Talmácsi óriási csatában 3. a Német Nagydíjon

2008.07.13. 12:08 Módosítva: 2008.07.13. 12:26
Az idei sorozatban először rajtolt az élről Talmácsi Gábor. A tavalyi versenyen a magyar pilóta nyerte a kvalifikációt és a versenyt is Sachsenringen.

Szokás szerint pocsék rajtot produkált Talmácsi, beragadt a motorja, a célegyenes végére több mint tízen megelőzték. Bradl húzott el, az első kőr végére négyes élboly alakult ki amelyben Bradl, Corsi, Olive és Smith motorozott. Talmácsi nagy küzdő, ezt bizonyította is, a második kör végére a 6. helyre jött fel.

Olive, Corsi és Bradl előzgette egymást, a negyedik kör végére Talmácsi feljött a vezetők mögé, az ötödik helyen motorozott. 20 körrel a vége előtt hatos élboly alakult ki, Corsi, Bradl, Smith és Olive mögött közvetlenül ott volt Talmácsi és a világbajnoki pontversenyben vezető Di Meglio is. Aztán Olive motorja lelassult, és hiába indult be újra, kiszállt az első helyért folytatott küzdelemből. Közben elkezdett esni az eső.

A 10. kör végén Smith, Corsi, Bradl volt a sorrend, Talmácsi a negyedik helyen állt. Két körrel később Smith és Corsi ellépett, több mint egy másodperc előnyre tettek szert. Talmácsi hátránya ekkor 1,769 másodperc volt az első helyezettel szemben. Bradley Smith alaposan elhúzott, Di Meglio pedig feljött a második helyre. Olive feladta a versenyt. 12 körrel a vége előtt Corsit előzte Talmácsi, negyedik lett. Gadea is kavicságyban végezte, szerencséjére nem bukott, de feladta.

10 kör volt hátra, amikor Di Meglio átvette a vezetést. Bradl is megelőzte Smith-t, Talmácsi is feljőtt az angolra. Egyre izgalmasabb lett a verseny, a négy motoros elhúzott, Corsi ekkor már több mint 2 és fél másodperccel követte csak az élbolyt.

Hét körrel a vége előtt Talmácsi dobogós helyen állt, ő is lehagyta Bradley Smitht. Négy kör volt hátra, amikor Di Meglio szökött el, Talmácsi és Bradl óriási csatát vívott a második helyért, Smith lemaradt egy kicsit, De Rosa is kiesett. Két körrel a leintés előtt Di Meglio nagyon elhúzott, másfél másodperc lett az előnye, Talmácsi még mindig a 17 éves németet üldözte, miközben Bradley Smith újra a magyar nyakában loholt.

Az utolsó kör következett. Di Meglio hatalmas előnnyel nyerte a versenyt, a végén Smith kétszer is leelőzte Talmácsit, de versenyzőnk mindkétszer visszavette a pozícióját, így a harmadik helyen ért célba. A különbség közte és Di Meglio között tovább nőtt, de Corsin 5 pontot hozott.

"A rajtom nem sikerült valami jól, a motor valahogy belepukkant az indulásba, de szerencsére gyorsan fel tudtam zárkózni. Elégedett vagyok, mert a harmadik helynél nem tudtam volna előrébb kerülni. Az utolsó négy-öt körben már gyakorlatilag esett az eső, nagyon csúszott a pálya, azt hittem, le is intik a futamot. Stefan gyorsabb volt nálam, nem volt lehetőségem leelőzni őt. Összességében egyre jobban megy, sikerült pole-pozíciót szereznem, harmadik vagyok a pontversenyben, a hosszú szünet előtt ez jó" - összegezte a történteket Talmácsi.

A sachsenringi 125 kcm-es futam végeredménye:

1. Mike di Meglio (francia, Ajo Motorsport), 2. Stefan Bradl (német, Grizzly Gas Kiefer Rancing) 2,010 hátrány, 3. Talmácsi Gábor (magyar, Bancaja Aspar Team) 2,733, 4. Bradley Smith (brit, Polaris World) 2,847, 5. Simone Corsi (olasz, Jack&Jones WRB) 9,117, 6. Sandro Cortese (német, Emmi-Caffe Latte) 9,249.

A vb-pontverseny állása.

1.Mike di Meglio 166 pont, 2. Simone Corsi 136 pont, 3. Talmácsi Gábor 109, 4. Stefan Bradl 101, 5. Joan Olive 94, 6. Nicolas Terol 91.