Krisztina
18 °C
24 °C

Kolonics edzőjét támadják a mentősök

2008.07.20. 20:47 Módosítva: 2008.07.20. 21:44
A mentősök nyílt levélben adtak hangot felháborodásuknak. ebben megemlítik, hogy a kedden elhunyt kenus testén tapaszok voltak, tehát valószínűleg nem volt egészséges, és edzőjét bocsánatkérésre szólítják fel, mert véleményük szerint felelőtlenül bántotta őket.

Az Országos Mentőszolgálat Központi Rohamcsoportjának munkatársai nyílt levelet írtak Kolonics György edzőjének, amelyben felvetik: Ludasi Róbert miért nem beszél arról, milyen tapaszok voltak a sportoló testén, és vajon milyen szerepet játszhattak ezek a bekövetkezett tragédiában.

A levél aláírói azt állítják: a legjobb szakmai tudásuk szerint dolgoztak Kolonics György ellátásánál is.

A kétszeres olimpiai bajnok kenus kedden edzés közben lett rosszul. Társa, Kozmann György és Ludasi Róbert megpróbáltak segíteni rajta, de ez a kiérkező mentősöknek sem sikerült. Az edző azt állította, a mentősök 37 perc alatt értek a csepeli telepre, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) belső vizsgálata szerint viszont a bejelentéstől számítva 20 perc alatt kiértek.

A levélben többek között alaptalannak, felháborítónak és sértőnek tartják Ludasi vádjait, amelyekről azonban elismerik, az edző mentők iránti tudatlanságából származnak.

A levél írói nem értik, miért a Mentőszolgálat dolgozóit hibáztatja a történtekért? Miért nem beszél arról, milyen tapaszok voltak a sportoló testén, és vajon milyen szerepet játszhattak a bekövetkezett tragédiában?

Miért nem beszél arról, hogy mi az oka annak, hogy egy ilyen komoly versenyre való felkészülés során az élsportolók mellett nincs megfelelő egészségügyi személyzet, pláne akkor, ha a sportoló az átlagnál idősebb, és már korábban is voltak panaszai?

Továbbá megemlítik, hogy az újraélesztés szempontjából a keringésmegállást követő első percek a legértékesebbek. Az első tíz perc alatt gyakorlatilag egyenes arányban csökken nullára annak valószínűsége, hogy a megkezdett újraélesztés hatására a vérkeringés, illetve a légzés újraindul. Főleg annak fényében, hogy mindezt egy instabil motorcsónakban tették.

„Nyilatkozatában ön azt is kijelenti, hogy az első segélykérő hívásra 10:23-kor került sor. Azt azonban elfelejtette megemlíteni, hogy ez a segélykérő hívás a Rendőrség Teve utcai 112-es központjába, és nem a Mentőkhöz futott be. A segélykérő tehát nem egészségügyi szakemberrel, hanem a Rendőrség egyik diszpécserével beszélt” – áll a levélben. A hívást a 112-es központ alkalmazottja 10:24-kor továbbította a Mentőszolgálat Központi Irányító Csoportja felé. A bejelentés csak annyit tartalmazott, hogy Kolonics György olimpiai bajnok rosszul van.

A mentősök felháborodva kérik ki, hogy hazugság lett volna a 17 perces helyszínre érkezés! Szintén megemlítik, azért nem használták a defibrillátort, mert a beadott gyógyszerek ellenére sem észleltek a kollégáik a keringés újraindulására utaló jelet, a szívizom semmilyen elektromos aktivitást nem mutatott, nem volt úgynevezett shockolható ritmus, ezért nem "ütötték ki" a defibrillátorral a sportolót.

A levélírók egészen odáig mennek, hogy véleményük szerint Ludasi által elmondottakat badarságnak vélik. bíznak benne, hogy lesz benne annyi becsület, hogy a televízióban elhangzott nyilatkozata után legalább ekkora nyilvánosság előtt kér elnézést az elhangzottak miatt!

Ludasi tagadja a tapaszokat

"Nem tudom, milyen tapaszokról beszélnek a mentősök, ezt be is kell bizonyítani" - mondta Ludasi Róbert az MR1 Kossuth Rádiónak. - "Olvastam a nyílt levelet, de arról egy szó sincs benne, hány perc alatt értek ki a mentők."

Az edző jellemzőnek tartja a kiérkező mentősök szakértelmére, hogy először az ő vérnyomását sem tudták megmérni.

"Nincs miért bocsánatot kérjek! Ott volt ötven ember, aki végignézte, mi történt. Többször odamentem megkérdeni, nem kellene-e defibrillátort alkalmazni" - mondta Ludasi.