Radioaktív szennyeződés Londonban

2008.07.16. 15:31
Több terület is szennyezett a londoni olimpia tervezett helyszínei közül. Mindez nem most derültek ki, ám a szervezők úgy pályáztak a 2012-es játékokra, hogy nem számoltak a mentesítés várható magas költségeivel.

Radioaktív anyagra bukkantak a londoni olimpia tervezett helyszínén – jelentette az AP hírügynökség kedden. A hírt, amely arról szólt, hogy alacsony sugárzású radioaktív anyagot, vegyipari termékeket és nehézfémeket találtak a londoni Olimpiai Park építési területén, sok internetes lap átvette, brit oldalak azonban nem foglalkoztak vele.

Mégsem elhallgatásról van szó, hanem arról, hogy a leendő helyszíneken már korábban több szennyeződést fedeztek fel. A mostani hírben szereplő terület érintettségéről, ahol az uszoda lesz, tavaly januárban számolt be a Mail on Sunday. Akkor kiderült, hogy egy tizennégy évvel korábbi jelentés mutatott rá a Clays Lane-i radioaktív szennyezettségére. Az 1993-as dokumentum a helyi önkormányzatok archívumaiból szerezte az adatokat. A szervezőbizottság úgy pályázott a játékokra, hogy nem tudott az egykori ipartelepen található szennyező anyagokról.

Az említett jelentést is csak 2006-ban kapták készhez, egy évvel azután, hogy Párizst és Madridot megelőzve London nyerte a 2012-es rendezés jogát. Ebben az évben, látva a vezetők reakcióit, az amerikai Jack Lemley lemondott posztjáról a szervezőbizottságban. A munkálatok irányításával megbízott 71 éves mérnök azzal vádolta meg Tessa Jowell olimpiai minisztert és a többi felelőst, hogy nem fordítottak elég figyelmet a környezeti szennyezettségre. Lemley szerint addig egyáltalán nem készült becslés arról, mennyibe kerülhet majd a terület mentesítése.

Az AP mostani híre arról szól, hogy egymillió tonna földet kell fertőtleníteni a kelet-londoni területen. Parlamenti kérdésre adott írásbeli válaszában a miniszter közölte: a helyszínen a kis mennyiségű rádium mellett azbeszttartalmú anyagot és vegyi hulladékot is találtak. Mint írta, az esetet vizsgáló jelentés szerint a területen dolgozó munkások és a lakosok nem voltak a sugárzás veszélyének kitéve. Az olimpiai stadionnál 800 ezer tonna földet kellett kiásni az ott talált azbeszt miatt.

A költségekre pontos utalást nem sikerült találni, annyi biztos, hogy a teljes olimpiai költségvetés várható összege már tavaly átlépte az ötmilliárd fontos határt, a korábbi tervezet kétszeresét.