajeva-Újlaky 3-7, Nyikisina-Mohamed Aida 0-1, Csanyajeva-Varga 4-4, Bojko-Újlaky 5-3.

A 3. helyért: Franciaország-Lengyelország 33-25.

A végeredmény: 1. Oroszország, 2. MAGYARORSZÁG (Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Ujlaky Virginie), 3. Franciaország.