Ricco, te disznó, neked véged!

2008.07.20. 12:19
A WADA főtitkára a kerékpársport megszűnéséről beszél, miközben a nemzetközi lapok a Tour nagy esélyesének tartott, ám megbukott olasz Riccót támadják.

A sorozatos doppingbotrányok miatt a kerékpár, mint sport, megszűnhet - vélekedik David Howman, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) főtitkára. A jelenleg folyó Tour de France-on már négy „sportoló” - az olasz Riccardo Ricco és Leonardo Piepoli, valamint a spanyol Manuel Beltran és Moises Duenas Nevado - vétett a doppingszabályok ellen.

"Már tíz éve sorozatosak az ilyen ügyek, ez katasztrófa" - tette hozzá Howman, aki szerint a Tour szervezői, valamint a Francia Doppingellenes Ügynökség munkatársai teszik a dolgukat, és így sikerült lefülelni a csalókat.

A francia, olasz és spanyol lapok felháborodással és döbbenten reagáltak Riccardo Ricco doppingvétségére. Az olasz kerékpárost az idei verseny egyik nagy esélyesének tartották, voltak, akik az egykori legendás versenyző, a már elhunyt Pantani utódját látták benne.

Az olasz lapok közül a La Gazzetta dello Sport nemes egyszerűséggel árulónak, disznónak nevezte őt. A lap újságírói úgy érzik, honfitársuk megalázta őket, ezért szomoruak és mérgesek. A végén azért üzennek is a versenyzőnek: Ricco, neked véged!

A Corrierre dello Sport egy fokkal finomabban fogalmaz, úgy véli, nincs értelme az egész sorozatnak, ha a Tour hőse börtönbe vonul.

A francia lapok közül a Le Figaro „hatalmas felfedezést” tesz, megállapítja, hogy ismét jelen van a dopping a Tour de France-on. A Le Parisien botrányhősnek titulálja Riccót, míg a legőszintébben a Libération fogalmaz, „Megint egy mocskos Tour" címmel közöl írást a doppingversenyről.

A spanyol El Pais szerint a nagy sztárnak beharangozott Ricco csak annyival másabb bűnös elődeinél, hogy más összetételű szerrel bukott le. Az El Mundo pedig ugyanúgy vélekedik, mint a már fentebb említett Howman, miszerint a kerékpársport és a Tour is haldoklik.

Az As szerint a tekintélyét vesztett Tour újabb nagy pofont kapott, míg a Marca felteszi a költői kérdést: "Létezik még igazi kerékpársport?” Majd egy hosszabb fejezetben kifejti, a Tour de France nem más, mint egy cirkusz, melyben totális a káosz, míg maga a verseny szánalmas.

Cera: Az EPO harmadik generációja

Az új doppingszert, a CERA-t az EPO harmadik generációs változatának tartják a szakemberek, ezt mutatták ki a Tour de France kerékpáros körversenyen lebukott Riccardo Ricco szervezetében.

Az EPO korábbi változatát hetente egyszer-kétszer adták be a versenyzőknek, a CERA adagolása kettő-négy hét.
Mario Thevis, a kölni főiskola doppingszakértője szerint azért elég ritkábban használni a CERA-t, mert ennek sokkal hosszabb a felszívódási ideje. A CERA kimutatásához az előzetes hírekkel ellentétben nem kellett új eljárást kifejleszteni, Thevis úgy véli, ezért bukott le Ricco.

Az EPO (ertropoietin) egy hormonkészítmény, amely a vörösvértestek képződését felgyorsítja. Az EPO segítségével a vér több oxigént képes szállítani, ennek köszönhetően javul a versenyzők teljesítőképessége.

A CERA-t (Continuous Erythropoietin Receptor Activator) vesebetegeknél a vérszegénység kezelésére használják. Mellékhatása lehet többek között a magas vérnyomás, fejfájás és szélsőséges esetekben az agysejteket is pusztíthatja.

Ha egészséges emberek szedik, akkor hirtelen drámaian emelkedhet a vér hemoglobinszintje, amely rendkívüli terhelést jelent a szívnek és akár halált is okozhat. A CERA-t az Európai Unió illetékes bizottságának jóváhagyása után 2007 júliusa óta Mircera néven kaphatják a kórházi betegek.