Doppingverseny lett az idei Tour is

2008.07.17. 15:41
A legnagyobb olasz ígéretnek tartott Riccardo Ricco a harmadik az idei francia kerékpáros körversenyen, aki EPO-val bukott meg. Ricco csapata, a Saunier Duval azonnal visszalépett a Tourtól, a versenyzőt őrizetbe vették.

Riccardo Ricco már a harmadik az idei Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, aki pozitív doppingtesztet produkált. A L'Equipe című francia sportnapilap értesülését a Francia Doppingellenes Ügynökség (AFLD) is megerősítette, miszerint az olasz kerekes szervezetében - a spanyol Manuel Beltránhoz és Moises Duenas Nevadóhoz hasonlóan - harmadik generációs EPO-t mutatott ki az A teszt.

"Ricco ugyanazzal bukott le, mint az előző két kerekes" - mondta Pierre Bordry, az AFLD elnöke, aki hozzátette, Ricco a negyedik szakasz után produkálta a pozitív tesztet.

Ricco csapata, a Saunier Duval a hírről értesülve azonnal visszalépett a viadaltól, azaz már a 12., csütörtöki szakaszon sem álltak rajthoz a versenyzői. A bringást a szigorú francia doppingtörvény miatt őrizetbe vette a csendőrség.

"A visszalépés csapatdöntés volt, nem a Tourt szervező ASO cég nyomására tettük. És addig az egész istálló tevékenységét felfüggesztjük, amíg ki nem derül, mi történt pontosan" - mondta Matxin Fernandez, a Saunier Duval sportigazgatója.

Az összetettben kilencedik helyen álló 24 éves klasszis az eddigi legnagyobb név, aki megbukott: idén második lett a Giro d,Italián, illetve a Touron már két szakaszt nyert, s jelenleg ő viselte a legjobb fiatalnak járó fehér és a hegyipontversenyben vezetőnek járó pöttyös trikót.

Marco Pantani 1998-as győzelme óta ő volt az első versenyző, aki nem klasszikus sprinterként ugyanabban az évben több szakaszt is nyert a Touron és a Girón is.