Lehel
17 °C
27 °C

Kolonics egy hete még egészséges volt

2008.07.17. 11:15 Módosítva: 2008.07.17. 15:01
Kolonics György alig egy hete vett részt vér-, vizelet- és EKG-vizsgálaton a Sportkórházban. Akkor semmi rendkívülit nem találtak nála, kedden hirtelen szívleállás miatt edzés közben elhunyt.

A kedden tragikus hirtelenséggel elhunyt Kolonics György az elmúlt héten a Sportkórházban járt vér-, vizelet- és EKG-vizsgálaton. A szűrővizsgálatok nem mutattak eltérést, a 36 esztendős sportoló egészségesnek látszott.

Ezt Berkes István, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) orvosi bizottságának vezetője, a Sportkórház főigazgatója mondta a Nap-kelte című műsorban. Berkes szerint a kétszeres olimpiai bajnok kenus már korábban jelezte a keretorvosának, hogy volt kisebb szédülése, de a vizsgálaton semmi olyat nem találtak, amire ez utalhatott volna.

Berkes hangsúlyozta, a kétszeres olimpiai bajnok kenusnak terheléses vizsgálata 2006-ban volt, majd 2007 elején egy másik intézetben is megvizsgáltatta magát.

Magyarországon rendelet írja elő azt, hogy a tizennyolc éven felüli versenysportolóknak évente egyszer, míg a tizennyolc év alatti versenysportolóknak évente kétszer kell részt venniük szűrővizsgálaton. A Magyar Olimpiai Bizottság pedig azt írja elő, hogy csak az utazhat az olimpiára, aki legalább négy doppingvizsgálaton részt vett.

Berkes kiemelte: a MOB éppen a sportolók egészségének megőrzése érdekében előírta azt is, hogy az olimpia előtt kötelező szűrővizsgálaton kell részt vennie mindenkinek a Sportkórházban, és csak az utazhat, aki igazoltan részt vett rajta. Ugyanakkor szűrővizsgálatot edzői javaslatra, kérésre, keretorvos javaslatára bármikor el lehet végezni.

A Sportkórház főorvosa elmondta, hogy a kétszeres olimpiai bajnok halálának fő okait megtudhatja a közvélemény is a csütörtöki boncolás után. Berkes szólt arról is, hogy a központi edzőtáborokban van defibrillátor. Kitért arra, hogy egy ilyen készülék beszerzési ára 2-300 ezer forint. Mint mondta, évente 5-8 hirtelen szívleállás fordul elő a sportolók között.

A 36 esztendős Kolonics György kedden, edzés közben rosszul lett, elveszítette eszméletét, párostársa, Kozmann György és trénere Ludasi Róbert szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel igyekeztek életben tartani, de nem jártak sikerrel, ahogy a kiérkezett mentők sem. Halálát az első diagnózis szerint hirtelen szívleállás okozta.

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium közleménye

Gyenesei István, sportért felelős miniszter a Kolonics György tragikus halálát követő napon utasította a sport szakállamtitkárságot, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézetet bevonásával soron kívül mérje fel azokat az edzőhelyeket, olimpiai műhelyeket, ahol az élsportolók nagy fizikai terhelésnek vannak kitéve, és életmentő készülék, defiblirrátor biztosítása indokolt lehet.
A sport szakállamtitkár, arról tájékoztatta a minisztert, hogy az első felmérések szerint, jelenleg valamennyi központi edzőtábor - megfelelő mértékben - el van látva életmentő eszközökkel. A tárca vezetője, tudva azt, hogy a Csepel SC. vízi telepén ilyen készülék nem volt, a további felmérés eredményének ismeretében intézkedik.
A szövetségekkel és sportműhelyekkel szorosan együttműködve, meg fogja találni a szükséges forrást, ahhoz, hogy minden olyan igény, amely az élsportolók életét védi váratlan helyzetekben is, a kor legmagasabb technikai színvonalán kerülhessen kielégítésre.